Aprikossylt

Passerad aprikossylt som passar att använda till aprikotyr, men även himmelskt god som den är.

6 bittermandlar
1,2 kg färska aprikoser
3 dl vatten
1 pressad citron
1 vaniljstång
800 g strösocker

Pressa citronen. Koka upp två liter vatten. Skålla mandlarna. Fiska upp dem och lägg i kallt vatten och skala dem. Stöt mandlarna i mortel. Lägg ned aprikoserna i det kokande vattnet och skålla en minut. Lägg dem i kallt vatten och skala dem med en fruktkniv och kärna ur dem. Koka upp 3 dl vatten och lägg ned aprikoserna, citronsaft och de mortlade bittermandlarna. Koka i cirka 10 minuter under lock tills aprikoserna är mjuka. Mixa allt i en matberedare. Passera genom en sil till en slät puré. Häll tillbaka purén i syltgrytan. Snitta vaniljstången, skrapa ur fröna och tillsätt det i purén. Häll i sockret och koka under ständig omrörning tills sylten uppnår 105 grader. Häll upp i rena burkar och skruva på locken med en gång.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^