Byggarbetsplats

31 mars 2008 18:42 | Allmänt, Bilder | Kommentering avstängd

Sitter fortfarande på jobbet och betar av saker. Nu börjar det bli lugnt här. Det har bankat mycket här under dagen. Arbetet med att bygga om på mitt våningsplan på jobbet är i full gång, så det är hela havet stormar här. Folk flyttas omkring för att rummen ska anpassas så att alla får plats till slut. Just nu sitter delar av ekonomienheten i redaktionsrummet utanför kommunikation. Där bakom hyllorna kan man skymta Lydias och nya chefen Johannas rum.

dsc00369.jpg

dsc00374.jpg

En anständig kopp te

31 mars 2008 16:24 | Allmänt | 3 kommentarer

Hemma brygger jag gärna te i kanna, men på jobbet tycker jag att det får gå fort, så då får det duga med påste. Vilket skulle vara helt i sin ordning om det fanns Earl Grey. Earl Grey är pålitligt och gott. Man tröttnar aldrig. Ibland finns det Earl Grey i fikarummet, men så tar det slut, och bara fruktteerna finns kvar. Jag avskyr fruktteer. Det smakar som tuggummiavkok. (Nej, jag har aldrig smakat tuggummiavkok, men ni fattar.) Vem vill egenligen ha alla de där fruktteerna? De blir ju alltid kvar till sist, efter Yellow Label. Kan man inte få en anständig kopp te på jobbet?

Ta ut sig

31 mars 2008 14:22 | Allmänt, Bilder | Kommentering avstängd

dsc00363.jpg

Allting är relativt. Jag är nog normalt ganska stark. Ingen mesig brud som inte kan ta i liksom. Men efter en veckas influensa gör det mesta mig matt. Som att flytta de stora tunga kompakthyllorna i arkivlokalen till exempel. De är 5 meter långa, 80 cm breda och 215 cm höga. Det ryms ganska mycket i dem, och papper är tungt.

Inte hittade jag vad jag sökte heller. Jag ska nog sitta på min rumpa framför datorn och skriva istället.

Dagens kopp: Hyacint

31 mars 2008 6:58 | Allmänt, Bilder, Dagens kopp, Formgivning och arkitektur | 3 kommentarer

dsc00299.jpg

Allra mest använder jag Hyacint-koppen av Arthur Percy i december, när man har hyacinter inne. Utomhus är det förstås hyacinttider snart, men jag tycker att det är en adventskopp.

Lagom stor och vid, och skön att dricka ur. Den raka, något utställda formen känns pålitlig och förnuftig, men inte på ett tråkigt sätt. Vuxet självsäker, behöver inte kråma sig för att synas.

Koppen i flintgods är verkligen vacker med sin svarta dekor i koppartryck under glasyr, som jag tycker påminner om linoleumsnitt på något vis. Jag är inte så blommig och romantisk av mig när det kommer till formgivning. Men trots att det är blommor på upplever jag den inte blommig. Den här svarta varianten tillverkades 1956–1976. Dekoren förekom även i flytande blått 1956–1969.

Både modell och dekor är formgiven av Arthur Percy, och modellen som har beteckningen AU tillverkades även med andra dekorer från 1952 och framåt av Gefle porslinsfabrik, där Percy var konstnärlig ledare.

Pustar ut

30 mars 2008 18:06 | Allmänt, Bilder | Kommentering avstängd

dsc00348.jpg

Här sitter jag i vårsolen på trappen och pustar ut efter Klaras kalas med en kopp te. Vi var tio vuxna/halvvuxna och två barn.

Min syster sa när hon skulle åka att jag såg hängig ut och var grå i ansiktet, och inte borde jobba imorgon heller. Men det kan hon ju glömma. Grå i ansiktet kan hon vara själv. Jag ser jättepigg ut, eller hur? Nysnuten och allting.

dsc00346.jpg

Kalas!

