Dagens tekanna: Ceylon

31 oktober 2009 11:16 | Allmänt, Bilder, Dagens tekanna, Formgivning och arkitektur | 3 kommentarer

Inte bara en tekopp kände jag mig nödgad att köpa i Örebro; när jag såg Hertha Bengtsons Ceylontekanna stå där på ett bord på Kavalkad kände jag att den måste bli min. Så raffinerad med sitt spindelvävsliknande reliefmönster som accentueras av att det vita lyser igenom den svarta glasyren på de upphöjda partierna. Men kanske var det mönstret av en brödkorg som Hertha tänkte på. Ganska liten och nätt är den och med ett bekvämt handtag att hålla i. Tyvärr inte helt droppfri när man häller, något som är fallet även med Hertha Bengtsons Blå Eld-tekanna. En annan likhet mellan dem är att de har mycket små öppningar upptill. Det går inte att få ner en stor tekula i dem, men troligen är förklaringen att man lade tebladen direkt i kannan på 50-talet och använde tesil.

Ceylon tillverkades i flintgods och var i produktion 1955-1962. Servisen innehöll kaffe-, te- och chokladkannor med tillhörande koppar och assietter i svart, gulgrön och ofärgad glasyr.

DSC08047

DSC08048

DSC08050

Dagens kopp: Adam

31 oktober 2009 10:44 | Allmänt, Bilder, Dagens kopp, Formgivning och arkitektur | 3 kommentarer

Trista hotellrum utan möjlighet att brygga te är ju inget vidare, så det var jag tvungen att åtgärda när jag var i Örebro. En sån tur att jag var tvungen att köpa en tekopp och en tekanna! Sen fixade jag fram en vattenkokare från hotellreceptionen.

Vad blev det då för tekopp? Jo, Stig Lindbergs Adam från Gustavsberg köpte jag på Kavalkad. Inget loppispris direkt; jag fick betala 340 kronor för den. Adam ritade Stig Lindberg 1959, och den var i produktion ända till 1974, liksom Eva som har en inverterad dekor mot Adam. Där är prickarna vita, och bakgrunden röd, men någon Evakopp har jag inte ännu. De här kopparna har tagits i produktion av Gustavsberg igen, men jag ser ingen anledning att köpa de nya, för även de äldre kopparna har dekoren under glasyr. Med Spisa Ribb, Berså och Prunus som också återtagits i produktion finns det en vits med de nya, och det är att de gamla har dekoren ovan glasyr, så de går inte att diska i maskin. Jag skulle i alla fall inte köpa de nya, för de är inte lika fina och det är inte samma känsla, men det är inte oviktigt med möjligheten att kunna maskindiska. Modellen är förstås den klassiska LI, och formgavs ursprungligen av Stig Lindberg med dekoren Spisa Ribb till H55-utställningen.

DSC08046

Glömde den här

31 oktober 2009 9:58 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 2 kommentarer

Den här fina serveringsspaden från Nilsjohan glömde jag att jag också hittade på loppis i Örebro. Tänker att man kan ha den när man serverar bakelser eller små snittar till exempel. En tia betalade jag för den.

DSC08070

Du kanske skulle börja spela dragspel, Lydia

29 oktober 2009 14:32 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 1 kommentar

I alla fall med ett så här snyggt dragspel i dina färger!

DSC08022

Farmors och farfars tallrikar

29 oktober 2009 14:28 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 2 kommentarer

De här Rörstrandstallrikarna hade farmor och farfar i Juniskär. Såg dem på Myrorna i Örebro och var tvungen att ta ett kort, mest för familjens skull. Inte min stil, men jag tycker om dem för att de är min barndom. Jag minns exakt var de stod i köksskåpet med skjutluckorna. För övrigt var de sålda när jag kom tillbaka igår innan jag skulle ta tåget hem, så någon gillade dem.

DSC08021

Snyggaste klädborsten

29 oktober 2009 14:21 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 3 kommentarer

I svart och rött att hänga på väggen, och borsten hänger i plattan med magnet!

DSC08016

DSC08017

På loppisrunda i Örebro

29 oktober 2009 14:17 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | Kommentering avstängd

Den här butiken, Kavalkad på Järntorget, var väl inte precis en loppis. Mera antikaffär med 50- och 60-tal. Här köpte jag porslin! Presenteras så småningom, och jag kan avslöja att det rör sig om en Dagens kopp och en Dagens tekanna. Härligt!

DSC08018

Höstlov vore inte så dumt

26 oktober 2009 7:58 | Allmänt | Kommentering avstängd

Åh, nu när jag läser alla andras facebookuppdateringar om höstlov vill jag också ha! Men jag ska jobba hela veckan, och börjar med att åka på konferensen NGOforum09 i Örebro i tre dagar. Just nu känns det mest som att jag skulle vilja krypa ner i soffan med barnen och kolla på film i en vecka, spela spel, elda i öppna spisen och inte gå ut mer än nödvändigt. Men snart ska vi cykla till dagis och fritids. Fast jag har fått tips om loppisar i Örebro. Jag kanske kan köpa en ny tekopp eller två?

