Klara mitt i natten

31 mars 2006 6:24 | Allmänt | Kommentering avstängd

Det har varit en sån natt igen. Klara tyckte att det var jättekul att vara vaken mellan två och fyra. Jag somnade väl om halvfem, och så vaknade Klara igen strax innan sex. Jag stängde av väckarklockan som snart skulle ringa, och ammade henne så att hon somnade om. Och jag somnade förstås om och vaknade vid sju. Snöar gör det nu också. Blä.

Klara och Bo hälsar på på jobbet

29 mars 2006 5:57 | Allmänt | 1 kommentar

I eftermiddag kommer Klara och Bo till jobbet. Bo är revisor i Alkoholpolitiskt Forum, så han ska dit och revidera innan årsmötet som är i kväll. Mamma och pappa hämtar Viggo på dagis, och Bo har med sig Klara till Stockholm. Sedan tar jag med henne hem.

Igår var Bo med Klara på 1-årskontroll på BVC. Hon skrek litet när hon fick sprutan, men det gick över fort. Det var läskigare när de testade reflexer och puttade omkull henne. Hon var 75 cm lång och vägde 9,8 kg. Precis på medel på alla kurvor. Och Viggo som var med var jätteduktig och gjorde inga bus.

Viggo bygger plasticant

27 mars 2006 21:04 | Allmänt, Bilder | Kommentering avstängd

Plasticant

Fjärilar

27 mars 2006 21:00 | Allmänt, Bilder | Kommentering avstängd

Den här fina fjärilsdekorationen från Kambodja fick Klara i födelsedagspresent av min mamma. Nu hänger den ovanför hennes säng.

Fjarilar

Vintern vill vi ha väck

27 mars 2006 20:52 | Allmänt | Kommentering avstängd

Igår promenerade jag ner på stan med Klara i vagnen och gick några ärenden. Det var soligt och jättevarmt, och jag svettades i min vinterjacka. På vägen hem såg jag snödroppar som blommade i en gräsmatta och i en rabatt på Tunagatan. Väl hemma igen gjorde jag i ordning på altanen och ställde fram utemöblerna. Sedan satt vi där ute och åt vi upp resterna av Klaras födelsedagstårtor. Bengt och Ella kom förbi och fikade med oss, för Ella hade glömt sin mössa här i lördags.

Försvunnen gran

27 mars 2006 20:44 | Allmänt | Kommentering avstängd

En kväll förra veckan när jag var på väg hem från bussen och svängde in på Kadettgatan var det något som inte stämde. Båda hörnträdgårdarna har haft varsin jättelik gran mot gatan, och på något sätt har jag fått en känsla av Narnia under hela vintern. Nu var den ena granen nedsågad och borta. Det känns litet tomt och trist. Jag fattar att den säkert skuggade och tog plats för dem som bor där, och jag skulle aldrig vilja ha ett så stort träd på vår tomt, men det var jättefint att gå förbi varje dag.

Klaras 1-årsdag

26 mars 2006 22:48 | Allmänt, Bilder | 1 kommentar

Här har varit fullt upp med att fira Klaras 1-årsdag, som inföll i lördags, och Bos föräldrar har varit här sedan i fredags, så jag har inte haft möjlighet att blogga. I lördags hade vi i alla fall kalas med 15 personer. Här är litet bilder.

Klarafodelsedag
Klara blev uppvaktad på sängen.

Klaraklossar
Så här glad blev Klara åt sina ryska klossar.

Viggopaket
Viggo fyllde faktiskt 3 1/2 år, och fick också paket.

Klarasklanning
Klaras kalasklänning som jag har sytt av ett gammalt marimekkotyg.

Kllaraspresenter
Klara leker med sina presenter. Fischer Price-tåget var mycket populärt, och Klara fick inte ha det ifred för Viggo.

Klarastarta
En av födelsedagstårtorna.

Solhatt
Den här hopvikbara! solhatten hade mamma köpt åt mig i Kambodja.

Æbleskiver

20 mars 2006 22:13 | Allmänt | Kommentering avstängd

Jag skrev i ett inlägg för någon vecka sedan om det danska bakverket Æbleskiver, som Magnus och Maria bjöd på. Idag berättade jag om det för Karin F på jobbet, som har danska föräldrar. Hon hade ätit det, men aldrig bakat själv. Litet senare kom det ett mejl med ett recept som hon hade hittat. Jag har lagt in det under recept, så nu kan vi alla testa denna udda specialitet, som inte alls innehåller några äppelskivor.

