Härlig svart plåtburk med blomma i turkos, grönt och lila

14 december 2014 16:40 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 1 kommentar

Vad glad jag blev när jag hittade den här burken! Jag är nämligen uppvuxen med en större med samma dekor. Den har min mamma alltid haft pepparkakor i till jul. Den här är en bra modell att ha te i. Förgäves har jag försökt hitta information om den på nätet. Men det finns ingen stämpel eller någonting som ger någon ledtråd. Kanske någon läsare vet något om tillverkare?

Untitled

Turkosa Floraglas från Nuutajärvi av Oiva Toikka

13 december 2014 15:51 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 1 kommentar

Det är något särskilt med turkost glas, och så vackert med reliefmönstret i det tunna glaset. Länge har jag suktat efter de här glasen. Några skålar i olika storlekar i Flora har jag sedan tidigare, men nu har jag även tre glas. Snygga att servera apelsinjuice i. Serien Flora från Nuutajärvi är formgiven av Oiva Toikka och tillverkades 1966-1991. Tänk om den också kunde tas i produktion igen, precis som Kastehelmi, även den formgiven av Toikka.

Untitled

Gästbloggar på Nordiska museets julblogg

9 december 2014 19:36 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 1 kommentar

Idag gästbloggar jag på Nordiska museets julblogg, där jag berättar om min samling trätomtar från 50-60-talet! Kolla in den och alla andra intressanta julbloggare! Bjuder på fler bilder på samlingen här.

Untitled

Åtråvärda Blå eld-delar

8 december 2014 16:20 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 3 kommentarer

Med en så stor samling Blå eld som jag har är det inte ofta jag skaffar något mer. Mina första tekoppar köpte jag redan i gymnasiet på 80-talet. Den här hösten har det dock blivit två riktigt åtråvärda nytillskott. I födelsedagspresent fick jag den fina sockerströaren, formad som någon sorts frukt. Kanske en kalebass? Och på Antikmässan köpte jag marmeladburken, också den i fantasifull organisk form. Det för Hertha Bengtson typiska reliefmönstret framstår extra vackert på de här delarna i servisen. De får stå framme på matbordet för jämnan och skänka glädje.

Untitled

Dagens kopp: polsk kaffekopp med rosor på

8 december 2014 15:48 | Allmänt, Bilder, Dagens kopp, Formgivning och arkitektur | Kommentering avstängd

Visst ser man med en gång att den här koppen inte är svensk? Jag tänker genast östeuropeisk, och det stämmer ju. Fint med rosen inne i koppen! Med stämpeln som ledtråd har jag ägnat mig åt att vara porslinsdetektiv och hittat något om ursprunget på en sida med frågor och svar i The Courant:

Q: I have a set of china marked ”PT Tulowice, Made in Poland.” It has the same wreath mark with the star as RS Prussia, RS Germany, RS Suhl, RS Tillowitz and RS Poland pottery. I would like to know the history.

A: RS are the initials of Reinhold Schlegelmilch, who operated potteries in Tillowitz and Suhl, Germany, beginning in 1869. His mark was ”RS” in a wreath with the name of the city, province or country underneath the wreath. Pieces marked RS Germany, RS Poland, RS Prussia, RS Silesia, RS Suhl or RS Tillowitz were all made by Schlegelmilch or his sons. After World War II, Tillowitz became part of Poland and the name of the city was changed to Tulowice. Pieces marked ”PT Tulowice” were made at the Reinhold Schlegelmilch factory after 1945 and before 1956.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^