Dagens kopp: Vårpigga Pigg från Gefle

5 mars 2011 18:31 | Allmänt, Bilder, Dagens kopp, Formgivning och arkitektur | 5 kommentarer

De mest lyckade loppisrundorna är då jag hittar en tekopp. Det gjorde jag idag, och det är extra roligt att det är en Geflemodell som jag inte hade, AX. Dekoren i gult och grått heter Pigg, och är formgiven av Kjell Blomberg. I Gyllenhammars och Holms bok om Gefleporslin står det att bordsservisen Pigg, som är i modellen BD, tillverkades 1954-1969, medan te- och kaffeservisen Pigg i modell AX började tillverkas 1956.

AX-modellen tillverkades även med dekorerna Aster, Carmin, Drott, Florian, Mantilj, Nippon, Pastell, Regent, Ritz, Rokoko, Skogsblommor, Tellus.

Kjell Blomberg (1931-1989) började arbeta på Upsala-Ekeby 1952 och var verksam som keramisk formgivare åt Gefle till 1957. Han var därefter verksam på Gabriel-Verken, Gullaskruf och Reimyre, och lärare på Konstfack 1956-1966.

Koppen saknade fat, så det är jag på jakt efter, men det är en trevlig form på koppen, tycker jag! Jag gillar att koppen har en smal bas och kurvan som bildas när den vidgar sig. Och gult och grått är alltid rätt på våren!

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^