Vårfina femtiotalsgardiner

28 mars 2011 22:43 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 6 kommentarer

Åh, så härligt det var i helgen att tvätta fönstren och hänga upp nystrukna gardiner! Länge har jag varit på jakt efter fyra hellånga längder från 50-60-talet till vardagsrummet. Det är inte så lätt att hitta fyra stycken, ska jag säga. Det är ju fönster på två väggar i vardagsrummet. Men när jag hittade de här ursnygga på Tradera slog jag till fast det bara var två stycken. I det stora fönsterpartiet med altandörren åt söder hänger fortfarande vita linnegardiner. Jag tänker att det får vara så.

En av dem jag träffade på retrobloggträffen på mässan i lördags var Brittmari med Randiga Tråden som kan massor om textil, och nu såg jag att hon nyligen bloggat om Symphonie av Göta Trägårdh. Är inte mina gardiner väldigt lika det tyget? Kan det här också vara Göta Trägårdh? Stadkanten är omsorgsfullt fållad, så jag kan inte kolla om det finns någon signatur. Det är kraftigt och fint tyg i fantastisk kvalitet och i toppenskick!

Visar också upp en närbild på köksgardinerna som har hängt med i många år, Stig Lindbergs Spegelblom. Är de inte underbara?

Pepita och Heini

27 mars 2011 12:19 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 6 kommentarer

Två inköp blev det på Antik & Kuriosa på Kistamässan igår. Och en trevlig retrobloggträff!

Mest nöjd är jag med att jag hittade jag ett ytterfoder i Pepita från Upsala Ekeby. Fina ytterfoder från 50-60-talet tycker jag inte är så lätt att komma över. Oftast är det vanliga krukor med hål i botten, men ytterfoder är så bra när man köper säsongsblommor som påskliljor eller pärlhyacinter i plastkruka och vill sätta direkt i en fin kruka utan att plantera om. Särskilt om man vill ställa den på ett bord tycker jag att det är bättre med ett ytterfoder än kruka med fat, som lätt kan rinna över när man vattnar. Och Pepita är ju underbar! Fint också att etiketten fanns kvar. Pepita är formgiven av Ingrid Atterberg och tillverkades 1954-56. Det finns både krukor, vaser och andra föremål i serien.

Dessutom hittade jag en skål från Arabia, som jag också tycker kan passa som ytterfoder. På mässan i höstas hittade jag en väldigt bra produktkatalog från Arabia från sextiotalets början i nytryck, och i den hittade jag att dekoren heter Heini och modellen AR, men inga uppgifter om formgivare eller produktionsår.

Det blev frasvåfflor till lunch

25 mars 2011 13:27 | Allmänt, Ätbart, Bilder | Kommentering avstängd

Det tyckte Klara var en bra födelsedagslunch. Jag också. Klara åt sina med socker och jag åt mina med crème fraiche och röd caviar.

Födelsedagsmorgon

25 mars 2011 9:30 | Allmänt, Ätbart, Bilder | Kommentering avstängd

Jo, för idag fyller ju världens finaste Klara sex år! Uppvaktning på sängen, prasslande papper och smörgåstårta till frukost, förstås. Den gjorde jag igår kväll så den fick stå till sig över natten. Klara är förkyld, och igår lät hon som en kaffebryggare. Idag är det ganska bra och vi har det rätt skönt hemma. Ingen feber eller så.

Titta vad jag hittade! Tussilago!

24 mars 2011 18:52 | Allmänt, Bilder | 1 kommentar

På vägen hem från fritids stannade Viggo och jag och letade tussilago, eller okej, jag letade och Viggo lekte. Få saker värmer så mycket som årets första tussilago. Det var inte länge sedan det såg ut så här. Äggkoppen kommer från Arabia och är formgiven av Esteri Tomula.

