Tarteletter med mazarinmassa, vaniljkräm, bär och aprikotyr

Till tarteletter bör man helst ha låga, släta tarteletteformar i metall, men de kan vara svåra att få tag i. Om man inte har det kan man testa att baka i mandelmusselformar, som brukar finnas i välsorterade husgerådsbutiker och förstås på loppisar, eller engångsaluminiumformar för mazariner, men det blir förstås inte den klassiska tarteletteformen. Själva tarteletten bakas på en mördeg med mazarinmassa som fyllning, precis som när man bakar mazariner, men istället för att glaserar toppar man med vaniljkräm, bär och aprikotyr.

Cirka 30 stycken

Mördeg
5 dl vetemjöl
200 g smör
2 dl florsocker
1 ägg
1 krm hjorthornssalt

Fyllning
200 g mandelmassa
100 g smör
2 ägg

Arbeta ihop alla ingredienserna till mördegen i matberedare. Låt vila svalt en timme. Dela degen i 20-30 bitar. Tryck ut degen i formarna med mjölade tummar.

Kör mandelmassa och smör slätt i matberedare. Tillsätt äggen och kör litet till till en jämn smet, men den ska inte bli luftig. Värm ugnen till 190 grader. Fyll formarna till 1/3 med fyllningen, alltså inte lika mycket som när man gör mazariner. Grädda tarteletterna cirka 15 minuter mitt i ugnen tills de blir gyllenbruna. Lossa och plocka ut tarteletterna ur formarna medan de fortfarande är varma. Ett tips är att sticka ned en tunn potatissticka i sidan mellan kakan och formen och lossa försiktigt!

Vaniljkräm
1 vaniljstång
5 dl mjölk
6 äggulor
125 g socker
50 g maizena
50 g smör

Dela vaniljstången på längden. Skrapa ner fröna i en kastrull, lägg ned stången, tillsätt mjölken och koka upp. Vispa äggulor, socker och maizena i en bunke och tillsätt den heta vaniljmjölken under vispning. Ta bort vaniljstången och häll tillbaka allt i kastrullen. Låt krämen sjuda upp under ständig omrörning tills den tjocknar. Tillsätt smöret och rör tills det smällt. Ställ kallt.

Aprikotyr
100 g passerad aprikossylt
1/4 dl vatten
1/4 dl pressad citron
25 g strösocker

Koka upp allting i en liten kastrull. Sjud på svag värme tills det blir en tjock gelé.

Montering
Spritsa ut vaniljkräm med sprits med rund tyll på tarteletten, så mycket så att det täcker mazarinmassan. Dekorera med bär, till exempel blåbär, smultron, hallon eller jordgubbar i skivor. Ringla eller pensla över litet varm aprikotyr.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^