Äta kod ända till Östersund

8 mars 2006 21:04 | Allmänt | 13 kommentarer

Min kollega Lydia jobbar med en klickbar Sverige-karta till iogt.se. Det funkar inte riktigt som det ska, och häromdagen sa hon att EPIserver, programmet som vi använder för våra hemsidor, åt kod, och hade ätit sig ända till Östersund. Knasigt.

Jag kommer att tänka på en låt på en gammal barnskiva från min barndom om ett gammalt troll som räckte över hela Sverige. Har jag drömt det, eller är det nån som vet vilken låt jag tänker på?

13 kommentarer

 1. ETT GAMMALT FULT OCH ELAKT TROLL
  Text och Musik
  Felix Körling

  Dm Gm Dm H Dm Gm
  Ett gammalt fult och elakt troll det var en gång, som kom till detta landet i
  Dm H Dm A7 Dm
  en luftballong. Det lade sig i Småland med huvudet på Åland, och
  Gm A7 Dm H Dm
  fötterna de var i samma stund i Lund.

  Och hos det gamla trollet var en trollmadam. En näsa hade hon som hela Amsterdam. Hon lagade till maten och lade upp på faten en kaka utav sand så stor som Svealand.
  Och hos det gamla trollet var en gammal katt, som var så stor, så stor som hela Kattegatt. Långt bort i Yokohama man hörde hur han jama och svansen var så rund som hela Öresund.
  Så är den korta sagan slut för denna gång, ty trollen redan gett sig av i sin ballong, nu är de nog vid polen, ja kanske mitt i solen och kära vän, de kommer aldrig mer igen.

  Nu hamnar väl en del formatering fel, men jag vill vara först.

  Comment by Bo — 2006-03-08 21:22 #

 2. Ja, den är det. Jag tyckte den var litet läskig. Och du som brukar hävda att jag har hittat på låtarna när jag pratar om barnsånger från min barndom. Till exempel låtar från Kalle Stropp och Grodan Boll. Jag var tvungen att spela skivan för att bevisa att låten fanns på riktigt.

  Comment by Kerstin — 2006-03-08 21:27 #

 3. Hej!
  Så lustigt. I går kväll ringde mina två älsta barn , 28 och 25 och frågade mej om den sången som jag sjöng för dem när de var små…. och ville att jag skulle maila texten!! Jag kan hela ,men för kul skull gick jag in på google och fick napp!
  KUL tycker jag … som bor i Kalmar men uppväxt i Sollefteå. men en mormor och pappa som kunde många texter som också fastnat hos mej!
  Monika

  Comment by monika lundgren — 2006-04-10 8:52 #

 4. Härligt – just den texten jag sökte för att ha till hands vid bilresor – att roa barnbarnen med! Finns det kanske nån som kan den här om Trollkarlen i Indialand – han som kunde trolla så att åtta blev nitton, och nitton blev 2?

  Comment by Marie — 2006-08-07 11:40 #

 5. Trollkarlen

  I Indialand bak Himalajas rand
  där händer det konstiga saker ibland.
  Där bodde en trollkarl, han trollade så
  att åtta blev nitton och nitton blev två.

  Han trollade så att ett berg kunde bli
  en fettisdagsbulle med vispgrädde i,
  så vattnet som rann i en flod ett tu tre
  förvandlades till både kaffe och te.

  Han trolleritrollade också så att
  ett nötskal stack ut som en ståtlig fregatt,
  så stjärnorna regnade ner som gullsand
  och månen föll som en citron i hans hand.

  Och Kejsarn av Kina han sa: ”Jag slår vad,
  att ingen förvandlar sig till lemonad!”
  ”Haha”, ropte trollkarln, ”se då på min kraft!”
  och simsalabim blev han till ett glas saft.

  Men solen sken het över risfält och älv
  och trollkarln blev törstig –– och drack upp sig själv.
  Det skedde i misshugg, som ni nog förstår,
  men det har han ångrat i sjuhundra år.

