Dagens kopp: tekopp i Nationalservisen med guldkant

6 augusti 2010 22:52 | Allmänt, Bilder, Dagens kopp, Formgivning och arkitektur | 4 kommentarer

När jag bloggade om kaffekopparna ur Nationalservisen ute hos mina föräldrar i Öregrund upptäckte jag att jag inte hade bloggat om mina tekoppar i samma servis, som jag faktiskt haft sedan tidigt 90-tal. Även om de är litet opraktiska för att teet kallnar så fort när de är så vida och låga tycker jag att de är väldigt fina, just för att de har en klassisk tekoppsform. Det är så fint med den lilla, knappt märkbara foten som koppen vilar på, den lätta rundningen och att kanten upptill böjer sig litet, litet utåt. Örat är också perfekt. Så snyggt och skönt att hålla i. Lagom tjockt gods också.

Dagens hembakade mazariner

6 augusti 2010 15:16 | Allmänt, Ätbart, Bilder | 6 kommentarer

Jag har ett recept på fuskmazarinkaka som jag har bakat många gånger genom åren. God, men ingen riktig mazarin, utan en stor rund kaka bakad allt i ett med bittermandelolja i. Faktum är att jag aldrig hade bakat riktiga mazariner, så det gjorde jag nu, med mördegsskal och fyllning gjord från grunden på mald sötmandel och bittermandel.

Men vad köpte jag på loppisrundan i München då?

6 augusti 2010 15:00 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 3 kommentarer

Ett par äggkoppar med skotskrutig dekor. Mer blev det inte faktiskt, men det var ju lätt att ta hem. På stämpeln står det Winterling Röslau Bavaria. Efter en del detektivarbete har jag hittat litet information om tillverkaren, Porzellanfabrik Gebrüder Winterling A.G., och kommit fram till att porslinet eventuellt heter Darby. Men jag är inte säker om namnet, för det verkar ha funnits ett par olika med skotskrutig dekor, kanske samma dekor på olika modeller, eller snarlika dekorer. Den här modellen är litet utställd, men jag har fått en del träffar på en rak modell med skotskrutig dekor som benämns Darby Space Age på ebay. Jag såg även en teservis på utomhusloppisen i München med samma dekor.

Ternells fina lilla såssnipa Palace/Pallas

6 augusti 2010 11:28 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | Inga kommentarer

Jag är fortfarande ledsen för att min fina Pallastekopp gick sönder i våras. Jag tyckte så mycket om den. Jag tycker att man ska fina saker är till för att använda, och då får man räkna med att sådant kan hända, men det är ändå oerhört sällan något går sönder. Nu har jag i alla fall en fin liten såssnipa med den dekoren som jag hittade på Tradera. Den är så uppnosig och fräck, men ändå stadig. Det lustiga är att den här dekoren både benämns Pallas och Palace. Under den här snipan står det Palace.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^