Allglaset från Skruf i buteljgrönt i originalkartong

28 maj 2012 20:10 | Allmänt, Bilder, Förpackat, Formgivning och arkitektur, KF | 3 kommentarer

Ni vet hur det är. Originalkartonger ger alltid en extra dimension. Visserligen har jag vid det här laget ganska många allglas, men när jag hittade den här förpackningen med sex felfria buteljgröna allglas till ett bra pris på Vaksalatorg var det ingen tvekan. Ni kan läsa på förpackningen vad många olika drycker som glaset är tänkt att passa för. Själv dricker jag mineralvatten, juice, läsk eller lingondricka ur mitt. Nu har jag fyra rökfärgade, tio buteljgröna och sju ofärgade allglas och fem rökfärgade allskålar. Allglasen är designade av Bengt Edenfalk för KF 1968. Läs alla inlägg om allglasen här.

Allglaset Skruf

Allglaset Skruf

Allglaset Skruf

Allglaset Skruf

Allglaset Skruf

Allglaset Skruf

Allglaset Skruf

Cirkelte China blend

23 maj 2012 17:48 | Allmänt, Bilder, Förpackat, Formgivning och arkitektur, KF | 3 kommentarer

För ett par veckor sedan stod jag och höll precis en sån här burk i samma skick på en antikaffär i Uppsala, men tyckte att 150 kronor var alldeles för dyrt, trots att jag väldigt gärna vill ha alla varianter på teburkar från KF:s gamla märke Cirkel. En grå med Ceylonte har jag redan, och en i papp med den klassiska Cirkelteblomman med Earl Grey. På loppisrundan i lördags hittade jag det här exemplaret på Vaksalatorg för en tjuga! Perfekt skick inuti, och inte något kärvande lock, men litet repor utanpå. Men repor var det på den för 150 kr i antikaffären också. Mycket nöjd är jag! Man kan läsa att det kinesiska teet är smaksatt med jasmin. Undrar om det var svart te med jasmin, eftersom det inte står något om grönt te. Grönt te var väl inte så vanligt i Sverige då? Annars är det ju grönt te som brukar vara smaksatt med jasmin, men jag skulle gärna vilja ha tag på svart jasminte om det finns. Någon som vet?

Cirkelte

Cirkelte

Cirkelte

Cirkelte

När Konsum hette rätt och slätt Konsum

3 oktober 2011 7:23 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur, KF | 2 kommentarer

Så otroligt glad jag blev över den här fina tallriken som Porslinsbloggen-Benny hade med åt mig! Den är helt enkelt underbar. Konsumlogotypen, sättet träden är tecknade på, torghandeln, folkvimlet. Det är en jubileumstallrik för Konsum i Västerås 1960.

Cirkelskivan presenterar

20 maj 2011 7:44 | Allmänt, Bilder, KF | Kommentering avstängd

Inte har låtarna någonting att göra med Cirkelkaffe, men det här är en reklamskiva för detsamma. Så här står det på baksidan av konvolutet: Treklangen är inte endast ett musikaliskt ackord. Den symboliserar en harmonisk helhet. ”CIRKELKAFFE, CIRKELVAC och SNABBKAFFE bildar också en treklang, som på det kulinariska området visar att alla goda ting är tre.” Jag kan inte låta bli sådan här Konsumnostalgi. Den passar fint till min Cirkelkaffekanna och mina Konsumkannor! KF började tillverka Cirkelkaffe 1932, och lade ned märket på 90-talet.

Fantastiskt fin Konsumkanna

14 maj 2011 9:26 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur, KF | 2 kommentarer

Vilken lycka att jag hittade den här kannan på Tradera. Så fantastiskt snygg och stilren form och jag älskar den logotypen. Dessutom är den här kannan perfekt som mjölkkanna till te och kaffe utifrån nutida behov, när folk har rätt mycket mjölk i sin kopp. Den här kannan är alltså drygt 10 cm hög och rymmer 5-6 dl. Jämför med den lilla gräddsnipan jag har sedan tidigare och den pyttelilla kaffekannan som rymmer 1-2 koppar kaffe beroende på storlek på koppen. Naturligtvis är allt från Gustavsberg, som ju var ägt av KF. Om ni vill veta mer om restaurangporslin med beställningsdekorer har jag skrivit om det här.