Sedan när ingår smink i läroplanen?

20 mars 2006 22:02 | Allmänt, Lyssnar på | 1 kommentar

Igår när jag lyssnade på Ekot på radion i köket var det ett inslag om den nya lagen om diskriminering, kränkande behandling och mobbning i skolan. Jag hörde en kvinna uttala sig, men uppfattade inte vem hon var. Hon sa i alla fall att vissa saker som var vanligt i förskolan och skolan nu skulle bli olagligt. Till exempel att dela upp i grupper efter kön. Man skulle inte få dela upp så att killar spelade innebandy och tjejer höll på med smink. Jag kunde bara inte tro vad jag hörde. Vad menade hon? Exakt när och i vilket ämne sysslar man med smink i skolan eller förskolan? Jag var tvungen att leta upp nyheten på SR:s hemsida för att kolla vem hon var och vad hon egentligen hade sagt. Det visade sig att hon hette Ingegärd Hilborn, och var chefsjurist på Skolverket. Så här sa hon:

”Diskrimineringsgrunder är till exempel etnisk tillhörighet, funktionshinder och kön och Ingegärd Hilborn tror att många på skolorna måste tänka sig för när de delar in eleverna i grupper för att inte diskriminera någon elev.

Att först dela in elever i grupper om pojkar och flickor och sedan låta pojkarna spela innebandy och flickorna hålla på med smink är inte okej. Det är bättre att skapa grupperna utifrån elevernas intressen, säger Ingegärd Hilborn.

– Man skulle kunna gruppera utifrån dem som vill spela spel eller dem som vill ägna sig åt smink och inte göra den här grupperingen på grund av kön.”

Jag mejlade henne och frågade vad hon menade egentligen, och nu väntar jag otåligt på svar.

Några grejer jag har gjort i helgen

19 mars 2006 23:35 | Allmänt | 1 kommentar

Bakat tre sorters kakor till Klaras 1-årskalas.
Lagat 65 köttfärsbiffar och två broccoli- och ädelostpajer till samma kalas.
Byggt plasticant med Viggo.
Sorterat skönlitteratur.
Övat Klara på att stå utan stöd.
Varit ute i trädgården med Viggo och tagit in kvistar från prydnadsapeln för att få i blom.
Tvättat tre maskiner tvätt.
Tittat på melodifestivalen med Viggo.
Ätit memma och druckit påskmust.
Plockstädat och dammtorkat.

Viggos rum

19 mars 2006 10:28 | Allmänt, Bilder, Huset | 2 kommentarer

Här kommer litet bilder på Viggos rum. Det är minsta rummet i huset, och ganska svårt att ta bilder av. Hoppas ni kan föreställa er någorlunda i alla fall, hur det ser ut.

Viggos rum 4

Viggos rum 3

Viggos rum 2

Viggos rum 1

Tydliga vårtecken

19 mars 2006 10:04 | Allmänt, Bilder | 3 kommentarer

Nu håller väl vintern äntligen på att betvingas. Men tidigare i morse snöade det faktiskt här. Viggo sprang omkring och ropade Dumma vintern! Nu skiner i alla fall solen. Tre vårtecken, i brist på tussilago och andra blommor:

1) Det luktar faktiskt vår nu. Snön har smält bort så att det är barmark här och där på trottoarer, gångvägar och gator. Det luktar våt jord, sand och asfalt, som efter ett vårregn.

2) Påskmust. Det är kalasgott.

3) Memma, denna speciella finska påskdessert. Så gott. Prova det med strösocker och ovispad grädde.

Memma

Idag stod Klara utan stöd

18 mars 2006 17:15 | Allmänt | Kommentering avstängd

Jag satt vid köksbordet, och Klara stod bredvid mig och höll i mina ben. Hon fick en bit bröd av mig, och tyckte tydligen att det var lättare att äta med båda händerna fria. Så stod hon där en lång stund och svajade litet innan hon tog tag igen.

