Tips och idéer för detektivkalaset

30 september 2012 14:52 | Allmänt, Bilder | 7 kommentarer

Gårdagens 10-årskalas för Viggo hade världens bästa tema – detektivkalas! Jag tänkte dela med mig av idéerna om det är fler som vill göra något liknande. Sedan får man naturligtvis anpassa efter barnens ålder och hur många barn det är på kalaset. I Viggos fall är det så att han alltid brukar ha små kalas. Han vill inte bjuda många, utan bara sina bästa kompisar. Alltså bjöd han fyra personer, så med honom och Klara blev det sex barn. Eftersom det inte var så stort kalas höll vi på i tre timmar. Är det stort orkar man knappast mer än två timmar, men jag tycker att det brukar bli så stressigt att hinna allt då. Tre timmar var bra, och på slutet när föräldrarna kom för att hämta stannade de och fikade ett tag med småsyskon. Avslappnat och trevligt.

Jag har ju samlat på mig många gamla detektivspel, och Viggo ville gärna att de skulle spela något sådant på kalaset. Man får fundera ut i förväg vad som passar utifrån ålder, hur lång tid det tar att spela och hur många deltagare som kan vara med. Men är det ett stort kalas kan man ju spela flera olika spel i mindre grupper. Först spelade de Spion.

Detektivkalas

Sedan blev det fika. Jag hade bakat två sorters bullar, kolasnitt, chokladkolasnitt, maränger, dammsugare och chokladtårta. Chokladtårtan hade jag dekorerat med ett förstoringsglas med frågetecken i marsipan.

Detektivkalas

Detektivkalas

Detektivkalas

Detektivkalas

Sedan hade vi faktiskt kalaspåsjakt mitt i kalaset, för de skulle lösa en massa ledtrådar, och jag var osäker på hur lång tid det skulle ta. Eftersom det var sex barn var det sex ledtrådar, så de skulle få lösa en var, och sedan måste de resonera sig fram tillsammans vad lösningen var. En skurk hade tagit kalaspåsarna, och på bordet stod ett skrin med ledtrådar och saker som behövdes för att lösa det. De sex ledtrådarna var gjorda enligt följande: 1) sifferkod med kodsnurra, 2) pytteliten text som man bara kunde läsa med förstoringsglas, 3) osynlig skrift som jag skrivit med vinäger och pensel och som man håller över en varm platta, brödrost eller liknande, 4) spegelvänd skrift, 5) Kod med nätsystem. Man har en kartongbit med utskurna rutor litet här och var, tar en lika stor lapp och stoppar under, skriver det riktiga meddelandet, vrider lappen och skriver slumpmässiga bokstäver, vrider igen och gör likadant två gånger till, 6) utklippta bokstäver ur tidningar. I påsarna fanns förutom godis även en legogubbe i form av Sherlock Holmes. Jag hittade dem på Tradera.

Detektivkalas

Detektivkalas

Detektivkalas

Detektivkalas

Sedan höll de på med litet olika saker i Alga science detectivekit. Det är inte ett gammalt spel, utan nyköpt till Viggos födelsedag. De tog fingeravtryck, tog signalement och gjorde fantombilder.

Detektivkalas

Detektivkalas

Detektivkalas

Sedan avslutade de med att spela Tjuv och polis.

Detektivkalas

Detektivkalas

Men det finns ju många fler detektivspel: Cluedo, Orientexpressen, Mister X, Kojak och Perry Mason, till exempel.

Mördarleken är också en passande lek.

Om man vill spela musik med detektivtema har jag en spotifylista som heter Deckare, agenter och andra.

Och så kan man så klart maskera sig som detektiv som Klara och jag har gjort här!

Detektiver

Detektiv

Jag har en tioåring!

25 september 2012 21:28 | Allmänt, Bilder | 2 kommentarer

Jo, för idag fyllde min fina Viggo tio år!

Viggos födelsdagstårta

Viggos 10-årsdag

På väg till kalas i lördags

25 september 2012 21:25 | Allmänt, Bilder | Kommentering avstängd

På väg till kalas i Stockholm

Kalaspinglor

Klara

Viggo och Klara

Viggo

Klara

Klara

Ut och leta fruktträd!

