Dagens kopp: Grå ränder av Wilhelm Kåge

30 augusti 2010 6:57 | Allmänt, Bilder, Dagens kopp, Formgivning och arkitektur | 4 kommentarer

De mjuka formernas servis. Visst låter det vackert? Wilhelm Kåge formgav De mjuka formernas servis (WB) för Gustavsberg 1938. Den tillverkades med många dekorer, men Grå ränder blev storsäljaren och var i produktion 1945-1969. Den har inga skarpa kanter, och är därför väldigt lättdiskad, och framför allt skön att hålla i. Koppens lätta utkrökning gör den perfekt att dricka ur. Enda invändningen är att örat är så nära fatet att man inte får in fingret under ordentligt utan att vicka på koppen litet. Titta förresten på bilden med örat. Jag upptäckte när jag kom hem med koppen att örat satt litet snett. Måste vara andrasortering, men jag är glad över koppen ändå. Och så gillar jag stämpeln under, där flintporslin står i en mjuk vågrörelse, precis som de mjuka formerna på koppen.

Jag har förresten en del i de mjuka formernas servis sedan tidigare, men med dekoren Spaljé. En såssnipa.

Fyra fina saftglas

29 augusti 2010 19:46 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | Kommentering avstängd

Fyra fina saftglas hittade jag på Vaksala torg. Och de passar ju bra med mina två andra sorters saftglas, eller hur?

Lägger jättepussel med Klara

28 augusti 2010 11:59 | Allmänt, Bilder, Spel och pussel | Kommentering avstängd

Det här pusslet hade vi när jag var liten, och jag tror att det egentligen är min systers. Hon är född 1961, men det är nog äldre än så. Kanske från hennes pappas barndom? Pusslet är alltså stort, 50×70 cm, och faktiskt ganska klurigt att lägga trots sina stora bitar. Jag gissar att det är gjort av en tapet eftersom det har ett upprepande mönster.

Nyklippt

27 augusti 2010 21:13 | Allmänt, Bilder | 7 kommentarer

Åh, jag är så nöjd med Hårmakarna varje gång! Och min frisör förstod precis vilken skarpt sluttande linje jag ville ha så att det inte börjar se ut som page efter några veckor när det växer ut.

Bästa användningen av alla små kaffekoppar

26 augusti 2010 7:00 | Allmänt, Ätbart, Bilder, Dagens kopp, Formgivning och arkitektur | 3 kommentarer

Gjorde vit choklad-pannacotta och serverade i kaffekopparna i fredags när kompisar var här på middag. Vilken är er favorit? Just nu är min den svarta Cleo-koppen.

Jättesvamparna på dagis

24 augusti 2010 22:51 | Allmänt, Bilder | 1 kommentar

De här jättesvamparna mötte oss första dagen på dagis efter sommarlovet förra veckan. Dagen efter var de söndersparkade, men visst var de enorma? Jämför med Viggos hand.

Dagens wienerschnitzel

22 augusti 2010 20:27 | Allmänt, Ätbart, Bilder | Kommentering avstängd

Det var ju så gott med wienerschnitzel i München, så jag hade köpt kalvkött för att laga det. Efter loppisförsäljningen med allt kånkande av lådor var jag dödstrött, men vilken tur att jag tog mig samman och lagade schnitzel ändå. Den salta kaprisen och ansjovisen var precis vad som behövdes efter en varm och slitig dag. Så gott och värt att stå där och dubbelpanera!