  Text: Lennart Hellsing
  Musik: Hans-Åke Gäfvert

  Versen publicerades nog först i Katten blåser i silverhorn 1945; visan med Gäfverts musik trycktes i Kattens visor 1946, båda på Kooperativa Förbundets Förlag. Kanske kan den ha publicerats i Vi eller någon annan tidskrift ännu tidigare.
  Texten är inte hämtad från originalkälla, så jag kan tyvärr inte svara för att stavning och interpunktion är rätt –– sådant måste man vara noga med, men folk brukar inte vara särskilt duktiga på att skriva av rätt. Det har jag erfarit inte minst som sångboksredaktör.
  (Jag noterade t.ex. att textversionen av KFML(r):s Lär av historien som trycktes i häftet Allsång i Almedalen till politikerveckan var gravt förvanskad, trots att korrekt text har publicerats både på denna blogg och Enn Kokks.)
  I ovanstående fall tyder dock mycket på att det är rätt: Komman är placerade grammatiskt rätt och inte godtyckligt; citattecken och kommatecken m.fl. skiljetecken interagerar på riktigt men komplicerat sätt; utropstecken och tankstreck är bevarade på ”svåra” ställen; Himalaja är ”svenskstavat” med j och har inte ”rättats” till y; ”gullsand” har inte blivit ”guldsand”.

  En biografi för Hans-Åke Gäfvert finns hos STIM. Jag utgår från att månens poet, mästaren Lennart Hellsing, inte behöver någon presentation.

  (Ber om tillgift för upphovrättsintrånget.)

  Comment by Magnus Andersson — 2006-08-07 14:29 #

 6. Tack Magnus för hela den texten – och vilken text det är! Visst gissade jag på¨Hellsing! Jag minns att jag som barn älskade det hemska men samtidigt roliga slutet. Det ska bli mig ett sant och stort nöje att få föra visan vidare till mina barnbarn – en generation som fötts efter 2000!

  Comment by Marie Martinson — 2006-08-14 17:01 #

 7. undrebar sifa med alla favvobarnsånger.. glad

  Comment by elsa — 2006-11-22 21:14 #

 8. Alltså, huvet och hur det funkar!

  Idag på lunchen var det av outgrundlig anledning som jag inte minns, en arbetskamrat som började sjunga mitt i ”Trollkarlen” – och startade mitt i Kejsarn av Kina.

  Det är nog gott och väl 40 år sedan jag senast hörde eller sjöng den – var riktigt liten då – men jag kunde stämma in i texten rakt av och vi sjöng den ända till slut.

  Sen har det liksom ramlat ner små bitar av text som blivit verser under hela dagen, ibland med ordluckor som tagit lite längre att fylla i, ”risfält” var till exempel en smärre prestation att komma på – dök plötsligt upp när jag var ute med hunden – och då hade jag fyra hela verser klara och trodde jag var klar. Kände mig väldigt nöjd med mig själv tills strofen ”Han trolleritrollade också så att” fick fäste och började retas – och sen var det faktiskt stopp. Hade en vag association till ”citron” men det gick inte.

  Och då var det bara att gå hem och Googla – och vips! där var hela Trollkarlen med sista versen och nötskal och gullregn och – precis ja – citron!

  Men är inte huvet en märklig manick!

  Tack för den roliga texten, och fin blogg!

  Hälsningar Ann-Sofi

  Comment by Ann-Sofi Holmgren — 2007-08-22 20:45 #

 9. Tack för att ni plitat ner texterna till dessa underbara barnsånger. Jag och min man satt och sjöng på ”Ett gammalt fult och elakt troll” vid frukostbordet när jag plötsligt kom på att ”Trollkaren” var längesedan man hörde, jag försökte länge komma på hur den fortsatte i andra stråfen men det var tvärstopp. Sökte på google och så kom jag in här och upptäcker att båda frukostlåtarna fanns med. :) Och då insåg vi att vi helt har missat trollmadammen, så tack en gång.

  /Ann-Sofie och Mikael

  Comment by Ann-Sofie — 2009-05-22 11:30 #

 10. Så bra att det var till hjälp!

  Comment by Kerstin — 2009-05-22 11:41 #

 11. Vad lustigt! Det var precis på samma sätt som föregående kommentator jag hamnade här: min bror och jag satt igår kväll och pratade om barndomsvisor. Vi kom på den ena, men inte den andra och så finns båda två här! Tack för det!

  Malin

  Comment by Malin — 2009-08-20 10:33 #

 12. Härligt! Man blir galen när man går och tänker på en text och inte riktigt kommer på den.

  Comment by Kerstin — 2009-08-20 10:53 #

 13. Ja man är inte ensam om att man börjar minnas de gamla barnsångerna.

  Dessa två sånger som det skrivs om här, trollkarlen och trollet som kom i ballong var mina favoriter när jag var liten och nu sjunger jag dom för mitt barn, och precis som Marie tyckte man ju att slutet på den om trollkarlen var kuslig men samtidigt rolig.

  Den om trollet som kom i ballong var ju riktigt läskig när man var barn :) skönt att man låg i sängen då och att det var mamma eller pappa som sjöng :)

  Comment by Andreas och Mari — 2010-07-19 13:38 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^