Tips om badrumsrenovering för retrointresserade

18 februari 2011 20:31 | Allmänt, Formgivning och arkitektur, KF | 5 kommentarer

Gustavsbergs porslinsmuseum ger ut en ny bok med titeln Muggar och ställ – En berättelse om Gustavsbergs sanitetsporslinsfabrik. Boken handlar om epoken 40-60-tal ungefär. I pressmeddelandet skriver de också att museet har producerat en liten enkel sanitetshistorisk utställning, där de bland annat visar ett antal ”muggar och ställ” av varierande ålder och utförande. Denna utställning får betraktas som en förövning till en framtida satsning på sanitetshistorisk utställning på museet. Säkert kan både boken och utställningen vara till stor nytta för den som vill renovera ett badrum från de här decennierna tidstypiskt.

Även om jag är mest inne på porslin har det blivit mer och mer glas

17 februari 2011 19:57 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur, KF | 8 kommentarer

Ni vet hur det är när man är ute på loppisrundor. Man kan inte titta efter allt, och har radarn inställd på det man är särskilt intresserad av. För mig mest porslin, och särskilt tekoppar. Men under senaste året har det blivit mer och mer glas, och då främst tonat bruksglas från 60-talet. Jag har skrivit om Lilla ETT-glaset och Allglaset tidigare, och har nu fått bekräftat att båda producerades för Konsum. Lilla ETT hittade jag själv i originalförpackning, men Allglaset har jag haft väldigt bristfälliga uppgifter om att det var Bengt Edenfalk som designade 1968 för KF, men nu tipsade Benny mig om att Loppista hittat Allglaset i originalförpackning, så nu har jag fått bekräftat att Skruf tillverkade det för Konsum.

Mina tidigare inlägg om Lilla ETT och Allglaset finns här, här, här och här.

På senaste loppisrundan hittade jag den här blågråtonade tillbringaren, som jag tyckte var fin och lagom stor, och som kan passa ihop med både Lilla ETT och Allglaset.

Tio av Edenfalks allglas från 1968 och en ny antikaffär!

5 februari 2011 19:23 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur, KF | 9 kommentarer

Vet ni, vad härligt; idag var jag på min första ordentliga loppisrunda i år. Visserligen har jag varit inne på Myrorna och Sirius loppmarknad några gånger när jag haft vägarna förbi på stan, men det känns inte lika motiverande att göra riktiga lördagsrundan när det nästan inte är några loppisbord på Vaksala torg den här tiden på året. Idag bestämde jag mig i alla fall för att göra stora rundan och promenerade ned på stan. (Det blir en mils promenad, förresten.) På väg till Vaksala torg gick jag längs Salagatan och upptäckte plötsligt en ny butik i en källare, som visade sig vara en riktigt bra antikaffär och loppis! Designhörnan heter den och adressen är Höganäsgatan 4, men ingång är från Salagatan. Pratade med den trevliga ägaren Christina, och hon hade nyligen öppnat butiken, som har öppet torsdagar och fredagar 14-18 och lördagar 10-15. Helt rätt prylar för mig, massor av glas och porslin och litet möbler, mycket från 50- och 60-talet. Helt okej priser också. Det fanns massor som jag gärna hade köpt, men jag nöjde mig med tio allglas för 30 kronor styck den här gången. Men ett fick jag på köpet, för det var en liten nagg på foten. Det var sex ofärgade och fyra rökfärgade. Allglasen är designade av Bengt Edenfalk för KF 1968, och jag har skrivit en del om olika typer av allglas tidigare här, här och här.

