Dagens kopp: Nationalservisen i två varianter med gulddekor

30 juli 2010 23:37 | Allmänt, Bilder, Dagens kopp, Formgivning och arkitektur | 2 kommentarer

Letar i skåpen hos mamma och pappa efter något mer roligt att blogga om. Hittar mormors kaffeservis i det blå skåpet i farstun. Mamma berättar att den användes till kalas när hon var liten. Det finns kaffekanna, sockerskål och gräddsnipa, och så två varianter på kaffekoppar av det som hon ärvt efter sin mamma. Det är alltså två olika modeller av kaffekopparna i Nationalservisen, och dessutom olika sorters gulddekor. Den rakare kaffekoppen har bara en rak guldrand, medan den mer utställda kaffekoppen har som kryss här och var i guldranden på koppen och fatet. Nationalservisen, som formgavs av Louise Adelborg 1930, har funnits i massor av dekorer, och varit Rörstrands storsäljare. Numera produceras den under namnet Swedish Grace. Tyvärr sitter jag utan all min litteratur ute på landet, och mammas och pappas dator har mycket seg uppkoppling, så jag har inte lyckats googla fram vilka varianter det är. Men visst är Nationalservisen trevlig som en gammal kafferepsservis!

2 kommentarer

  1. Min mormor har tekoppar i den vänstra versionen av Nationalservisen. Det är lite förvirrande med namnbytet till Swedish Grace, speciellt som vi har i sommarstugan en äldre servis som heter Grace (Rörstrands, tror jag) med en liten hind i mitten på tallrikarna (assietterna tror jag dock saknar hinden men är annars likadana – beige-gul färg med en mörkare, rödaktig tunn kant). Jag har inte kunnat hitta någon information om den servisen på internet.

    Comment by Petra H — 2010-07-31 13:42 #

  2. Ja! Det är ju den tjusiga servisen som vi försöker samla. Jag är jätteglad att de har dragit igång Swedish Grace, annars hade vi aldrig haft så snygga tallrikar för jag hade aldrig samlat ihop en nationalservis på loppis. Too much trouble.

    Comment by Anna — 2010-07-31 22:35 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^