Det blev några timmars sol och bad i Tallparken idag också

30 juli 2012 19:28 | Allmänt, Bilder | Kommentering avstängd

Trots att det regnade och åskade som tusan i natt blev det en strålande vacker sommardag som vanligt i Öregrund, så jag tog en promenad med barnen till Tallparken i eftermiddags, och vi badade massor! Det var så skönt i vattnet.

Kungsljus

Tallparken

Champis och bullar i Tallparken

Viggo och Klara plockar blåbär

Tallparken

Klara och Viggo

Öregrund

Jag torkar rosenblad att använda i bakverk

30 juli 2012 19:17 | Allmänt, Ätbart, Bilder | Kommentering avstängd

Rosorna blommar överdådigt hos mina föräldrar i Öregrund just nu, så jag plockade några Rosa Alba Maiden’s Blush och lade på tork. Jag har ingen särskild torkställning, men det brukar gå fint att torka rosenbladen utspridda på en bricka i rumstemperatur. Dem ska jag sedan baka rosenmaränger av.

Plockar Rosa Alba Maiden's Blush som ska torkas och användas i rosenmaränger

Rosenblad på tork för att användas i bakverk

Badflickorna tar aldrig slut

30 juli 2012 19:09 | Allmänt, Bilder | Kommentering avstängd

Farbror Sid försökte skrämmas med att badflickorna höll på att ta slut sommaren 1967, men inte kan väl badflickorna någonsin ta slut? Jag gör i alla fall mitt bästa med min prickiga baddräkt. Igår kväll när vi kommit ut till mina föräldrar i Öregrund och ätit middag tog vi en promenad till Tallparken och tog ett kvällsbad. Härligt!

På väg till Tallparken för kvällsbad

Kvällsbad i Tallparken

Tallparken

Tallparken

Tallparken

Idag bjöd jag på Schwarzwaldtårta och tarteletter

28 juli 2012 19:48 | Allmänt, Ätbart, Bakning, Bilder | 7 kommentarer

Schwarzwaldtårta bakade alltid min mormor Anna-Brita till sin födelsedag, och hon gjorde lika många marsipanrosor som antalet barnbarn, så att alla fick varsin. Det är verkligen en favorittårta för mig! Den här tårtan bjöd jag på idag, när jag hade fint besök av Andreas och Sannah. Det var bara det att det var väldigt, väldigt varmt, både i köket där jag bakade och ute på altanen där vi fikade. Så igår kväll när jag tempererade chokladen och det var en bit över 30 grader i köket var jag tvungen att stoppa chokladen i kylen en stund när den skulle ned till 28 grader. Och idag när jag dekorerade tårtan tog det inte många minuter innan chokladplattorna började smälta, och till och med marsipanrosen höll inte formen i hettan, trots att det var skugga under taket på altanen. För även om man tempererar choklad för att den inte ska smälta i rumstemperatur så klarar den inte hur varmt som helst. Nå ja. Jag hann i alla fall fotografera precis innan, medan den fortfarande var snygg! Sista bilden har Andreas tagit. Jag gjorde även sommarens favorit, tarteletter, och garnerade denna gång med hallon, röda vinbär och gurkört. Här är receptet på Schwarzwaldtårta och här är receptet på tarteletter. Schwarzwaldtårta får bli mitt bidrag till Månadens sötsak på temat Hemifrån!

Schwarzwaldtårta

Tarteletter med hallon, vinbär och gurkört

Schwartzwaldtårta och tarteletter

Evas kalender juli 1967

28 juli 2012 9:38 | Allmänt, Bilder, Evas kalender, Formgivning och arkitektur | Kommentering avstängd

Nu blir jag riktigt sugen på att brodera igen! Det har jag inte gjort på många år. Visst är broderierna underbart fina och inspirerande? Läs alla inlägg om Evas kalender här.

Evas kalender juli 1967

Evas kalender juli 1967

Evas kalender juli 1967

Evas kalender juli 1967

Evas kalender juli 1967

Evas kalender juli 1967

Evas kalender juli 1967

Evas kalender juli 1967

Evas kalender juli 1967

Evas kalender juli 1967

Duk märkt E. Heléne.