KF tänker fel med sin Retro Edition i begränsad upplaga

4 december 2010 9:49 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur, KF | 12 kommentarer

Redan förra året när KF firade sitt 110-årsjubileum med muggar och andra produkter med Stig Lindbergs mönster Fallande löv reagerade jag på hur feltänkt det var. Fantastiskt bra och rätt att lyfta fram Lindberg och traditionen att producera god design till de breda folklagren, och så gjorde man bara en begränsad upplaga som sålde slut med en gång. För någon annan än just KF kanske det skulle vara rätt med något exklusivt som folk hamstrade, sålde på Tradera och som alla bloggade om, men Konsum är ju inte för fåtalet. Dessutom var det trist att själva muggen kändes som så dålig design och kvalitet till Lindbergs mönster. Det är ju god kvalitet som borde lyftas fram. Även fjolårets kökshanddukar i Fallande löv, i bomull som bara kan tvättas i 40 grader var ett exempel på dålig kvalitet. Vem vill ha kökshanddukar som bara kan tvättas i 40 grader? Ohygieniskt. Inte är den styva bomullskvaliteten bra att torka disk med heller.

Nu har KF gjort samma fel igen. I onsdags kom ett pressmeddelande om att de släpper en till mugg i sin Retro Edition, som de kallar det. Den här gången är det ett mönster som är inspirerat av Stig Lindbergs fajanser. Stig Lindbergs son Lars uttalar sig så här:

Stig Lindberg skapade bra modern design tillgänglig för alla. Genom samarbetet med KF blir det återigen möjligt att låta många få njuta av Stigs färglada och lekfulla mönster till ett överkomligt pris, där Jan Rundgren tagit fram en mycket bra design.

Samtidigt säger KF i pressmeddelandet att förra årets mugg sålde slut på några timmar, och att det här också är en begränsad upplaga. Så här står det också:

Samarbetet med Coop/KF kommer ursprungligen från KFs idé kring 110-årsjubiléet att få ut bra design till många människor via en Retro Edition.

Jag hörde av en person med insyn i kooperationen att årets mugg skulle vara en något större upplaga än förra årets, men fortfarande begränsad upplaga. Om KF producerade den i stor upplaga istället skulle de ha råd att producera den i Gustavsbergskvalitet, men fortfarande till lågt pris, och betona det ideologiskt riktiga i det. På måndag 6 december släpps muggarna i butikerna.

Varför tänker de så fel när de faktiskt verkar börja tänka rätt om att betona att de är en kooperation, när de nu återinför medlemsåterbäringen?

Nu har jag också mejlat KF och frågat hur de tänker om det här.

Gamla Konsumaffischer: Ögats mjuka tjänare

2 november 2010 11:45 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur, KF | Kommentering avstängd

Mera om allglasen från 60-talet

31 oktober 2010 10:01 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur, KF | 8 kommentarer

Jag fortsätter att lägga pusselbitar i designmysteriet. Igår på min loppisrunda var jag inne på Qepta, och då stod där några rökfärgade och ett ofärgat glas i vad jag har trott vara Bengt Edenfalks allglas för KF. Frågade ägaren Karin, och det trodde hon också. Jag berättade om mina andra glas från KF och mina funderingar om det var de som var Bengt Edenfals allglas, eller om KF hade flera allglas av den typen. Vi pratade om hur svårt det är med glas, eftersom det inte finns något tryckt på den som på porslin. Det var ju rena turen att jag kom över de där glasen i originalkartong, och fick veta att de hette Lilla Ett glaset och var tillverkade för KF. När jag senare på loppisrundan kom till Två sekel hittade jag ett ofärgat allglas på 5-kronorshyllan i källaren, så då köpte jag det för att jämföra med. Och titta hur lika de är i foten. Kan det i själva verket vara så att det är samma serie, men att de ser litet olika ut i formen ovanför foten beroende på vilka drycker de är tänkta till? Alltså att båda är Bengt Edenfalks allglas för KF, och att serien hette Lilla ETT glaset?