Dagens kopp: grön Pallas från Gefle

24 mars 2011 7:25 | Allmänt, Bilder, Dagens kopp, Formgivning och arkitektur | 1 kommentar

Hurra! Nu har jag tre kaffekoppar av Pallas i grönt. Det är förstås Helmer Ringströms klassiska AU-modell, och dekoren är formgiven av Berit Ternell. 1960-1964 tillverkades Pallaskopparna, som även finns med gult eller rött band.

Fuzzy-felt – som flanellograf fast omvänt

23 mars 2011 22:58 | Allmänt, Bilder | 3 kommentarer

Blev påmind om flanellograf i en kommentar på twitter, och då måste jag ju visa de här! Fuzzy-felt. Som flanellograf, fast omvänt. Inte hade jag koll på det, men när jag läser på visar det sig att Fuzzy-felt började tillverkas 1950. Det finns så mycket bra från 50-talet! Den med Nalle Puh och den med bondgården fick jag när jag var liten och lekte massor med. Den med sagotema har jag köpt på tradera för ett par år sedan. Klara gillar dem mycket.

Retrobloggträff på Antik & Kuriosa på lördag

23 mars 2011 21:07 | Allmänt, Formgivning och arkitektur | 8 kommentarer

Roligt, roligt! På lördag blir det träff för retrobloggare på Antik & Kuriosa på Kistamässan. Det var fantastiskt kul på träffen i höstas att möta alla trevliga bloggvänner som man bara pratat med på nätet. Som Eli skriver om på Femtiotalsjakten, Vi ses i fiket vid garderoben, klockan 15.00. Hoppas vi ses!

Första sexårskalaset

20 mars 2011 22:55 | Allmänt, Ätbart, Bilder | 4 kommentarer

På fredag fyller Klara sex år, och då ska hon ha kalas med sina kompisar, men idag hade vi kalas med släkten. Klara hade särskilt beställt att jag skulle baka rosa maränger, men jag hade också bakat bullar, svartvinbärsmacaroner, kolasnitt, chokladkolasnitt, kaffekakor, mummakakor och chokladtårta. Ni ser, gym-Kerstin är fortfarande kak-Kerstin.

Jag är dock litet besviken över att macaronerna blev så fula på ytan den här gången. Jag fattar inte. Jag har alltså bakat macaroner massor av gånger, ända sedan 90-talet faktiskt, då jag brukade baka det till Kafé Mumrik, och har rätt bra snits på det. Men den här gången syntes den rivna mandeln på ytan, trots att jag skållat och skalat mandeln kvällen innan och låtit torka ordentligt innan jag malde på mandelkvarn. Jag får väl testa att köpa mandelmjöl istället. Trist bara, eftersom jag gillar att mala på mandelkvarn. Goda blev de i alla fall som vanligt.

När födelsedagsbarnen hade fikat klart började hon bygga födelsedagslegot.

Gräddsnipa och sockerskål med IOGT-logotyp

20 mars 2011 8:45 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 2 kommentarer

Vi tar en gräddsnipa och sockerskål idag också! Den här gången med IOGT-logotyp. De har redan en kompis här hemma, IOGT-koppen. Att beställa eget porslin var mycket vanligt både i IOGT och NTO. Dels fanns det att beställa med bara logotypen, men många beställde med logens eget namn också. Jag har skrivit en del om Gustavsbergs restaurangporslin med beställningsdekorer tidigare. Fler varianter på IOGT- och NTO-porslin kan ni se här, här, här och här.

Och det är ju samma problem med storleken på den här gräddsnipan, som det var med gårdagens gräddsnipa från Åfors. Alldeles för liten med dagens mått mätt. Otaliga är de gånger som jag suttit på möten med äldre IOGT-NTO-föreningar och känt ångesten när jag tar all mjölk ur snipan i min tekopp, och det ändå är för litet. Om jag serverats te ur tekopp, vill säga. Ännu värre när det är pytteliten kaffekopp, fast då räcker åtminstone mjölken. Men det är något näpet över de här små delarna, nästan som en dockservis.

