Gröna blad på min tunga

31 augusti 2011 12:50 | Allmänt, Ätbart, Bilder | 1 kommentar

Dagens lunch på jobbet, gröna blad från min trädgård och gravad lax. Nyttigt och gott. Intogs framför datorn. Inte så bra.

Jag köpte en tavla: foto av Fyrisbadet 1969

28 augusti 2011 13:29 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 3 kommentarer

Ja, ni läste rätt. Fyrisbadet. Inte Fyrishov. För det var ju Fyrisbadet det hette när det byggdes 1958 och invigdes 1959. Arkitekten hette Sture Frölén. Ett väldigt snyggt utomhusbad som hade ett tält över bassängen, en bubbla, på vintern, så man kunde bada då också. Jag minns att det brukade vara alldeles dimmigt av vattenånga därinne, så man inte kunde se andra änden av bassängen ens på tvären. Eftersom jag är uppvuxen två kvarter från Fyrisbadet har jag badat och motionssimmat där massor, och det är extra roligt att fotografiet är från 1969, mitt födelseår. I mellanstadiet gick jag även och simtränade i Upsala simsällskap, som är världens äldsta simsällskap. Fyrishallen byggdes 1967 för andra idrottsaktiviteter. 1991 invigdes nya Fyrishov, där man byggde in den gamla 50 meters-bassängen och det snygga hopptornet, men även byggde äventyrsbad och flera andra specialbassänger. Där går Viggo och Klara i simskola i en undervisningsbassäng, och där badar vi i äventyrsbadet. Ärligt talat tycker jag att den nybyggnationen är extremt ful. Nu bygger Fyrishov dessutom en ny multihall. Jag skulle ju önska att gymmet fick större lokaler, jag. Det är nämligen där jag går och gymtränar ungefär fyra gånger i veckan, och det är ofta fullt. Nu ligger gymmet ovanför äventyrsbadet så man tittar ner när man tränar. Jag skulle önska att jag fick titta ner på något som såg ut som det ursprungliga Fyrisbadet istället. Det vore oändligt mycket mer upplyftande. Här kan ni läsa mer om Fyrisbadets/Fyrishovs historia. Det första Fyrisbadet på platsen, som var i själva Fyrisån, kom till 1925. Den här tavlan har jag gått och spanat på i säkert ett år på Qeptas, och i lördags slog jag till. Nu hänger den i vardagsrummet. Det är ju rätt svårt att fotografera tavlor med glas utan att det blir en massa störande reflektioner, men jag hoppas att ni kan se hur fint det är. Intressant är att bassängen är halvtömd, så man ser avsatsen från det riktigt grunda till det riktigt djupa. Eftersom det är ett så högt hopptorn är det riktigt djupt på mitten. Det tyckte jag var läskigt när jag var liten.

Här har jag hittat några fler bilder på Fyrisbadet:
Hela bassängen
Fyrisbadet 1959
Serveringen 1960
Hopptornet
Stora bassängen med parkbänkar i förgrunden
Hopptornet
Hopptornet

Neptun dessertskålar från Gefle

27 augusti 2011 18:48 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 3 kommentarer

Fyra dessertskålar av Dorothy Cloughs Neptun för 20 kronor styck var helt okej pris på Vaksala torg. Neptun tillverkades 1957-1962. Jag har några dessertskålar i samma modell med dekoren Kryss sedan tidigare. Jag tänker att jag kan göra precis som med tekoppar, blanda olika dekorer när jag dukar.

En krona styck är bra loppispris

27 augusti 2011 18:35 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 2 kommentarer

När man hittar säljare på Vaksala torg som fattar att sätta riktigt låga priser för att få sina prylar sålda är det rena rama julafton. Så då köpte jag litet julpynt för en krona styck, och påskpynt också för den delen. För övrigt var det vansinnigt mycket bord på torget idag och solen sken. Härligt!

Tapetspecial i Form nr 7-8 1960

25 augusti 2011 23:30 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 2 kommentarer

Ni har väl inte missat Porslinsbloggens upprop om att Duro ska ta upp sina gamla 50-talstapeter av formgivare som Viola Gråsten, Britta Neuberg, Erik Thelaus, Sven Olson, Bibi och CA Breger, Lennart Lindqvist med flera i produktion igen? Här kan ni läsa ett inlägg med gamla annonser, och här finns ett upprop på Facebook. Själv bidrar jag med att tillgängliggöra en artikel ur Form nr 7-8 1960 som handlar om tapeter, för er som vill lära er mer. Jag har fotograferat hela artikeln så att ni kan läsa.

Tapetmönstret Stjärnmatta av Josef Frank på omslagsbilden

Skuren svartvinbärsmarmelad

22 augusti 2011 21:54 | Allmänt, Ätbart, Bakning, Bilder | 1 kommentar

I flera år har jag tänkt att jag måste testa att göra skuren svartvinbärsmarmelad, och nu äntligen! Åh, vad goda de blev. Sådan fin, koncentrerad svartvinbärssmak.

Barnböcker från förr: Bokstavskatten A-D

22 augusti 2011 6:56 | Allmänt, Barnböcker från förr, Bilder | 4 kommentarer

En av mina mest älskade barnböcker. Klara älskar den också, och jag tröttnar inte på ord och bild. Bokstavskatten av Sebastian Lybeck (text) och Caje Huss (illustrationer), utgiven på Tidens förlag 1969, mitt födelseår. Ni får följa med genom hela alfabetet under veckan!