Designdetektiven har löst en till gåta

29 oktober 2010 21:18 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur, KF | 11 kommentarer

Ibland blir det inte riktigt som man tänkt, men bra ändå. I somras hittade jag några allglas från 60-talet på Vaksala torg, men visste inte tillverkare säkert. Så plötsligt dök de här glasen i originalkartong upp på Tradera, och jag såg ju direkt att det var samma glas. Därför kollade jag inte ordentligt där det stod i objektbeskrivningen om mått, och det visade sig att det här var modell mindre, för likör och snaps antar jag. Och det har ju jag ingen nytta av eftersom jag är nykterist. Men vad då, man kan ju göra fina blomsterarrangemang i dem, eller hur?

Dessutom var de värda att köpa ändå, på grund av förpackningen. Nu vet jag att glasen är gjorda på Johansfors för KF. Lilla ETT glaset heter det. På asken står det Ett glas för de flesta drycker.

Men litet förvirrad är jag ändå. Då i somras lyckades jag uppenbarligen kolla upp hur Bengt Edenfalks allglas för KF såg ut och konstatera att det inte var dem som jag köpt, men nu lyckas jag inte googla fram bilder på dem. Samtidigt känns det ju konstigt att KF skulle ha tagit fram två olika allglas. Kan det här vara Bengt Edenfalks allglas trots allt? Hittar ingen uppgift om att han gjort något som tillverkats på Johansfors.

Gamla Konsumaffischer: Gör pengarna dryga

28 oktober 2010 7:12 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur, KF | 1 kommentar

På antik- och kuriosamässan i Kista fanns en utställning med gamla Konsumaffischer. Jag har sparat litet på de här inläggen, men nu tänkte jag ha en serie med Konsumreklam. Vi börjar med några tydligt ideologiska, även om det ideologiska budskapet oftast finns med även i reklamen för mat och andra produkter.

Starkt barndomsminne: blomman på Cirkelteburken

25 oktober 2010 7:04 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur, KF | 6 kommentarer

Och på tepåsarna förstås. Det var olika färger beroende på tesort. Tyckte alltid att den var så fin. Så snäll och vänlig på något sätt.

Konsumgräddkanna och sagolik liten cirkelkaffekanna

3 september 2010 20:57 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur, KF | 2 kommentarer

Titta vad jag hittade på Tradera! En fin liten konsumgräddkanna och en helt fantastisk liten kanna som det står cirkelkaffe på. Från Gustavsberg förstås, eftersom det är konsumporslin. Men vad kan den lilla cirkelkaffekannan ha för funktion? Till formen är den som en tekanna och den är liten som en dockservis. Kaffekannor brukar vara höga, men samtidigt står det ju cirkelkaffe på. Kan den ha varit för att servera kaffe ur vid bordet på ett konsumkafé? Det får väl plats två små kaffekoppar i den.

Typiska 60-talsglas

10 augusti 2010 22:56 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur, KF | 1 kommentar

Om tanken på att kunna kombinera porslin som man ville istället för att ha en hel servis med alla tänkbara delar och att ha delar som kunde ha flera funktioner utvecklades under 50-talet, så fördes den tanken över till glaset på 60-talet. Det mest kända var väl Bengt Edenfalks allglas för KF 1968, ett glas som skulle passa både till rött och vitt vin, öl, juice och vatten. Eftersom jag är helnykterist har det aldrig varit intressant att ha en massa glas tänkta för alkoholhaltiga drycker, och kanske just därför tycker jag mycket om den typen av kombinationsglas som är fina, men som inte associeras till någon särskild dryck. I lördags hittade jag de här glasen på Vaksala torg, tio stycken i perfekt skick för 150 kronor. De har inte samma form som Bengt Edenfalks allglas och jag har inte lyckats snoka reda på vad det är för tillverkare. Jag är inte så kunnig på glas, men har försökt lära mig mer på sista tiden. Någon som vet något om glasen?

Nästa sida »

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^