Gräddsnipa och sockerskål från Åfors

19 mars 2011 10:00 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 1 kommentar

Sockerskålen har jag haft många år, men när jag på förra helgens loppisrunda hittade både en tillhörande svart gräddsnipa och en i blågrönt fick den gott sällskap. De svarta tycker jag att man ser ofta på loppisar för en billig slant, men jag tror inte att de blågröna är lika vanliga. Extra roligt att den blågröna hade Åforsetiketten kvar. Sådana här små gräddsnipor är ju rätt värdelösa att använda nuförtiden, de räcker väl till mjölk för en kopp te för mig, men fina är de med sitt mönstrade pressglas!

En svart Cleo och två fat

14 mars 2011 7:06 | Allmänt, Bilder, Dagens kopp, Formgivning och arkitektur | 1 kommentar

Bland mina bästa fynd förra året var en svart Cleo-kaffekopp. Det fanns två till på Väderkvarnens antik och kuriosa, men de var lätt naggade. Hela tiden har de stått kvar. I lördags var en såld. Det stod en kvar på hyllan där de stått, och så två fat på en annan hylla. Jag ville köpa faten för de är så fina, och då fick jag köpa koppen för en tia! Klart jag slog till då. Jag har verkligen aldrig sett svarta Cleo någon annanstans.

Dagens kopp: Tellus från Gefle

13 mars 2011 11:26 | Allmänt, Bilder, Dagens kopp, Formgivning och arkitektur | 2 kommentarer

Den här tekoppen fanns hos Qeptas redan förra lördagen, när jag köpte Pigg. Lät den vara då, men ångrade mig sedan, så igår slog jag till! Det är alltså samma modell som Pigg, AX. Tellus är precis som Pigg en Helmer Ringström-dekor, och den började tillverkas 1957 som te- och kaffeservis. Bordsservisen tillverkades 1956-1966.

Söndagfrukost med olika sorters gult Gefleporslin och Godmorgon, världen!

13 mars 2011 11:04 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 2 kommentarer

De är ju så fina ihop, alla olika gula dekorer! Assiett: Pallas, äggkopp och liten skål: Furuvik, tekopp: Pigg. Någon ströare från Gefle har jag inte, trots att jag har en ganska omfattande samling. Gjorde Gefle ströare? Den här ströaren med krusbär på kommer från Arabia och är formgiven av Esteri Tomula.

Dagens lunch på konditori Fågelsången

12 mars 2011 18:24 | Allmänt, Ätbart, Bilder | Kommentering avstängd

Dagens kopp: Kryss från Gefle

12 mars 2011 10:27 | Allmänt, Bilder, Dagens kopp, Formgivning och arkitektur | Kommentering avstängd

Naturligtvis kunde jag inte motstå den här tekoppen när den dök upp på Tradera. Den kom fram välpackad och fin igår. Tyvärr stank paketet, packmaterialet och tekoppen av tobak. Äckligt. Men koppen är diskad nu, och jag dricker mitt frukostte ur den.

Kryss är en Helmer Ringström-dekor, och den tillverkades 1957-1964. Modellen bär däremot Arthur Percys hand, AU. AU är helt klart den Geflemodell som jag har flest tekoppar i, och den är ju så trevlig. Jag har Kryss, Hyacint, Zebra, blå Lillemor, svart Lillemor, Fyr och Balkong, men det finns ju så många fler.

Jag funderar litet över valet att lägga dekoren på fatet ganska nära koppen, och inte ytterst på fatets bräm. På koppen ligger ju dekoren högst upp. Känns det inte som att den har halkat ner på fatet? På något sätt påminner det om ett litet tårtpapper som ligger på fatet under koppen, eller kanske snarare ett bakelsepapper. Bakelse ska jag förhoppningsvis äta idag när jag ska fika med en kompis på fint femtiotalsfik!

Man får hjälpa våren på traven

11 mars 2011 7:15 | Allmänt, Bilder | Kommentering avstängd

Och jag gör inte om misstaget i år att plantera om i fina 50-talskrukor som blåser omkull i friska vårvindar och går sönder.

Nästa sida »

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^