27 juli 2012 20:24 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | Kommentering avstängd

Ännu en oanvänd duk! Den här har etiketten kvar: Svenskt handtryck Äkta färger. Också ett tiokronorsfynd från gårdsloppisen på vägen till Risingeboden, i närheten av Gimo. En rar duk märkt E. Heléne. Hittade ingenting när jag googlade. Någon som också har någon duk av den här textilkonstnären?

Duk

Duk

Duk

Duk

Evas kalender juli 1963

27 juli 2012 11:34 | Allmänt, Bilder, Evas kalender, Formgivning och arkitektur | 2 kommentarer

Nog var sommaren litet snyggare 1963? Eller vad säger ni om de här strandkläderna? Läs alla inlägg om Evas kalender här.

Evas kalender juli 1963

Evas kalender juli 1963

Evas kalender juli 1963

Evas kalender juli 1963

Evas kalender juli 1963

Evas kalender juli 1963

Evas kalender juli 1963

Evas kalender juli 1963

Evas kalender juli 1963

Evas kalender juli 1963

Blommig duk

26 juli 2012 18:21 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | Kommentering avstängd

Flera dukar fyndade jag på loppisrundan i lördags. Den här fina har redan skymtat på bilderna från Kerstinfikat. Den hittade jag för en tia på en gårdsloppis i närheten av Gimo, på vägen till Risingeboden. Tidigt 50-tal skulle jag tro.

Duk

Duk

Duk

Emil i Lönneberga från Alga

26 juli 2012 12:23 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur, Spel och pussel | Kommentering avstängd

När jag var liten hade jag ett annat Emil i Lönneberga-spel från Alga. Det finns fortfarande kvar, men trasig och inte komplett. Det har ett foto från tv-serien och som jag minns det är det ett helt annat spel, inte alls samma spelplan. Det här hittade jag på Vaksalatorg. Nummer 38010-469 har det.

Untitled

Untitled

Untitled

Kerstinfika

25 juli 2012 12:31 | Allmänt, Ätbart, Bakning, Bilder | 3 kommentarer

Vad härligt att så många kompisar sluter upp när man spontant bjuder in till namnsdagsfika med en dags varsel! Jag bjöd på kardemumma- och mandelbullar, kanelbullar, mjuk pepparkaka, vaniljhorn, kolasnitt, små tarteletter och gondoler med vaniljkräm, smultron, röda vinbär, hallon och aprikotyr, te, kaffe, fläderblomssaft, svartvinbärssaft och slånbärssaft. Ett riktigt sommarkalas för stora och små! Några av gästerna stannade kvar på kvällen, och vi grillade hemmagjorda hamburgare och korv och avslutade med krusbärskräm i skymningen. Vissa barn, som till exempel kan heta Viggo, Klara, Helmer och Arvid, spelade eventuellt Xbox till över midnatt och byggde ett slott av precis alla kuddar, täcken och filtar i hela huset.

Namnsdagsfika

Namnsdagsfika

Namnsdagsfika

Namnsdagsfika

Namnsdagsfika

Krusbärskräm

Två Fortunatefat i blått

24 juli 2012 10:06 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 3 kommentarer

Inga Fortunatekoppar har jag, men om jag skulle hitta några koppar utan fat så gör det inget, för på bakluckeloppisen i Norrskedika hittade jag två fat för 10 kronor styck. Dessutom har jag ett par andra Geflekoppar utan fat som de kan passa till. Fortuna tillverkades 1960-1964, och koppen ser ut så här.

Fortuna

Fortuna

Fortuna

Ofållad duk med vårblommor

23 juli 2012 21:22 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | Kommentering avstängd

Visst är det något extra när man hittar en helt oanvänd duk? När den har etiketten kvar, eller som här är ofållad. En guldpeng ville damen ha, som sålde den på bakluckeloppisen i Norrskedika. Ja tack, sa jag!

Duk med vårblommor

Dagens kopp: Maxim av Bibi Breger från Gustavsberg

23 juli 2012 12:59 | Allmänt, Bilder, Dagens kopp, Formgivning och arkitektur | 1 kommentar

Hurra! Jag hittade en kopp på lördagens loppisrunda i Norrskedika! Visserligen en kaffekopp, men ändå en kopp. Faktum är att Maxim redan har varit dagens kopp för flera år sedan, för mina föräldrar har en i sommarstugan i Öregrund. Men nu har jag en alldeles egen som jag hittade för 60 kronor på Pepparkaksfabriken. Där är det ju inte precis loppispriser, så jag tyckte det var ett bra pris. Dekoren är ritad av Bibi Breger 1956. Det är koppartryck i svart under glasyren. Den fanns även med rött tryck. Modellen i benporslin heter SG-1 och är formgiven 1955. Och även om jag inte dricker kaffe är den perfekt att servera desserter i.