Premiär för nya butiken på iogt.se, lunch på stan och tårta

15 mars 2006 22:55 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 3 kommentarer

Jaha, så sitter jag här igen mitt i natten med Klara som inte kan sova.

Igår fick vi äntligen över nya butiken på iogt.se i skapt läge. Jag har jobbat mycket med det de senaste veckorna, och naturligtvis Lydia också som är webbkoordinator. Det blev även ny uppfräschad startsida för sajten. På slutet har det verkligen dragit ut på tiden. Vi hade trott att det skulle vara klart förra veckan, men det har varit saker som har strulat. Vi presenterade det på personalinfon på morgonen trots att det inte var överlagt ännu, men på förmiddagen löste det sig. Naturligtvis hittade vi litet grejer som strulade då också, men det mesta är fixat. På eftermiddagen bjöd vi därför på tårta för att fira. Jag och Lydia fick varsin blomma av Åsa för att vi slitit med allt det här. Åsa är duktig på att uppmuntra sin personal! Jag fick jättefina pärlhyacinter. En av mina favoritblommor. Så här såg de ut:

parlhyacint

Lägg även märke till den veckade plastkrukan i bakgrunden. För länge sedan såldes den på Åhlens i Uppsala, och Trolltyg säljer den. Den finns i många färger, men jag har den i rött och vitt. Trolltyg har dock bara färger som jag inte vill ha nu. Någon som vet något annat ställe där den säljs?

På lunchen var jag en tur in till stan och åt lunch med Maria L. Det var nästan ett år sedan vi träffades sist. Jättekul! Efteråt var vi in på Stockhome på Kungsgatan. Jag köpte den här finfina tablettasken.

culture mints

Jobbiga nätter och bra

15 mars 2006 22:13 | Allmänt | Kommentering avstängd

Jag har inte orkat blogga den här veckan. Har varit alldeles för trött. Natten mellan söndag och måndag vaknade Klara vid halvtre, och ville vara vaken. Jag var uppe med henne ett tag, och då vaknade Viggo också och kom ut. Han ville vara hos oss, och inte somna om inne hos sig med Bo. Till slut sa jag att vi kunde försöka sova alla fyra i stora sängen, men då låg ju bara Klara och Viggo och fnittrade. Jag gick upp och vaggade Klara till sömns i famnen. Klockan hade åtminstone passerat fyra innan hon hade somnat.

På bussen till tåget på morgonen klev det på en kille på hållplatsen vid mina föräldrar, och han hade kombinerat månadskort som jag, men busschauffören sa att det stod fel på hans kort. Det stod UL (länstrafiken) i stället för US (stadstrafiken). Killen blev jättearg, för han hade ju köpt det för att det skulle gälla på Uppsalabuss. Han skällde på busschauffören och sa att han hade betalat 3000 för sitt kort, och att han hade haft likadant i ett år utan att det varit problem. Han hade inte heller pengar att lösa kontantbiljett, och sa att polisen fick slänga av honom. Till slut var det en annan passagerare som gick fram och betalade åt honom, så att vi kunde åka. Jag tycker nog att både busschauffören och killen var litet osmidiga. Det var ju uppenbart att det stod fel på killens kort, men ganska troligt att de gjort fel på stationen när han köpt kortet. Killen hade ju kunnat fatta det, och chauffören hade kunnat låta honom åka gratis ner på stan, så hade han kunnat gå till biljettförsäljningen på stationen och reda ut det.

Trots förseningen hann jag med 7.30-tåget, men det var överfull för att tåget från Gävle till Stockholm, som passerar Uppsala alldeles innan, var försenat på grund av en nedriven ledning. Jag fick stå hela vägen, fick inte sova något för att ta igen nattens sömnbrist och äta min frukost stående. Bu. Lyckades i alla fall ta mig igenom arbetsdagen.

När jag kom hem hade Viggo varit dålig och kräkts flera gånger. Jag fick Klara att somna, och så läste jag saga för Viggo. Eftersom han på grund av att han var hängig hade sovit på dagen somnade han inte förrän framåt tiotiden. Försökte titta på Vita Huset, men somnade direkt. Masade mig till sängen när det var slut. Visserligen vaknade Klara under natten och jag ammade henne, men tack och lov blev det inga långa vakenperioder. Igår på jobbet kände jag mig riktigt utvilad. Konstig känsla.