Drog in en del på loppisförsäljningen – ordnar nog garageloppis snart

22 augusti 2010 18:10 | Allmänt, Bilder | 3 kommentarer

Vilket toppenväder det blev! Totalt sålde jag för nästan 2000, inkluderat det som Magnus och Maria köpte i fredags eftersom de inte kunde komma idag. Nästan alla kläder sålde jag för 10 kronor styck. Några vänner kom särskilt för att handla av oss. Extra roligt att Lisa och Gunnar köpte dockskåpet. Viggo och Klara hade varsitt modernt, och Viggo tröttnade på sitt för säkert ett år sedan. Vi sålde Klaras som hon ritat med tuschpenna i, så fick hon ta Viggos som var i finare skick. Sedan har jag ju två tidstypiskt inredda dockskåp från 40- och 50-talet, men dem säljer jag aldrig, och dem får inga barn leka med. Det var väldigt roligt att stå i Bärbyparken och ha loppis. Det blev många trevliga samtal med föräldrar till Klaras dagiskompisar, människor som man bara hejat på tidigare i området, och sådana som man inte hade träffat tidigare. Men det finns hur mycket kläder som helst kvar ändå! Fina kläder och skor, även en del av riktigt bra kvalitet som Polarn o Pyret, Tretorn, Kavat, Adidas och andra märkeskläder. Och det finns en massa annat hemma som var för jobbigt att ta med, men som behöver säljas. Så det blir nog en loppis på garageuppfarten här hemma inom några veckor. Jag talar så klart om innan på bloggen. Om det är några vänner som inte kunde komma idag, men som är sugna på att köpa kläder och skor innan det kan ni höra av er, så bestämmer vi en tid som ni kommer förbi och kolar igenom grejerna.

Hela långa raden med gröna kartonger fram till barnvagnen var alltså utrensade böcker. Hela raden av vinröda kartonger efter barnvagnen fram till cyklarna var kläder ordentligt storlekssorterade.

Julgranspynt från 50-60-talet för ingenting

22 augusti 2010 10:17 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 3 kommentarer

Vad glad jag blir när folk verkligen säljer för loppispriser! Originalasken med ett dussin små glaskulor, de målade små träpynten så typiska för 60-talet och det finfina pepparkaksmåttet i form av en fågel betalade jag 15 pix för! Det behöver man ju inte pruta på. Annars får man ofta betala 40-50 kronor styck för glaskulor på Vaksala torg.

Fina ströare i teak

22 augusti 2010 10:10 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 1 kommentar

De här tre ströarna var prismärkta 90 kronor, men jag fick dem och öppnaren för 80 spänn. Den stora är nog för socker. Det tänker jag ha i den i alla all.

Kom på loppisen i Bärbyparken idag!

22 augusti 2010 10:03 | Allmänt | Kommentering avstängd

Nej då, jag har inte slutat blogga. Det har bara väldigt abrupt blivit vardag efter lång semester, och jag har dessutom ägnat mig åt att rensa ut sådant som jag ska sälja på loppis idag. Den som väntar sig att jag ska sälja fint 50- och 60-talsporslin blir besviken. Det blir mest barnkläder och böcker. I alla fall har egnahemsföreningen i Bärby Hage sommarfest i Bärbyparken idag klockan 13-15 och boende i området säljer saker på loppis. Det blir även barnaktiviteter. Bland annat kommer Brandkåren och visar sina bilar. Kom kom! Jag har fina barnkläder i storlek 56-122 och nästan allt kostar 10 kronor styck.

Älskar att den här keramiklampfoten har ett asymmetriskt handtag

17 augusti 2010 12:16 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 2 kommentarer

Sjukt snygg kommer den att bli med sin grå glasyr mot en teakskiva, tror jag. 80 spänn fick jag ge för den. Måste fixa passande skärm, för den hade ny trist från IKEA. Den har ingen etikett eller annan märkning som avslöjar tillverkare. Någon som vet något om den?

Dagens lunch på altanen

16 augusti 2010 13:23 | Allmänt, Ätbart, Bilder, Formgivning och arkitektur | 2 kommentarer

Det är en så skön sommardag idag, och fint att vara ensam hemma med Viggo när Klara är hos kompis och leker. Än är sommaren inte slut när man kan sitta på altanen och äta lunch. Jag åt gårdagens rester av kallrökt lax och potatissallad på egenodlad King Edvard, lök och rädisor, men kaprisen kom inte från min trädgård… Mycket god vinaigrette med grov fransk senap. Jag är förresten så väldigt förtjust i mina grå Blå eld-tallrikar, som jag bara har två stycken av. Skulle gärna ha fler.