23 september 2012 21:26 | Allmänt, Bilder | 2 kommentarer

Vad glad jag blev när jag hörde om Fruktkartan i P1 nu i veckan. Själv har jag mycket bra koll på var det finns fruktträd i parker och ute i naturen som man får plocka från, och brukar göra det mycket. Jag blir så förvånad att inte fler gör det. Hoppas att fler hittar fruktträd genom Fruktkartan, som alltså är en sajt och en app där vem som helst kan lägga in fruktträd. Jag har varit runt litet i mina hoods nu och lagt in fruktträd och bärbuskar i Svartbäcken och Röbo. Bland annat finns ju den fantastiska stora fruktträdgården med rad på rad av äppelträd, päronträd och krusbärsbuskar i Röbo, alldeles intill Röborundan. Den tillhörde en gång i tiden Röbo tegelbruk, men när bruket lades ned på 70-talet köptes det av Uppsala kommun, som har den kvarvarande byggnaden som lagerlokal och hyr ut till replokal. Så sätt igång! Ladda ned appen i mobilen och märk ut fruktträd i din närhet. Bilderna nedan tog jag förra sommaren i fruktträdgården i Röbo.

Röbo tegelbruk

Röbo tegelbruk

Ett litet kalas

14 september 2012 16:17 | Allmänt, Ätbart, Bilder | 6 kommentarer

43 år fyllde jag igår, och ett par kompisar kom och fikade på kvällen. Jag bjöd på smörgåstårta, bullar, chokladbiskvier och rosenmaränger. Kvällen innan födelsedagen hade barnen gjort fina födelsedagskort och slagit in i paket, och Klara hade plockat blommor och gömt i sitt rum. Allra mest hjärtknipande var nog ändå kom-ihåg-lappen!

Födelsedagsfika

Smörgåstårta

Födelsedagsfika

Bullar

Chokladbiskvier

Rosenmaränger

Blommor och paket från Klara

Klaras kom-ihåg-lapp

Chokladbiskvier

14 september 2012 16:17 | Allmänt, Ätbart, Bakning, Bilder | 1 kommentar

Riktig fransk smörkräm, vet ni hur gott det är? Farligt gott! Och ännu godare på biskvibotten och doppad i fin choklad. Chokladbiskvier brukade jag baka massor till Kafé Mumrik på 90-talet, men på den tiden gjorde jag en mycket enklare smörkräm och doppade i blockchoklad. Nuförtiden, aldrig! Låter det krångligt att temperera chokladen? Det är värt det. Det är det som gör att chokladen inte smälter och blir kladdig i rumstemperatur när man serverar biskvierna. Här hittar ni receptet.

Chokladbiskvier

Chokladbiskvier

Chokladbiskvier

Chokladbiskvier

Det blir ju alltid samma smörgåstårta i alla fall

14 september 2012 16:16 | Allmänt, Ätbart, Bilder | Kommentering avstängd

I födelsedagspresent förra året fick jag en superfin bok om smörgåstårtor av min brorsa, och ofta tittar jag i den och tänker att jag ska testa olika. Men i slutändan blir det ändå alltid samma som jag gör till alla födelsedagar, en med lax- och pepparrotsfyllning, ägg- och curryfyllning och räkfyllning. Här har ni receptet, hör ni!

Smörgåstårta

Smörgåstårta

Evas kalender september 1967

9 september 2012 10:07 | Allmänt, Bilder, Evas kalender, Läser | Kommentering avstängd

I Evas kalender i september 1967: Fem-klubben diskuterar världen, gör en kom-ihåg-tavla, gymnastisera dig vacker och min stora James Bond-idol Sean Connery! Läs alla inlägg om Evas kalender här.

