Ny serie på bloggen: Dagens kopp

29 mars 2008 22:57 | Allmänt, Bilder, Dagens kopp, Formgivning och arkitektur | 8 kommentarer

Redan som liten var jag svag för 50- och 60-talet. Ja, jag vet. Jag är faktiskt född på 60-talet. Den 13 september 1969, så jag hann ju inte precis uppleva 60-talet själv. Men jag älskade filmer, kläder, leksaker och allt möjligt från vad jag inte upplevde som nuet, utan en annan tid.

Men det var nog inte förrän under gymnasiet som det blev riktigt på allvar. Jag snodde en del av mammas gamla kläder från den tiden, och använde hennes mönster och sydde fantastiska klänningar. Vogue, Vi Modemönster och vad det nu var. Gick i second hand-butiker och botaniserade. Och började samla på porslinklassiker som jag gillade. Det här var innan priserna hade börjat gå upp för serviserna från 50- och 60-talet. Nu pratar vi om mitten av 80-talet. Man kunde hitta dem till helt överkompliga priser på loppisar och i antikaffärer.

Naturligtvis blev det mest tekoppar till en början. Att dricka te med kompisar var ju ett givet intresse under den här tiden. Det är det förresten fortfarande. Därför kan kopparna passa som utgångspunkt för min nya serie här på bloggen. Jag tänkte försöka förmedla min kärlek till den här formgivningen. Berätta litet lagom folkbildande om dem och framför allt förklara varför jag gillar dem.

Vi får se hur det artar sig. Det kanske svävar ut till andra decennier också. Men vi börjar i den här perioden.

8 kommentarer

 1. Som nu något mer skolad designstudent så måste jag ta upp det här med ditt ständiga mässande över det du kallar för ”50-tal” och ”60-tal”… Är det verkligen så att du då menar allt från dessa tider, oavsett övriga epitet? Det är ju lite skillnad på popkonst och modernism… :)

  Men Spisa Ribb… den är faktiskt väldigt fin…

  Comment by Hull — 2008-03-29 23:29 #

 2. Nej, det är klart att det finns massor som inte var snyggt och bra design då också, precis som det görs bra och dåligt nu. Men om man generaliserar litet tror jag att det gjordes mer bra då, mer vackrare vardagsvara för folket av kända formgivare. Folk hade råd att köpa porslin från Gustavsberg och Rörstrand som höll i en evighet, istället för billig skit som blir kanstött och repigt direkt.

  Och jag vill ju lyfta fram det som jag tycker särskilt mycket om i den här serien. Du kan nog räkna med att Spisa Ribb dyker upp ganska snart…

  Comment by Kerstin — 2008-03-30 8:43 #

 3. Så trevligt projekt! Om jag får önska så skulle jag vad det lider vilja se bilder på de där uppsydda och fyndade kläderna.

  Comment by Lydia — 2008-03-30 10:10 #

 4. Vi får se. Allt finns nog inte kvar. Eller så får du komma hit och hälsa på, så kan vi riktigt grotta ner oss i nostalgi. Och dricka te.

  Comment by Kerstin — 2008-03-30 20:08 #

 5. Fast mycket av det som blivit designklassiker, t ex Spisa Ribb, var ju ren skit kvalitetsmässigt. En anledning till att det är så svårt att få tag på originaldelar är att det mesta helt enkelt har gått sönder… :)

  Men okej, kända namn och bruksföremål… :)

  Comment by Hull — 2008-03-30 20:26 #

 6. Spisa Ribb dålig kvalitet? Är du helt bäng, Anton? Den är ju gjord i benporslin, som är mycket hög kvalitet. Det är mycket sällan nagg i kanten på benporslin. Däremot är det så att äldre porslin ofta inte är anpassat efter flitigt diskande i diskmaskin, för det var inte så vanligt på den tiden. Därför har dekoren ofta blekts när folk har maskindiskat. Det är inte svårt att få tag på Spisa Ribb. Kolla på Tradera Till exempel.

  Comment by Kerstin — 2008-03-30 20:56 #

 7. Saxat från StigLindberg.se:
  ”Porslinet i servisen är skört, varför många äldre delar kan vara kantstötta. Priset på servisen bland samlare är högt.”

  Skört är för mig samma sak som dålig kvallle…

  Comment by Hull — 2008-03-31 0:24 #

 8. Jag har aldrig stött på den uppgiften förut, varken i böcker, på nätet eller hos antikhandlare, och heller aldrig brukat se kantstötta koppar av LI-modellen, som Spisa Ribb är en variant av. Och de är gjorda av benporslin, som är det starkaste porslinet.

  Comment by Kerstin — 2008-03-31 6:55 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^