Dagens kopp: okänd vit från Gustavsberg med reliefmönster på fatet

16 augusti 2010 12:49 | Allmänt, Bilder, Dagens kopp, Formgivning och arkitektur | 6 kommentarer

Jag är inte ens säker på att koppen hör till fatet. Den kan ju göra det, trots att den är slät medan fatet har ett reliefmönster, men koppen saknar märkning. Fatet har Gustavsbergsstämpel. En annan sak som talar för att de inte hör ihop är att örat sitter så lågt när koppen står på fatet att man inte kommer in med ett finger under för för att stödja, och jag tvivlar på att Gustavsberg skulle ha tillverkat en så uppenbart ofunktionell kopp. Jag gillade i alla fall reliefmönstret på fatet väldigt mycket och blev nyfiken på vad det kan vara för porslin, så jag köpte den för en tia. Nu hoppas jag att någon vet vad det är för porslin!

Tre teakskålar för en tia styck var ju inget att fundera över

16 augusti 2010 11:31 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 3 kommentarer

Med litet teakolja blir de finfina igen! Under en av dem, den höga och bulliga, står det ”Uppsala träsvarveri Sweden Bangk. Teak”.

Två dagar kvar

16 augusti 2010 11:26 | Allmänt | Kommentering avstängd

Viggos skola börjar på onsdag och Klaras dagis har stängt för planeringsdagar idag och imorgon, så jag är hemma med barnen två dagar till innan semestern är slut. Det är skönt när man har så där mycket semester att man orkar ta itu med stora organiseringsprojekt hemma, sånt man ofta inte hinner och orkar annars. Nu får jag dessutom ett ypperligt tillfälle att göra mig av med saker, för nu på söndag 22 augusti klockan 13-15 är det sommarfest i Bärbyparken, som Bärby Hage egnahemsförening ordnar, och då kan man sälja sina prylar på loppis! Jag ska rensa ut en massa barnkläder och leksaker och barnvagnen ska väck. Det blir nog en del böcker och annat också. Kom gärna dit på söndag och fynda på loppisen. Det blir en massa barnaktiviteter också. Ponnyridning och eftersom vi har brandstationen som granne kommer brandkåren och visar sina bilar. Men om det blir regn blir det inställt, så håll tummarna för solsken. Annars är Klara och leker hos sin bästis Meja idag. De har följs åt på dagis, men Meja är ett år äldre än Klara, så hon börjar förskoleklass på Domarringen nu. Klara har ett år kvar på dagis. Viggo och jag har det skönt ensamma hemma. Det behövs särskilda Viggo och mamma-dagar ibland.

Mina bästa mjuka kakor

15 augusti 2010 20:14 | Allmänt, Ätbart, Bilder | 2 kommentarer

Är det inte så att de där vanliga trevliga kakorna kommit litet i skymundan, att folk inte bakar dem så ofta? Jag har tre favoriter av mjuka kakor som är snabba, lätta och väldigt goda. Mjuk pepparkaka, kardemummakaka och nötkaka. Så väldigt trevliga. Ofta när jag bjuder på dem säger folk att de hade glömt bort hur gott det faktiskt är med de där vanliga kakorna. Det finns andra, mer avancerade, som kan vara godare, men de här enkla kakorna är favoriter. Kardemummakakan kan man förresten med fördel trycka ned några äppelklyftor i om man vill, nu när äppelsäsongen precis har börjat. Idag hade vi kakkalas på altanen när Viggos bästis Jakob var här med sin lillebror Axel och mamma Malin. Fast Jakobs favorit är chokladkolasnitten, så jag tog fram dem och kolasnitten också.

Dagens kopp: en naggad Pynta av Stig Lindberg

15 augusti 2010 19:22 | Allmänt, Bilder, Dagens kopp, Formgivning och arkitektur | 1 kommentar

Trots att den var naggad och dessutom sprucken i örat blev jag glad över Pyntakoppen, som är formgiven av Stig Lindberg och tillverkades 1962-1965. För även om jag aldrig skulle dricka ur en kopp i det skicket duger den bra att ha i köksfönstret med en kruka med någon krydda i och göra mig glad med sin fina dekor. Modellen är LL, samma som användes bland annat till Berså och Blå husar. En hel och fin Pyntakopp vill jag ha någon gång att dricka te ur, men de är så fasligt dyra att det dröjer nog. 80 kronor fick jag ge för den här, som även saknade fat. Jag har en del Pynta sedan tidigare, men ingenting med rosorna på. De känns så typiska för 60-talet; stora och ganska skrälliga och moderna – inga gammaldags rosor här inte. Vad jag har sedan tidigare kan ni se här och här.

Nästa sida »

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^