30 mars 2008 12:05 | Allmänt, Bilder | 1 kommentar

DSC00323.JPG

Förberedelser

30 mars 2008 10:55 | Allmänt | Kommentering avstängd

Med lätt huvudvärk förbereder jag inför Klaras kalas. Klockan 12 kommer alla. Lunch, och så tågtårta.

Har också hunnit se min syster i Nyhetsmorgon. Det gick väl bra.

Jag kanske skulle dricka litet te och ta ett par panodil för att mota bort huvudvärken.

Dagens kopp: Prunus

30 mars 2008 10:12 | Allmänt, Bilder, Dagens kopp, Formgivning och arkitektur | 4 kommentarer

dsc00292.jpg

Ännu en kopp som jag växte upp med, Stig Lindbergs Prunus. Vi hade bara tekopparna med mjölkkanna och sockerskål tror jag, och det var pappa som hade köpt dem när han bodde i Örebro och jobbade som ledarskribent på Örebro-Kuriren i mitten av 60-talet. Själv har jag både te- och kaffekoppar, och så en del uppläggningsfat och annat.

Den här är inte alls så elegant som Blå Eld, och inte lika skön att dricka ur. Den har dessutom problemet att teet svalnar för fort, för den är litet för liten och vid.

Varför gillar jag den då? Ja, men dekoren är ju så ruskigt snygg. Så cool. Det är så fantastiskt fina nyanser i plommonen och bladen, och de små lila strecken på en del av plommonen.

Modellen heter LI, och formgavs ursprungligen av Stig Lindberg med dekoren Spisa Ribb till H55-utställningen. Med Lindbergs dekor Prunus tillverkades den 1962–1974. Godset är benporslin, oerhört slitstarkt och hållbart. Dekoren är kromotryckt i blått, grönt och svart.

Dagens kopp: Blå Eld

29 mars 2008 23:06 | Allmänt, Bilder, Dagens kopp, Formgivning och arkitektur | 6 kommentarer

dsc00289.jpg

Först ut är naturligtvis min älsklingskopp, till vardags och fina middagen. Blå Eld. Den är den fulländade koppen, helt enkelt.

Jag är uppvuxen med Blå Eld. Men när jag var liten var det inte te, utan varm choklad jag drack ur kopparna. Faktum är att jag blev så besatt av den här servisen att jag sedermera kom att skriva min B-uppsats i konstvetenskap om dess formgivare, Hertha Bengtson (1917–1993).

Vad är det som gör den så fulländad då? Ja, jag tycker att den är precis lagom stor. Inte för snålt tilltagen, som koppar ofta var förr, men heller inte stor som en balja så att teet hinner bli kallt. Och formen. Så vacker, enkel elegans. Lagom vid. Muggar som är höga och smala avskyr jag. Örat är också bekvämt att hålla i. Godset är precis lagom tjockt. Kanten som man för mot läpparna, precis rätt känsla. Det är så viktigt med en kopp. Det får inte vara för klumpigt.

Det är också väldigt vackert med fiskbens- eller axmönstret på diagonalen i relief. Bara så att man precis anar det. Och fin kontrast mot den släta insidan.

Dessutom, det som var så nyskapande med Blå Eld. Blått fat till vit kopp. Fat, assietter och tallrikar som inte har något bräm. Att man kunde kombinera delarna hur man ville, och inte måste skaffa en hel servis. De asymmetriska formerna på skålar och uppläggningsfat. Det uppåtsträvande.

Ni som har varit hemma hos mig och blivit bjudna på fika eller mat, ni vet. Det är en helt underbar servis, eller hur?

Servisen i flintgods fanns förresten även i andra färger: grått, mörkrött, grönt. Hertha Bengtson formgav Blå Eld 1950, under sin tid på Rörstrand. Den kom att tillverkas ända fram till 1971.

