Tio av Edenfalks allglas från 1968 och en ny antikaffär!

5 februari 2011 19:23 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur, KF | 9 kommentarer

Vet ni, vad härligt; idag var jag på min första ordentliga loppisrunda i år. Visserligen har jag varit inne på Myrorna och Sirius loppmarknad några gånger när jag haft vägarna förbi på stan, men det känns inte lika motiverande att göra riktiga lördagsrundan när det nästan inte är några loppisbord på Vaksala torg den här tiden på året. Idag bestämde jag mig i alla fall för att göra stora rundan och promenerade ned på stan. (Det blir en mils promenad, förresten.) På väg till Vaksala torg gick jag längs Salagatan och upptäckte plötsligt en ny butik i en källare, som visade sig vara en riktigt bra antikaffär och loppis! Designhörnan heter den och adressen är Höganäsgatan 4, men ingång är från Salagatan. Pratade med den trevliga ägaren Christina, och hon hade nyligen öppnat butiken, som har öppet torsdagar och fredagar 14-18 och lördagar 10-15. Helt rätt prylar för mig, massor av glas och porslin och litet möbler, mycket från 50- och 60-talet. Helt okej priser också. Det fanns massor som jag gärna hade köpt, men jag nöjde mig med tio allglas för 30 kronor styck den här gången. Men ett fick jag på köpet, för det var en liten nagg på foten. Det var sex ofärgade och fyra rökfärgade. Allglasen är designade av Bengt Edenfalk för KF 1968, och jag har skrivit en del om olika typer av allglas tidigare här, här och här.

9 kommentarer

 1. Svante Foersters underbara roman ”Klasskämpen” (1964) är en berättelse full av tids- och kulturmarkörer. Det är också påfallande att både Foerster och hans romanhjälte Erik Johannes Lagus är konsumtrogna:

  ”De höjer glasen, Konsums allglas, stora modellen; glasens färg kan karakteriseras som rökgrå genombruten av violett och därefter hårt ljusad.” (Sidan 209 i originalupplagan.)

  Vad de dricker i allglasen tänker jag inte skriva på din blogg.

  Comment by Enn Kokk — 2011-02-06 13:20 #

 2. Mycket intressant! Jag har nämligen bara hittat uppgifter om vilket år de är från på ett ställe: http://www.lexikonettamanda.se/show.php?aid=14340 där det påstås vara 1968, men då måste det vara en felaktig uppgift. Och jag tycker att de snarare ser ut att vara formgivna i början av 60-talet.

  Comment by Kerstin — 2011-02-06 13:49 #

 3. Som du vet hade jag en del av de här allglasen, även om flertalet nu är krossade och borta. Så vitt jag kan komma ihåg, skaffade jag dem under tidigt 1960-tal, då jag fortfarande bodde i hörnet av Linnégatan/Kungsgatan, och nu kom jag plötsligt ihåg också att de figurerade i Foersters ”Klasskämpen”. Det jag citerar därifrån vidimerar otvetydigt att allglasen fanns åtminstone 1964.

  Comment by Enn Kokk — 2011-02-06 16:20 #

 4. Jo, klart att jag minns att vi hade glasen när jag var liten. Jag har kollat upp Bengt Edenfalks adress och ska skriva till honom och fråga om allglasen. Han är närmare 90 år, men jag hoppas att jag kan få svar.

  Comment by Kerstin — 2011-02-06 16:49 #

 5. Här kan du se originalförpackningen till de rundare allglasen från Skruf! Båda är då definitivt tillverkade åt KF!

  http://loppista.blogspot.com/2011/02/botten-upp.html

  Comment by Benny — 2011-02-17 11:20 #

 6. […] tidigare inlägg om Lilla ETT och Allglaset finns här, här, här och […]

  Pingback by Kerstin Kokk » Även om jag är mest inne på porslin har det blivit mer och mer glas — 2011-02-17 19:57 #

 7. Tusen tack för tipset, Benny!

  Comment by Kerstin — 2011-02-17 19:58 #

 8. […] i lördags sa ägarinnan Christina: Jag har något till dig, Kerstin. Det var fyra buteljgröna allglas, designade av Bengt Edenfalk för KF 1968, och de rökfärgade som jag har sedan tidigare köpte jag också hos henne. Fyra för 100 kronor […]

  Pingback by Kerstin Kokk » Dukade med nyfyndade buteljgröna allglas — 2011-05-08 23:28 #

 9. […] gröna i en väldigt fin grön nyans. Och titta vad snyggt det blev till Röd eld, teakbestick och Bengt Edenfalks gröna Allglas! Jag tycker också att man kan mixa linneservetter i olika färger när man dukar, så det gör […]

  Pingback by Kerstin Kokk » Jag borde komma ihåg att använda linneservetterna oftare — 2012-04-23 18:07 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^