I natt blev det en kortare vakenperiod igen, men inte så farligt.

Och Viggo var förresten inte sjuk mer än i måndags, om ni undrar. Inga andra i familjen har blivit dåliga.

Helmertitt och alldeles för starkt indiskt

12 mars 2006 23:27 | Allmänt | 1 kommentar

Idag har vi varit och hälsat på Magnus, Maria och Helmer. Helmer var ju så liten! Maria sa att man glömmer väl fort hur små de var, men Klara och Viggo var ju aldrig så små. De såg ut som enmånadersbäbisar när de föddes. Viggo hade pratat en massa om hur han skulle leka med Helmer, men som tur var blev han inte besviken för att det inte gick. Han försökte dock visa Helmer en leksak när han låg och åt, helt ointresserad av omvärlden.

Vi blev bland annat bjudna på en konstig dansk specialitet som kallas äppleskivor, men är små bollar av pannkakssmet som friteras. Man doppar dem i kanel och socker. Här kommer ett tips till Magnus på en panna som man gör äppelskivor i.

Bo hade glömt att handla mat till middagen när han veckohandlade, så vi hämtade mat från en indisk restaurang på stan på vägen hem. Det är inte den vi brukar hämta från, men Magnus och Maria brukar äta där, och jag har ätit hämtmat därifrån en gång när de kom hem till oss. Jag tog en biryani med räkor. Jag brukar äta biryani från Indian Night ibland. Den här var dock jättestark. Jag är verkligen inte kinkig med kryddstark mat, även om jag inte klara så stark mat som Bo, men det här var litet för starkt. Bo tog biff vindaloo, och det var det starkaste han ätit någonsin. Till och med i starkaste laget för honom. Tårarna rann.

Igår lajjade jag med barnen, var ner på stan och köpte present åt Helmer och sydde äntligen gardiner till Viggos rum av det röda elefanttyget från Svenskt tenn som han fått av min mamma. Han har haft en gardinkappa som han hade i sitt rum i lägenheten, men den är inte riktigt tillräckligt bred.

Äta kod ända till Östersund

8 mars 2006 21:04 | Allmänt | 13 kommentarer

Min kollega Lydia jobbar med en klickbar Sverige-karta till iogt.se. Det funkar inte riktigt som det ska, och häromdagen sa hon att EPIserver, programmet som vi använder för våra hemsidor, åt kod, och hade ätit sig ända till Östersund. Knasigt.

Jag kommer att tänka på en låt på en gammal barnskiva från min barndom om ett gammalt troll som räckte över hela Sverige. Har jag drömt det, eller är det nån som vet vilken låt jag tänker på?

Trött, trött, trött

8 mars 2006 20:55 | Allmänt | Kommentering avstängd

I natt vid halvfyra-tiden vaknade Klara och tyckte att det var kul att vara vaken. Det tyckte inte jag! Men hon somnade inte om trots att jag ammade henne, så jag gick upp och satt med henne i soffan och kollade nån film på TV. Hon somnade inte förrän vid fem, och en halvtimme senare, när jag hade hunnit sova en liten liten stund, vaknade Viggo och skrek på mig. Han ville ha välling, och jag fixade det och låg i hans säng tills han somnat. Då vaknade Klara och skrek, och jag sprang tillbaka till sovrummet. Klockan var tio i sex, och jag ammade henne så hon somnade om. Klockan sex ringde väckarklockan, och det var dags att gå upp. Och så har jag jobbat hela dagen, och ingen sittplats fick jag på tåget hem. Ganska trött.

Kulturforum inställt

8 mars 2006 12:55 | Allmänt | Kommentering avstängd

Brukar ju inte blogga på jobbet, men jag blev just uppringd och fick veta att Johanna Nilsson, som skulle föreläsa på Kafé Mumrik ikväll, är sjuk. Det är inställt alltså, så gå inte dit!

Det är inte hopp, det är raml.

6 mars 2006 20:52 | Allmänt | 1 kommentar

Viggo hoppade gång på gång från fåtöljen framlänges ner på sittkuddarna på golvet. Jag sa att han skulle sluta för att kuddarna skulle glida isär, och han skulle göra sig illa.

– Det är inte hopp, det är raml, sa Viggo och fortsatte.

Nästa sida »

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^