Ny serie på bloggen: Dagens kopp

29 mars 2008 22:57 | Allmänt, Bilder, Dagens kopp, Formgivning och arkitektur | 8 kommentarer

Redan som liten var jag svag för 50- och 60-talet. Ja, jag vet. Jag är faktiskt född på 60-talet. Den 13 september 1969, så jag hann ju inte precis uppleva 60-talet själv. Men jag älskade filmer, kläder, leksaker och allt möjligt från vad jag inte upplevde som nuet, utan en annan tid.

Men det var nog inte förrän under gymnasiet som det blev riktigt på allvar. Jag snodde en del av mammas gamla kläder från den tiden, och använde hennes mönster och sydde fantastiska klänningar. Vogue, Vi Modemönster och vad det nu var. Gick i second hand-butiker och botaniserade. Och började samla på porslinklassiker som jag gillade. Det här var innan priserna hade börjat gå upp för serviserna från 50- och 60-talet. Nu pratar vi om mitten av 80-talet. Man kunde hitta dem till helt överkompliga priser på loppisar och i antikaffärer.

Naturligtvis blev det mest tekoppar till en början. Att dricka te med kompisar var ju ett givet intresse under den här tiden. Det är det förresten fortfarande. Därför kan kopparna passa som utgångspunkt för min nya serie här på bloggen. Jag tänkte försöka förmedla min kärlek till den här formgivningen. Berätta litet lagom folkbildande om dem och framför allt förklara varför jag gillar dem.

Vi får se hur det artar sig. Det kanske svävar ut till andra decennier också. Men vi börjar i den här perioden.

Vad är normalt?

29 mars 2008 21:27 | Allmänt, Tittar på | 7 kommentarer

Imorgon ska min storasyster Anna prata i Nyhetsmorgon om vad som är normalt och onormalt med bland annat Carolina Gynning och Caroline af Ugglas. Det kan ju bli hur kul som helst. Och jag är grymt avundsjuk att hon får träffa Jenny Östergren. Hon verkar så himla sympatisk. Jag följer hennes blogg.

Missa inte Nyhetsmorgon imorgon klockan 10.16!

10.16 SÖNDAGFRUKOST: Vad är normalt? Och varför är vi så rädda för det onormala? Runt bordet sitter CAROLINA GYNNING, ANNA KETTNER, BO ERICSSON, CAROLINE AF UGGLAS.

Det går framåt

29 mars 2008 19:24 | Allmänt | Kommentering avstängd

Medan Klara är en liten gourmet, som äter både oliver, cornichonger och allt möjligt, har ju Viggo varit rätt fjantig med maten. Inget kladdigt, inget ihopblandat ska det vara. Men det börjar faktiskt arta sig. Igår åt han en hel enchilada till middag. Jag häpnade. Han tyckte att det var jättegott. Och det är både kladdigt, ihopblandat och kryddstarkt. Toppen!

Stärkt av det tänkte jag att jag gör linssoppa till middag idag. Viggo får väl äta macka om det inte passar. Men kanske? Medan jag lagade maten kom Viggo och kollade läget. Jag sa att det var soppa, och att det var kanel i. Som i bullar. Viggo tyckte det verkade sjysst, och kom flera gånger och tjatade om att han ville ha soppa. Och han smakade faktiskt på soppan, men näe, det var ju ingen hit. Det blev mackor istället. Men det är åtminstone en framgång att han numera har ost på mackan, och inte vid sidan om. Och Klara åt linssoppa med god aptit såklart.

Det kanske är bäst

28 mars 2008 13:44 | Allmänt, Tittar på | 2 kommentarer

att jag skriver ett inlägg. Min mamma ringde just och undrade oroligt hur jag mådde, för jag hade inte skrivit något här på bloggen idag.

Jo tack, mycket piggare, men fortfarande snorig och hostig så jag inte kan vara bland folk. Och jag sitter här hemma och jobbar och jobbar. Man kan ju inte vara sjuk eller blogga jämt. I så fall får någon betala en för att blogga. Fast det skulle jag inte ha något emot.

Men jag har finfina idéer för bloggen. Ni får vänta och se. Jag återkommer.

