Dagens kopp: Blå Eld

29 mars 2008 23:06 | Allmänt, Bilder, Dagens kopp, Formgivning och arkitektur | 6 kommentarer

dsc00289.jpg

Först ut är naturligtvis min älsklingskopp, till vardags och fina middagen. Blå Eld. Den är den fulländade koppen, helt enkelt.

Jag är uppvuxen med Blå Eld. Men när jag var liten var det inte te, utan varm choklad jag drack ur kopparna. Faktum är att jag blev så besatt av den här servisen att jag sedermera kom att skriva min B-uppsats i konstvetenskap om dess formgivare, Hertha Bengtson (1917–1993).

Vad är det som gör den så fulländad då? Ja, jag tycker att den är precis lagom stor. Inte för snålt tilltagen, som koppar ofta var förr, men heller inte stor som en balja så att teet hinner bli kallt. Och formen. Så vacker, enkel elegans. Lagom vid. Muggar som är höga och smala avskyr jag. Örat är också bekvämt att hålla i. Godset är precis lagom tjockt. Kanten som man för mot läpparna, precis rätt känsla. Det är så viktigt med en kopp. Det får inte vara för klumpigt.

Det är också väldigt vackert med fiskbens- eller axmönstret på diagonalen i relief. Bara så att man precis anar det. Och fin kontrast mot den släta insidan.

Dessutom, det som var så nyskapande med Blå Eld. Blått fat till vit kopp. Fat, assietter och tallrikar som inte har något bräm. Att man kunde kombinera delarna hur man ville, och inte måste skaffa en hel servis. De asymmetriska formerna på skålar och uppläggningsfat. Det uppåtsträvande.

Ni som har varit hemma hos mig och blivit bjudna på fika eller mat, ni vet. Det är en helt underbar servis, eller hur?

Servisen i flintgods fanns förresten även i andra färger: grått, mörkrött, grönt. Hertha Bengtson formgav Blå Eld 1950, under sin tid på Rörstrand. Den kom att tillverkas ända fram till 1971.

6 kommentarer

 1. Blå Eld är vacker, jag har själv inte riktigt hittat min egen ultimata tekopp än. Precis som du skriver kring alla detaljer så är det inte en lätt uppgift.

  Comment by Lydia — 2008-03-30 10:08 #

 2. Blå Eld förde jag in i familjen. Jag blev förälskad i servisen redan som tonåring. Jag kunde ju bara köpa enstaka detaljer i servisen – alldeles för dyr för en tonåring eller fattig student. Den har ett problem och det är att den väldigt lätt blir kantstött. Den tål nästan ingenting.Inte bra i en barnfamilj. Men vacker!

  Comment by Birgitta Dahl — 2008-03-31 14:59 #

 3. Du har alldeles rätt, te smakar aldrig så gott som i Kerstins vackra koppar!

  Comment by Anna F — 2008-04-03 14:18 #

 4. Och te smakar aldrig så gott som i sällskap av goda vänner! Du bor alldeles för långt bort, Anna. Tänk vad bra när vi bodde vägg i vägg på Arken.

  Comment by Kerstin — 2008-04-03 17:44 #

 5. Vi har några skålar och salt/pepparkar och älskar den vackra blå färgen och den fina formen.
  Jag vill köpa två tekoppar av Blå Eld i perfekt skick til min fru men var hittar jag dem?

  Comment by Per-Arne — 2010-01-20 21:57 #

 6. Jag håller med dig, det är verkligen den perfekta koppen (även om Rörstrands Swedish Grace är en helt ok ersättare) och jag är lyckligt lottad som har tillgång till några koppar och lite annat i servisen i moderns ärvda sommarstuga!

  (http://peacelovescience.wordpress.com/2011/06/22/livet-pa-landet-idyllen-del-2/)

  Comment by Sara — 2011-07-11 23:25 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^