Evas kalender 1967

Evas kalender 1967

Evas kalender 1967

Evas kalender 1967

Evas kalender 1967

Evas kalender 1967

Karlsbaderbullar med blåbärssylt och hallonsylt

7 september 2012 19:04 | Allmänt, Ätbart, Bakning, Bilder | 3 kommentarer

Vad kan man göra av all god sylt som man kokar? Jo, baka karlsbaderbullar med sylt, till exempel. Viktigt är dock att man kokar sylt som blir riktigt fast. Jag använder inte syltsocker eller tillsätter pektin när jag kokar sylten, utan använder sockertermometer och ser till att den uppnår rätt temperatur och blir lagom fast. Här har jag bakat ut karlsbaderdeg på två sätt och fyllt med blåbärssylt i den sorten med skarven uppåt, och hallonsylt i de släta bullarna med skarven nedåt. När man gör sådana halvöppna bullar behöver man baka dem i formar för att sylten inte ska rinna ut. Vilka tror ni är godast? Pröva att baka! Här är receptet.

Karlsbaderbullar

Karlsbaderbullar

Karlsbaderbullar

Karlsbaderbullar

Karlsbaderbullar

Retrobloggutmaning: Mina fem favorittyger

6 september 2012 7:03 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 6 kommentarer

Ja, åtminstone av dem jag har i min ägo. Det finns ju en del drömtyger som jag inte har, som Viola Gråstens underbara Oomph! Dagens retrobloggutmaning från retrotextilsamlaren Maria/Prylodesign är att visa upp sina fem favorittyger. Svårt! Jag bestämde mig i alla fall för de här.

Mina älskade gardiner i Stig Lindbergs Spegelblom från 1946. Det mönstret är som en underbart vacker sommarmorgon. Jag blir alltid lättare om hjärtat när jag tittar på det.

Spegelblom Stig Lindberg

De här gardinerna gör mig också glad! Jag har inte lyckats identifiera dem, men jag tycker att det påminner om Göta Trägårdhs tyger.

Gardin

Den underbara duken Vinterstad av Kajsa Nordström!

Vinterstad Kajsa Nordström

En underbart somrig duk med en signatur jag inte lyckats tyda.

Sommarduk

Brit Bredström är en favorit som jag har många dukar av. Finast av alla är nog den här.

Brit B-M

Andra som är med på retrobloggutmaningen:

Prylodesign
H55
Saax ögongodis
Re-dizain
Porslinsbloggen
Randiga tråden
Tanten på auktion
Loppista
Porslinan
Stajnich loppisliv
S:t Olofs blogg om retro och antik
Jennieyo
Gamla Konsum i Åsarna
Gilas grotta
Form55
Ljuva 50-tal
Skaffaren
La mômes Old fashioned
Fina fyndet

Evas kalender september 1963

5 september 2012 19:26 | Allmänt, Bilder, Evas kalender, Läser | Kommentering avstängd

I Evas kalender i september 1963 kan vi läsa om hur man syr en servettväska, egna klädpengar och hur man gör en varm smörgås. Hans Arnold har illustrerat Artur Lundkvists Kontorsflickor. Man kan även läsa att Monica Zetterlund föddes den 20 september 1937. Det råkar vara exakt samma datum och år som min mamma föddes. September är nämligen en riktig födelsedagsmånad i min familj. Den 13:e fyller jag 43, den 20:e fyller mamma 75 och den 25:e fyller Viggo 10 år! Läs alla inlägg om Evas kalender här.

Evas kalender 1963

Evas kalender 1963

Evas kalender 1963

Evas kalender 1963

Evas kalender 1963

Evas kalender 1963

Vad man kan hitta på en cykelrunda

4 september 2012 18:09 | Allmänt, Ätbart, Bilder | 1 kommentar

Ja, lingon till exempel. De här plockade jag på en tremilsrunda häromdagen, och kokade lingonsylt på igår kväll.

Lingon

Lingonsylt

Det går bra med allt möjligt i pesto

4 september 2012 18:00 | Allmänt, Ätbart, Bilder | Kommentering avstängd

Jag brukar göra en kalasgod pesto med sötmandel, soltorkad tomat, basilika, vitlök, parmesan och olivolja. Den här gången bytte jag ut en del av basilikan mot persilja och ruccola. Minst lika gott! Riktig snabbmat är det också. Här är receptet.

Pesto

Pesto

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^