Dagens kopp: dekor 1023 från Gustavsberg

5 augusti 2014 12:47 | Allmänt, Bilder, Dagens kopp, Formgivning och arkitektur | 1 kommentar

Nåra decennier äldre är de här kopparna än vad jag brukar vara intresserad av, men de var så rara. Dekornumret finns upptaget i förteckningen i boken om Gustavsberg av Gösta Arvidsson, och där anges ”troligen runt sekelskiftet 1900″. Ja, det känns ju troligt. Inbjuder till kafferep gör de verkligen!

Dagens kopp: mockakoppar i Gustavsbergsblommor

4 augusti 2014 11:05 | Allmänt, Bilder, Dagens kopp, Formgivning och arkitektur | 1 kommentar

Strama, men samtidigt somrigt söta, beströdda med små blommor. Mockakopparna tillhör Stig Lindbergs servis Gustavsbergsblommor, tillverkad 1941-1951. De andra delarna i den här servisen är inte så här strama. De är nämligen i modell KY och WB, medan mockakopparna är modell SA. Här kan ni se en samling där man kan jämföra modellerna. Man ser också att godset i mockakopparna är mycket vitare. Tänk vilken skillnad det blir när man kombinerar en dekor med olika modeller! Helt olika uttryck.

Untitled

Dagens kopp: Folkets Park Enköping

3 augusti 2014 14:17 | Allmänt, Bilder, Dagens kopp, Formgivning och arkitektur | 4 kommentarer

Men titta vad jag hittade på bakluckeloppis i Ulva för ett par veckor sedan! En hel kaffeservis från Folkets Park Enköping! Roligt! Jag lyckades få med den hem i cykelkorgen. Det är en restaurangservis från Karlskrona. På kopparna står det Folkets Park Enköping. På kannan bara Folkets Park.

Untitled

Gröna sköna ting

2 augusti 2014 12:06 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | Kommentering avstängd

Grönt i alla möjliga material har det blivit på sommarens loppisar.

Ett mindre fruktfat av Vicke Lindstrand från Upsala-Ekeby, 1951. Sedan tidigare har jag ett större fat och en assiett. Jag tycker att det är så vansinnigt vackert med samspelet mellan den gröna glasyren och reliefmönstret. Formen är fantastiskt fin, och jag använder dem mycket till servering av mat.

Untitled

Untitled

En finfin ljusgrön toapappershållare i plast kunde jag inte låta bli på bakluckeloppisen i Ulva.

Untitled

Ett fiskformat uppläggningsfat i grönt glas. Visserligen har jag två sedan tidigare, men sill serverar man ju ofta flera sorter av, så de kommer nog till nytta.

Untitled

En grön liten skål, som väl är tillverkad som askfat. Numera perfekt som sojaskål till sushin. Fint reliefmönster på undersidan. Den här skålen har ingen stämpel under. Jag har en större skål i samma serie, som jag ärvt efter min mormor. Den har inte heller stämpel. Någon som vet något om det? Uppdatering: Det är tydligen andrasortering av Kåges Argenta. Jag misstänkte att det var Gustavsberg eftersom det såg ut som samma glasyr som på Argenta, men visste inte att Argenta hade delar med sådant reliefmönster.

Untitled

Sist några arkitekturglas i grönt från Lindshammar, inköpta på pepparkaksfabriken i Norrskedika.

Untitled

Untitled

Dagens kopp: Mor från Gefle

1 augusti 2014 10:50 | Allmänt, Bilder, Dagens kopp, Formgivning och arkitektur | Kommentering avstängd

Många ”Mors kopp” kan vara ganska fåniga, men den här tycker jag har riktigt fin dekor. Hittade den på tradera. Tyvärr ser det inte ut att vara rätt fat. Jag skulle tro att det ska vara ett enfärgat blått fat till koppen, men det här fatet ser inte ut att vara ett Geflefat. Om koppen vet jag inte så mycket mer än att modellen är AU. Stämpeln visar också att den är tillverkad på 70-talet. Den Geflestämpeln med tre kronor runt användes från 1971. Dekoren kan dock vara äldre. Jag skulle tro att den är från 60-talet.

Untitled

Untitled

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^