Tillbringare i serien Flora från Nuutajärvi av Oiva Toikka

31 juli 2015 11:14 | Allmänt | 1 kommentar

Det är så vackert med reliefmönstret i det tunna glaset. Flora finns i flera färger, men jag tycker att det är snyggast i turkos. Jag har sedan tidigare skålar i ett par storlekar och några höga glas som jag ofta dricker apelsinjuice ur på helgmorgnar. Nu har jag även en tillbringare som jag köpte på en antikmässa i våras. Den är skön att hålla i och bra att hälla ur. Serien Flora från Nuutajärvi är formgiven av Oiva Toikka och tillverkades 1966-1991. Jag har sagt det förut, men om man tjatar om det kanske det blir verklighet. Tänk om Flora också kunde tas i produktion igen, precis som Kastehelmi, även den formgiven av Toikka.

Untitled

Untitled

Dagens kopp: Carmen från Gefle

30 juli 2015 11:15 | Allmänt, Bilder, Dagens kopp, Formgivning och arkitektur | 1 kommentar

Jag kanske skulle passa på att blogga om de loppisfynd jag hunnit med de senaste månaderna, nu när jag faktiskt har semester, och litet mer tid. Dessutom är det i morgon 10-årsjubileum av den här bloggen! Det vore ju fånigt om det fick passera obemärkt. Även om bloggandet ganska mycket har spelat ut sin roll, och jag mest använder Instagram, så har jag någon sorts ambition att dokumentera loppisköp här, och berätta mer utförligt om föremålen.

Vad kan då passa bättre att komma igång med, än ett Dagens kopp-inlägg? Här har ni rara och somriga Carmen, som jag faktiskt har en tekopp av sedan tidigare. I sommar har jag dock kompletterat med fem koppar till. Carmen är ritad av Eugen Trost och tillverkades 1933-1945 på modellerna A, F, I, enligt Gyllenhammars Gefleporslin. Detta är dock modell AU, så dekoren måste rimligen ha återupptagits på 50-talet. Den lilla blomman som gömmer sig på andra sidan av koppen tycker jag är en trevlig detalj. Än lustigare att den finns i litet olika varianter, som ni ser. De här kopparna passar kalasfint på sommarens kalas!

Untitled

Untitled

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^