Dagens tekanna: Ceylon

31 oktober 2009 11:16 | Allmänt, Bilder, Dagens tekanna, Formgivning och arkitektur | 3 kommentarer

Inte bara en tekopp kände jag mig nödgad att köpa i Örebro; när jag såg Hertha Bengtsons Ceylontekanna stå där på ett bord på Kavalkad kände jag att den måste bli min. Så raffinerad med sitt spindelvävsliknande reliefmönster som accentueras av att det vita lyser igenom den svarta glasyren på de upphöjda partierna. Men kanske var det mönstret av en brödkorg som Hertha tänkte på. Ganska liten och nätt är den och med ett bekvämt handtag att hålla i. Tyvärr inte helt droppfri när man häller, något som är fallet även med Hertha Bengtsons Blå Eld-tekanna. En annan likhet mellan dem är att de har mycket små öppningar upptill. Det går inte att få ner en stor tekula i dem, men troligen är förklaringen att man lade tebladen direkt i kannan på 50-talet och använde tesil.

Ceylon tillverkades i flintgods och var i produktion 1955-1962. Servisen innehöll kaffe-, te- och chokladkannor med tillhörande koppar och assietter i svart, gulgrön och ofärgad glasyr.

DSC08047

DSC08048

DSC08050

3 kommentarer

  1. Jag gillar Hertas porslin. Hon har en sådan djärvhet och verkade gilla att göra reliefer.

    Comment by Svenskt Retro — 2009-10-31 13:19 #

  2. Kanske inte så praktisk då, men väldigt väldigt snygg.

    Comment by Libby — 2009-10-31 16:10 #

  3. Jag ska skaffa en liten tekula och se om den går ner. Alla varianter som vi hade hemma var för stora. Det blir så mycket garvsyra när man lägger tebladen direkt i kannan och låter dem ligga kvar. Jag använde kannan igår när en kompis var på besök, men den är så liten att den mer är lagom för när jag bara gör te åt mig själv, för det blir inte så många koppar.

    Comment by Kerstin — 2009-11-01 11:00 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^