Och så längtar jag till i natt när jag ska fortsätta marathontitta på Mad Men. Jag är helt fast. Såg tre avsnitt på raken den gångna natten. Fast första avsnittet var textat på franska. Det var litet störande.

Finns det kiosker fortfarande?

27 mars 2008 14:32 | Allmänt, Bilder, Förpackat | 7 kommentarer

dsc00283.jpg

Jag minns den här godispåsen från min barndom. Riktigt säker är jag inte vilken kiosk som hade den. Kanske tobaksaffären på Torbjörns torg, kiosken på Svartbäcksgatan nära Domarringen eller kiosken på torget i Öregrund. När man handlade godis sa man ”Jag vill ha smågodis för xx kronor”. Det kunde vara en eller två kronor bara; för det fick man en hel del. Godisarna kostade 5 eller 10 öre styck. Och så fick man antingen peka vad man ville ha, eller så kunde man säga vilka smaker man ville ha.

Just den här påsen är dock inte från min barndom. Den fick jag när jag handlade kanderade violer, rosenblad och mimosa på Ofvandahls för några år sedan. Och så hittade jag den när jag var ner i matkällaren och skulle hämta en grej.

Finns det förresten kiosker fortfarande? Jag menar, finns det någon som använder det ordet? Det är väl mer godisbutiker, små närlivs, tidningsaffärer eller så säger man olika kedjors namn, som Pressbyrån.

Dagens bästa

27 mars 2008 11:37 | Allmänt, Läser | Kommentering avstängd

Men åh, vad glad jag blev när jag läste om nya ledarduon på Aftonbladets kulturredaktion. Karin Magnusson och Åsa Linderborg som jag gillar så mycket. Mycket bra val. Läs här och här.

Bättre nu

27 mars 2008 10:27 | Allmänt, Tittar på | 1 kommentar

Det verkar faktiskt som att febern har gett med sig. Men man vet aldrig, den kanske kommer tillbaka. Hostar gör jag i alla fall så det gör ont i halsen och bröstet, och snorar och snorar. Just nu är jag dock bara täppt i en näsborre. Man får vara glad för det lilla.

Den totala motviljan mot mat har också försvunnit. Jag har ätit två skivor rostat bröd med ost till frukost, och det var helt okej. Och druckit te. Faktum är att det inte ens har varit gott med te, hörde du det Lydia!

Jag ska faktiskt försöka jobba litet idag. Det slår ju bara mot mig själv när jag kommer tokmycket efter med arbetet. Men mest ta det lugnt och vila. Har hela första säsongen av Mad Men som jag tänkte börja titta på. Det kan ju aldrig vara fel med reklambyrå på 60-talet. Jag älskar tv-serier och filmer som utspelar sig på 50- och 60-talet.

Och så får jag lov att orka hämta barnen på dagis idag.

3-årskontrollen

26 mars 2008 15:07 | Allmänt | Kommentering avstängd

Nu har de andra kommit hem från BVC. Klara vägde 15,2 kg och var 95 cm lång. Hon fick titta på bilder och svara på frågor om dem. Det hade gått bra.

Och jag är litet piggare i alla fall. När Bo ska iväg med Klara till tandis om en timme får Viggo stanna hemma med mig. Det ska jag väl orka. Om det hade varit Klara däremot, hade jag nog inte orkat.

Stirrar

26 mars 2008 14:31 | Allmänt | 4 kommentarer

Jag tänker att jag måste försöka få i mig något, så jag går ut i köket och öppnar kylskåpsdörren. Stirrar in i kylskåpet. Där är proppfullt med mat, vi är ju en veckohandlande småbarnsfamilj. Men jag tänker att här finns ingenting att äta. Blä.

Det här har jag fått i mig idag: en banan, två skivor knäckebröd utan något på, litet juice.

Undran

26 mars 2008 12:55 | Allmänt | 2 kommentarer

Hur ska man kunna ha munnen stängd i två minuter när man tar tempen om man är helt täppt i näsan? Det klarar inte jag.

Nästa sida »

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^