Mera om allglasen från 60-talet

31 oktober 2010 10:01 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur, KF | 8 kommentarer

Jag fortsätter att lägga pusselbitar i designmysteriet. Igår på min loppisrunda var jag inne på Qepta, och då stod där några rökfärgade och ett ofärgat glas i vad jag har trott vara Bengt Edenfalks allglas för KF. Frågade ägaren Karin, och det trodde hon också. Jag berättade om mina andra glas från KF och mina funderingar om det var de som var Bengt Edenfals allglas, eller om KF hade flera allglas av den typen. Vi pratade om hur svårt det är med glas, eftersom det inte finns något tryckt på den som på porslin. Det var ju rena turen att jag kom över de där glasen i originalkartong, och fick veta att de hette Lilla Ett glaset och var tillverkade för KF. När jag senare på loppisrundan kom till Två sekel hittade jag ett ofärgat allglas på 5-kronorshyllan i källaren, så då köpte jag det för att jämföra med. Och titta hur lika de är i foten. Kan det i själva verket vara så att det är samma serie, men att de ser litet olika ut i formen ovanför foten beroende på vilka drycker de är tänkta till? Alltså att båda är Bengt Edenfalks allglas för KF, och att serien hette Lilla ETT glaset?

8 kommentarer

 1. När jag och Stor-Matti bodde på hörnet Kungsgatan/Linnégatan, köpte jag i glas- och porslinsavdelningen nere på Forums källarvåning ett antal allglas för olika ändamål, alla i rökfärgat glas. Det mesta har gått i kras, men något enstaka exemplar bör det finnas kvar. (Jag är på landet och kan inte kolla.)

  Comment by Enn Kokk — 2010-10-31 10:28 #

 2. Jag minns dem från när jag var liten, pappa. Visst var det samma modell som det udda ofärgade glaset på bilden? Minns också att vi hade coupeglas i samma stil som du serverade desserter och bakpotatis ur.

  Comment by Kerstin — 2010-10-31 10:47 #

 3. Du har alldeles rätt!

  Comment by Enn Kokk — 2010-10-31 12:32 #

 4. Jag har haft tre olika storlekar av Lilla Ett, de största är nog tänkta som dricksglas. Jag har även haft tre-fyra olika färger av det andra glaset, även de i (två) olika storlekar. Synnerligen ett mysterium…är det inget som har boken om Bengt Edenfalk från 1996 (tror jag det var)..?

  Comment by Benny — 2010-10-31 23:30 #

 5. […] Vet ni, vad härligt; idag var jag på min första ordentliga loppisrunda i år. Visserligen har jag varit inne på Myrorna och Sirius loppmarknad några gånger när jag haft vägarna förbi på stan, men det känns inte lika motiverande att göra riktiga lördagsrundan när det nästan inte är några loppisbord på Vaksala torg den här tiden på året. Idag bestämde jag mig i alla fall för att göra stora rundan och promenerade ned på stan. (Det blir en mils promenad, förresten.) På väg till Vaksala torg gick jag längs Salagatan och upptäckte plötsligt en ny butik i en källare, som visade sig vara en riktigt bra antikaffär och loppis! Designhörnan heter den och adressen är Höganäsgatan 4, men ingång är från Salagatan. Pratade med den trevliga ägaren Christina, och hon hade nyligen öppnat butiken, som har öppet torsdagar och fredagar 14-18 och lördagar 10-15. Helt rätt prylar för mig, massor av glas och porslin och litet möbler, mycket från 50- och 60-talet. Helt okej priser också. Det fanns massor som jag gärna hade köpt, men jag nöjde mig med tio allglas för 30 kronor styck den här gången. Men ett fick jag på köpet, för det var en liten nagg på foten. Det var sex ofärgade och fyra rökfärgade. Allglasen är designade av Bengt Edenfalk för KF 1968, och jag har skrivit en del om olika typer av allglas tidigare här, här och här. […]

  Pingback by Kerstin Kokk » Tio av Edenfalks allglas från 1968 och en ny antikaffär! — 2011-02-06 9:15 #

 6. Hej!

  Tack snälla för din information om ”Lilla Ett” glasen!
  Har själv 6 st snapsglas som jag länge funderat på var dessa är gjorda och när dessa tillverkades!

  Comment by Kalle — 2013-07-15 8:50 #

 7. Kul att jag kunde vara till hjälp, Kalle!

  Comment by Kerstin — 2013-07-15 22:08 #

 8. I tidskriften Scandinavian Retro 2013, nr 1, s.73 finns Edenfalks Allglas och där står det halvkristall, duvblått, brunt, grönt och klarglas i tre modeller för KF, 1968. Reportaget är 8 s. långt och handlar om Edenfalks glas

  Comment by BIrgitta — 2017-02-15 10:10 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^