Jag köpte en tavla: foto av Fyrisbadet 1969

28 augusti 2011 13:29 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 3 kommentarer

Ja, ni läste rätt. Fyrisbadet. Inte Fyrishov. För det var ju Fyrisbadet det hette när det byggdes 1958 och invigdes 1959. Arkitekten hette Sture Frölén. Ett väldigt snyggt utomhusbad som hade ett tält över bassängen, en bubbla, på vintern, så man kunde bada då också. Jag minns att det brukade vara alldeles dimmigt av vattenånga därinne, så man inte kunde se andra änden av bassängen ens på tvären. Eftersom jag är uppvuxen två kvarter från Fyrisbadet har jag badat och motionssimmat där massor, och det är extra roligt att fotografiet är från 1969, mitt födelseår. I mellanstadiet gick jag även och simtränade i Upsala simsällskap, som är världens äldsta simsällskap. Fyrishallen byggdes 1967 för andra idrottsaktiviteter. 1991 invigdes nya Fyrishov, där man byggde in den gamla 50 meters-bassängen och det snygga hopptornet, men även byggde äventyrsbad och flera andra specialbassänger. Där går Viggo och Klara i simskola i en undervisningsbassäng, och där badar vi i äventyrsbadet. Ärligt talat tycker jag att den nybyggnationen är extremt ful. Nu bygger Fyrishov dessutom en ny multihall. Jag skulle ju önska att gymmet fick större lokaler, jag. Det är nämligen där jag går och gymtränar ungefär fyra gånger i veckan, och det är ofta fullt. Nu ligger gymmet ovanför äventyrsbadet så man tittar ner när man tränar. Jag skulle önska att jag fick titta ner på något som såg ut som det ursprungliga Fyrisbadet istället. Det vore oändligt mycket mer upplyftande. Här kan ni läsa mer om Fyrisbadets/Fyrishovs historia. Det första Fyrisbadet på platsen, som var i själva Fyrisån, kom till 1925. Den här tavlan har jag gått och spanat på i säkert ett år på Qeptas, och i lördags slog jag till. Nu hänger den i vardagsrummet. Det är ju rätt svårt att fotografera tavlor med glas utan att det blir en massa störande reflektioner, men jag hoppas att ni kan se hur fint det är. Intressant är att bassängen är halvtömd, så man ser avsatsen från det riktigt grunda till det riktigt djupa. Eftersom det är ett så högt hopptorn är det riktigt djupt på mitten. Det tyckte jag var läskigt när jag var liten.

Här har jag hittat några fler bilder på Fyrisbadet:
Hela bassängen
Fyrisbadet 1959
Serveringen 1960
Hopptornet
Stora bassängen med parkbänkar i förgrunden
Hopptornet
Hopptornet

3 kommentarer »

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget. TrackBack URI

 1. Jag bodde i ett hus i Traneberg i femton år, ritat av Sture Frölén. Snyggsnyggsnygga detaljlösningar lite här och där i lägenheten och även i trappuppgången. Det såg ut som funkishusen han ritat på Gärdet, men han blev utskälld när det kostade för mycket i Traneberg. Fel område antagligen. Det stack ut mot övrig 30-talsbebyggelse också, som var mer av de traditionella längorna och även barnrikehusen, eller s.k. Myrdalshusen, på samma gata. Allt var snyggt på sitt sätt dock.

  Men det här hade ju inte alls med Fyrisbadet att göra.

  Comment by Malin Mörth — 2011-08-28 19:02 #

 2. Oj, vilka barndomsminnen som vaknar. Där, längst bort var simskolan där jag lärde mig koka kaffe och simma bröstsim. Jag var en badkruka redan då, så jag minns mest hur jag huttrade och frös. Och på stenplattorna bakom fick vi träna på torrsim innan det var dags att hoppa i.

  På vintrarna var det fuktigt och inte särskilt varmt i bubblan, men värst var passagen mellan simhall och den fasta byggnaden där omklädningsrummen låg. Hugaligen, vad snabbt man sprang där för att komma igenom!

  Även jag plågades något år i USSS, men det där med individuell sport var inget för mig. Och pedagogiken var inte den bästa i barngrupperna. Snabbt blev man utgallrad till någon grupp där de sämre simmarna fick hålla till, och såna tydliga petningar eggar ju inte särskilt många att fortsätta.

  Fin bild! Kul fynd!

  Comment by agata — 2011-08-28 19:08 #

 3. Min upplevelse av Upsala simsällskap var väl detsamma. Det kändes väldigt inriktat på att man skulle delta i tävlingar på helgerna, men det var jag liksom helt ointresserad av. Jag ville lära mig de fyra simsätten och så bara simma. Och jag tänker att jag och alla andra som också var helt omotiverade till idrott är ju de som verkligen behöver få finnas där, inte skrämmas bort.

  Comment by Kerstin — 2011-09-01 13:36 #

Lämna en kommentar

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^