Stig Lindbergs Spegelblom

25 oktober 2009 12:08 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 2 kommentarer

För många år sedan hittade jag de här gardinerna på Myrorna. Det står inte på vad de heter, formgivare eller tillverkare, men jag kände genast igen Stig Lindbergs stil från hans fajanser. Jag tycker så mycket om dem. De känns så somriga! Men aldrig har jag sett dem någon annanstans eller läst om dem. Så kom den mycket matnyttiga och fina boken Tidlösa mönster – Textilkonst från 1950-talet av Gisela Eronn ut i höst, och vad hittade jag där, om inte en bild på tyget, som visade sig heta Spegelblom. Min gardin är i blått, den här i gult, och när jag nu visste namnet på tyget kunde jag googla och hitta att den fanns i grönt också, och gjordes för NK:s textilkammare. Kanske någon känner till om den fanns i fler färger eller när det kom i produktion?

DSC07844

DSC07848

Stig Lindbergs Handelsbankshund i keramik och några fåglar

24 oktober 2009 18:17 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 3 kommentarer

I en låda på Väderkvarnens antik och kuriosa grävde jag och hittade Stig Lindbergs Handelsbankshund i keramik och några träfåglar. Fick betala 150 kronor för allting. Jag samlar ju på sådana här träfåglar, som jag har både i julgranen och i påskriset, och man kan aldrig få för många! Keramikhunden är den minsta i tre storlekar som gjordes till Handelsbankens 100-årsjubileum. Annars var den ju en sparbössa i plast. Läs mer om hundarna på 50-talskeramik.

DSC07993

DSC07996

LIFE från 1968 och 1969

24 oktober 2009 18:02 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur, Läser | 1 kommentar

Tre för en hundring på Vaksalatorg.

LIFE Atlantic DECEMBER 23 1968 Special double issue – The memorable pictures of an incredible year
DSC07998

LIFE Atlantic SEPTEMBER 16 1969 med bland annat What divides the generations? och Beatle Lennon’s little friend Yoko Ono.
DSC08002

LIFE DECEMBER 22 1969 Special double issue – The 60s decade of tumult and change
DSC08000

Facitgubben

24 oktober 2009 17:44 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 4 kommentarer

Hittade den här liraren på loppisen på Vaksalatorg idag. Klart att jag vill ha en Facitgubbe! Jag som älskar gamla skrivmaskiner, och min skrivmaskin som jag fick när jag var tio år, och som jag lärde mig skriva på, var en Facit. Facitgubben skapades 1948 av Ivan Hammar, som var ansvarig för PR och varumärken på Facit. Läs mer om Facitgubben på Wikipedia. Där påstås att den kan uppbringa priser omkring 800 kronor. Jag betalade 40 pix för min.

DSC07991

Ringblommorna och rosorna struntar i trista vädret

24 oktober 2009 17:19 | Allmänt, Bilder, Trädgård | Kommentering avstängd

DSC08009

Gillar det inte, men klart jag ska gå

24 oktober 2009 10:48 | Allmänt | 4 kommentarer

I veckan fick jag kallelse till mammografiundersökning för första gången. Sånt som dyker upp när man fyllt 40. Och så var det från en privat klinik. Blä. Jag gillar ju inte privat vård. Men så läste jag i UNT att de tydligen har all mammografiundersökning i Uppsala län, så då har jag väl inget val. Inte lät det särskilt betryggande heller, det som stod om Avesina i artikeln. Skarp kritik av Socialstyrelsen för slarv med journaler, provsvar och kontroll. Men klart jag ska gå dit. Det är otroligt viktigt med mammografiundersökningar.

Sånt jag blir glad av – svartvinbärsmacaroner och vänner

24 oktober 2009 10:11 | Allmänt, Ätbart, Bilder | Kommentering avstängd

Faktum är att jag tror att svartvinbärsmacaronerna som jag komponerade till min födelsedag är det mest lyckade och raffinerade bakverk jag åstadkommit. Så när mitt gamla gäng från gymnasiet skulle träffas förra helgen var det givet att jag skulle baka svartvinbärsmacaroner och en hel del andra kakor. Vi har ju ändå fikat oss igenom gymnasiet och efter det, på Uppsalas kaféer och hemma hos varann. Helgen var för övrigt fantastisk. Tänk att nio personer hade tagit sig från Paris, Enköping och en massa andra ställen för att hänga en hel helg. Och eftersom flera har frågat om receptet på svartvinbärsmacaronerna kommer det här.

DSC07902

Tips om filmklipp om 50-talskeramik

24 oktober 2009 9:59 | Allmänt, Formgivning och arkitektur | Kommentering avstängd

Andlöst har jag suttit klistrad framför filmklippen från Svts arkiv om porslin och annan formgivning från 50-talet som Svenskt retro har lagt upp. Fantastiskt intressant att lyssna på Stig Lindberg som berättar om arbetsprocesserna på Gustavsberg och roligt när Ria Wägner besöker Svenska slöjdföreningen som påskpysslar!

I en källare på Bäverns gränd

24 oktober 2009 9:50 | Allmänt, Bilder, Lyssnar på | Kommentering avstängd

Min brorsa Matti spelar med sitt band Mack. Ni kan lyssna här.

DSC07987

Vardagslyx

20 oktober 2009 23:49 | Allmänt, Ätbart, Bilder | 2 kommentarer

Hemmagjorda köttbullar och hemlagat potatismos

DSC07968

Nästa sida »

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^