Aha! sa BOKSTAVSKATTEN, här ska vi tala om A.
För A är Alltid första bokstaven i Alfabetet.
Då tar Ankorna i Alingsås Allesamman en Avstickare
till Annika Andersson, som har Arton
Alldeles nya Afrikanska Armband i en Avlång Ask
under den stora Alen.

Sedan kommer B, och det är min Bokstav,
sa BOKSTAVSKATTEN. Då kommer det en Brun
Bussig Brum-Björn på Besök. Och vi ställer till
Bullfest med Blåbär, Blommor och Bananer på Bordet.
Men Bu-u-u… där kommer ett Bi förbi.
Då blir jag Butter, sa BOKSTAVSKATTEN.

Ack o ve, C är nummer tre. Då blir det Cirkus,
för biet sticker BOKSTAVSKATTEN i svansen.
Och BOKSTAVSKATTEN gapar stort som ett C.
Men strax sätter han sig upp på Cecilias Cykel
och hämtar Cider, Citroner och Champagne i butiken.
-Sånt hjälper mot Chocker, sa BOKSTAVSKATTEN.

Dagen Därpå är Det Dags för D, tycker BOKSTAVSKATTEN.
Det Dumma biet har Drumlat bort, och Duktiga
Doktor Dillman har Donerat en Dammsugare för att
Dämpa Dåligheten. -Nej Du,
Doppa Den i Dammen och Duscha Den i Dynga, säger
Daggmaskarna bland Dahliorna. Det Duger åt Dej!

I brist på loppisfynd i helgen planterade jag porslinsblommor i tidigare fyndade krukor

21 augusti 2011 23:28 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 1 kommentar

De här krukorna hittade jag på Vaksala torg för några veckor sedan. Samma säljare hade en som var märkt Steninge och en Rörstrand. Den här modellen har jag rätt många av i olika storlekar, men de här var ganska stora. Nu har jag planterat porslinsblommor i dem. Passar på att länka till blomkruksskolan som gick som stafett på ett antal retrobloggar för något år sedan. Form55 som skrev senaste inlägget har en sammanställning av alla delar.

Dagens dessert: äppelkräm med gräddmjölk

21 augusti 2011 22:59 | Allmänt, Ätbart, Bilder | Kommentering avstängd

Kokad på fallfrukt som jag plockade idag. Klara var skeptiskt först, men sen tog hon om två gånger.

Hemmagjorda glassandwiches

19 augusti 2011 20:18 | Allmänt, Ätbart, Bilder | 1 kommentar

En del projekt gör man kanske mest för att det är kul att testa en gång. När jag och Klara cyklade och hämtade Viggo efter skolan sa hon att hon ville ha GB Sandwich när vi kom hem igen. De tog slut igår, sa jag. Och så kom jag på att vi kunde testa att baka chokladkex själva och lägga ihop med glass. Sagt och gjort! Inte svårt, men jag vet inte om jag kommer göra det igen. Det här receptet använde jag.

Fredagspizza

19 augusti 2011 19:12 | Allmänt, Ätbart, Bilder | 2 kommentarer

För ett par år sedan var hemmagjord pizza på sconesdeg vanlig fredagsmiddag här hemma, men så tröttnade barnen på det. Sen var det nachos en ganska lång period. Bra för att man plockar ihop av det man gillar. Alla fick i sig ordentligt; även Viggo som har rätt bestämda åsikter om vad han gillar, och det är inte så mycket. I våras började jag gå rätt ofta med barnen till den lokala pizzerian på fredagar när jag hämtat dem på fritids och dagis. Mycket populärt. Det är dessutom en bra och trevlig pizzeria. För ett par veckor sedan testade jag att göra hemmagjord pizza igen, men jag gjorde den på riktig jäsdeg och barnen fick vara med och göra sina pizzor. Jag gjorde till och med runda pizzor så att alla skulle få sina egna. Tack och lov tyckte barnen att det blev precis som pizzeriapizza, det vill säga bra. Det är ju faktiskt så mycket godare med riktig jäsdeg som man kavlar riktigt tunt, jämfört med sconesdeg som blir tjock och stabbig. Så nu har vi nog en ny fredagsvana ett tag framöver. Den här gången gjorde jag dock två plåtstora istället. Det är en halv med skinka, en halv med oliver och ananas och en hel plåt med salami och fårost.

Dagens lunch på altanen: omelett med kantareller

19 augusti 2011 13:14 | Allmänt, Ätbart, Bilder | 1 kommentar

Den röda mangolden i salladen gör sig så fint mot den röda Blå eld-tallriken.

Den här tjejen, alltså

18 augusti 2011 16:41 | Allmänt, Bilder, Läser | 1 kommentar

Bästa bruden. Världens coolaste Klara ligger på altanen och läser Tam tiggarpojken.

Dagens lunch

17 augusti 2011 13:56 | Allmänt, Ätbart, Bilder | 1 kommentar

När Viggo är i skolan men Klara ska ha lunch hemma kan man göra sån mat som Viggo inte gillar. Som pastagratäng med aubergine och fetaost.

En ivrig skolflicka i morse

17 augusti 2011 13:50 | Allmänt, Bilder | 5 kommentarer

Oj, oj, vad Klara ville iväg till Domarringen i morse. Förskoleklass D går hon i nu. Det var inskolning 1,5 timme i förmiddags och allt var toppen, så klart! I morgon ska hon få gå en hel förmiddag fram till lunch, och på fredag ska hon få äta lunch i matsalen.

Nästa sida »

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^