Även om jag är mest inne på porslin har det blivit mer och mer glas

17 februari 2011 19:57 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur, KF | 8 kommentarer

Ni vet hur det är när man är ute på loppisrundor. Man kan inte titta efter allt, och har radarn inställd på det man är särskilt intresserad av. För mig mest porslin, och särskilt tekoppar. Men under senaste året har det blivit mer och mer glas, och då främst tonat bruksglas från 60-talet. Jag har skrivit om Lilla ETT-glaset och Allglaset tidigare, och har nu fått bekräftat att båda producerades för Konsum. Lilla ETT hittade jag själv i originalförpackning, men Allglaset har jag haft väldigt bristfälliga uppgifter om att det var Bengt Edenfalk som designade 1968 för KF, men nu tipsade Benny mig om att Loppista hittat Allglaset i originalförpackning, så nu har jag fått bekräftat att Skruf tillverkade det för Konsum.

Mina tidigare inlägg om Lilla ETT och Allglaset finns här, här, här och här.

På senaste loppisrundan hittade jag den här blågråtonade tillbringaren, som jag tyckte var fin och lagom stor, och som kan passa ihop med både Lilla ETT och Allglaset.

8 kommentarer

 1. Snygg bringare!

  Kul att allglasens gåta går mot sin lösning :-)

  Comment by Benny — 2011-02-17 20:16 #

 2. Många glasbringare i färgat glas är finska, men denna ser väldigt svensk ut. Flera bruk har gjort liknande så jag kan inte säga exakt vilket.

  Comment by form55 — 2011-02-17 22:29 #

 3. Jättevacker tillbringare!
  Vi har ett par små allglas, en liten skål och en sallladsdressingbehållare kvar av de allglas vi hade i din barndom. De är tunna och ömtåliga och de flesta vi hade har gått sönder.

  Comment by Birgitta Dahl — 2011-02-18 10:50 #

 4. Åh, jag måste komma hem och plåta dem.

  Comment by Kerstin — 2011-02-18 13:56 #

 5. Dessutom finns det ett enda snapsglas kvar ur allglasserien, men det vill du kanske inte plåta.

  Comment by Enn Kokk — 2011-02-18 17:01 #

 6. Bringare, fin som snus! Påminner mycket om en jag har här hemma. Min är nog lite mörkare, mer turkos, men annars så. Intressant info om Skruf/allglasen.
  mvh helena

  Comment by enannanhelena — 2011-02-18 22:39 #

 7. Den är likadan som min ena ser jag nu när du säger det, Björkshult enligt vad jag kommit fram till. Jag letade igår efter fler bilder, men jag hittade dem inte så jag får kolla lite till för att kunda visa exempel…

  Comment by Benny — 2011-08-03 20:26 #

 8. Tack! Roligt att få den identifierad!

  Comment by Kerstin — 2011-08-03 20:31 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^