Maxim

Maxim

Maxim

Loppisrunda till Norrskedika

22 juli 2012 22:05 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 3 kommentarer

Igår blev det loppisrunda deluxe! Tillsammans med Fia, Jonas och Martin åkte jag till Norrskedika på bakluckeloppis. Tre varv gjorde jag och hittade en hel del! Sedan blev det picknick, och så ett besök på Pepparkaksfabriken. På vägen tillbaka svängde vi av till Risingeboden, och på vägen dit en gårdsloppis som brukar vara öppen på sommaren, där jag alltid fyndar. Jag har inte hunnit plåta sakerna, men kan avslöja att det blev en del textil, spel, påskpynt och porslin. En kopp till och med! Ni får se fynden under den kommande veckan.

Bakluckeloppisen i Norrskedika

Picknick på bakluckeloppisen i Norrskedika

Pepparkaksfabriken i Norrskedika

Risingeboden

Holly Hobbie’s önskebrunn från Alga

21 juli 2012 19:55 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur, Spel och pussel | 3 kommentarer

Jämnåriga med mig minns säkert den här figuren, som var populär i mitten av 70-talet. Jag minns att jag hade skrivblock med Holly Hobbie på. Det här Alga-spelet har nummer 01-1376-1, och det står även copyright 1976 Parker Brothers.

Holly Hobbie's önskebrunn

Holly Hobbie's önskebrunn

Holly Hobbie's önskebrunn

Holly Hobbie's önskebrunn

Holly Hobbie's önskebrunn

Hemmets kokbok

20 juli 2012 16:21 | Allmänt, Ätbart, Bilder, Läser | 9 kommentarer

Hemmets kokbok har jag i mycket senare upplagor, men det här är 32:a upplagan, och boken är tryckt 1933. Hittade den på loppisrundan i Sörmland för ett par veckor sedan. För mig är Hemmets kokbok extra rolig och intressant eftersom den är utgiven av Fackskolan för huslig ekonomi i Uppsala. Vilket tidsdokument den är! Numera är det Institutionen för kostvetenskap vid Uppsala universitet som ger ut den, och man kan även hitta recepten på nätet.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Ljusblått uppläggningsfat från Skaraplast

19 juli 2012 21:03 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 1 kommentar

15 spänn för det här härliga uppläggningsfatet på Pingstkyrkans loppis i Flen! Under står det Skaraplast E-396 MEPAL. Jag har picknickkaffekoppar i samma ljusblå färg, så det passar väldigt bra. Det roliga var att när jag senare samma dag var på bakluckeloppisen i Malmköping såg jag en picknickväska där det låg ett likadant fat, fast i gult. I den väskan verkade det vara blandat ett par picknickserviser, så jag vet inte vilken som egentligen hörde till väskan, den ljusblå eller den gula. Väskan fick dock stå kvar, men jag dokumenterade den.

Picknickfat

Picknickfat

Picknickfat

Picknickfat

Picknickväska

Paddington från Alga

18 juli 2012 18:20 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur, Spel och pussel | 1 kommentar

Vem minns inte björnen Paddinton, som gick som tv-serie på 70-talet med Frej Lindqvist som berättarröst? Jag tror dessutom att min lillebror hade en LP-skiva med berättelsen. Naturligtvis kunde jag inte motstå det här spelet, som jag hittade på Vaksalatorg. Klara och jag har provspelat. Nummer 1-2370-3 har det.

Untitled

Untitled

Untitled

Ljusgul plastbunke från Hammarplast från 1961

17 juli 2012 22:29 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 3 kommentarer

Ett av alla loppisfynd från Sörmland! Hittades på Pingstkyrkans loppis i Flen för 15 pix. Den här designades av Huberth Nilsson 1961. Etenplast är materialet. Jag gillar modellen! Den är litet uppnosig.

Plastbunke Hammarplast

Plastbunke Hammarplast

Plastbunke Hammarplast

Plastbunke Hammarplast

Plastbunke Hammarplast

Nästa sida »

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^