Efter frosten

29 oktober 2006 21:17 | Allmänt, Bilder, Trädgård | 2 kommentarer

Jag och Viggo byltade på oss och gick ut i trädgården vid tretiden i eftermiddags för att sätta lök och gräva upp potatis. Vintertiden har dock gjort att det blir mörkt ännu tidigare. När vi gick in efter två timmar var det jättemörkt. Även om frosten var borta från gräsmattan var det en frusen skorpa på jorden. Jag vet faktiskt inte om jag fick upp all potatis. Det var så mörkt på slutet. Viggo satt i plommonträdet och tittade på och pratade med mig. Så här mörkt var det.

reflexviggo

Så här såg rabatten framför huset ut för en vecka sedan.

krasse

Och så här såg den ut idag. Indiankrasse blir verkligen helt sladdrig av frost.

frostkrasse

Trevligheter

29 oktober 2006 14:56 | Allmänt | Kommentering avstängd

Jag har varit och simmat på förmiddagen. Skönt. När jag kom tillbaka till mitt skåp efter simpasset hade jag fått sms från Lisa. Hon och Gunnar fick en son igår kväll, och allt gick bra! Det kommer webbis snart, men ännu har de inte lagt ut bilden. Och när jag kom hem åt vi våfflor till lunch.

Mårran är här

28 oktober 2006 23:17 | Allmänt, Trädgård | 3 kommentarer

Jag gjorde en räddningsaktion just innan frosten kom och mörkret föll. Sent på eftermiddagen, när Bo var och handlade mat, insåg jag att jag måste ut i trädgården och rädda grönsakerna innan det blev mörkt, för i natt kommer frosten. Det är redan en minusgrad. Klara blev skitsur och skrek konstant medan jag sprang omkring i skymningen utanför vardagsrumsfönstret i kanske tio minuter och skördade omogna tomatklasar som får mogna färdigt här inne, slätbladig persilja, mangold och rödbetor. Rödbetorna hade väl i och för sig klarat natten. De är ju under jord. Vi har massor av potatis kvar i jorden också. Vi får gräva upp den imorgon. Problemet är att vår matkällare inte är tillräckligt kall. Mangolden har jag förvällt och fryst in i lådor. Det blev massor kvar i landet, för vi har ju hur mycket som helst. Pelargoner och andra frostkänsliga växter har jag tagit in också. Imorgon måste jag också sätta alla vårblommande lökar som jag fick i födelsedagspresent, och gräva upp och ta in daliaknölarna för vinterförvaring. Nu kan Mårran komma och sprida sin köld bäst hon vill.

Bland betong och stål

28 oktober 2006 19:04 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur, Pyssel och hantverk, Street art | 4 kommentarer

Oj. Hur har Viggos och min pruttälg i brun och rosa pärlplatta hamnat på cykel- och gångbron över Bärbyleden som vi cyklar på till och från dagis varje dag? Det finns visst street art i Bärby hage också.

pruttalg

pruttalg_nara

Flickor

27 oktober 2006 22:43 | Allmänt | 5 kommentarer

Hört på konferensen:
”…flickan som vi får träffa imorgon, Gunnela Björk.” Det var en av arrangörerna som sa det. Alltså, jag hatar när äldre män kallar vuxna kvinnor för flickor. Och Gunnela Björk är en historiker i 60-årsåldern. Mycket kompetent. Ingen liten flicka.

Engagerad

27 oktober 2006 22:38 | Allmänt | Kommentering avstängd

Hört på konferensen:
”På den tiden var man engagerad i jobbet, inte i karriären.” Apropå att han ”satt i en skrubb” på LO och jobbade en gång i tiden, och inte hade stort glassigt arbetsrum. Bra sagt. Jag ser oftast igenom vilka som egentligen mest är engagerade i sin karriär, och som är engagerade i sitt jobb endast som ett medel för karriären.

Förföljd av Hönsa-Karin

27 oktober 2006 22:37 | Allmänt | 2 kommentarer

Skrivet onsdag 25/10.

Det blev alltså middag på Rådhuset. Det var bordsplacering, och jag fick trevligt sällskap som var lätta att prata med. Det bjöds mycket god libanesisk buffé, men underhållningen blev väl inte så lyckad. Först skulle det vara magdans som ett led i det orientaliska temat. Musiken var inte levande, utan från CD-skiva, och den hakade upp sig hela tiden. Senare kom det mera underhållning – Hönsa-Karin. Nu råkar jag tyvärr ha sett Hönsa-Karin och hennes följe tidigare. Flera gånger har jag till och med drabbats av denna plumpa buskisunderhållning. För en del år sedan uppträdde Hönsa-Karin flera gånger på IOGT-NTO:s förbundsarrangemang. Då med en repertoar med litet jämställdhetstema. Det gick mest ut på att driva med män, om hur slöa och ojämställda de är, och jag hatar verkligen det. Det finns inget roligt eller meningsfullt med att dra skämt om att män inte kan plocka upp sina smutsiga kalsonger efter sig. Jag menar, för vem är det roligt? Om man har det så hemma är det ju inte kul. Och om man inte kan identifiera sig med situationen faller det ju också. Det är lika sexistiskt att raljera över stereotyper av män som av kvinnor. Och jag har aldrig tyckt om sån där höhö-humor. Fast allra värst är män som skämtar om att de inte klarar hushållsarbete och hur tokigt det kan bli. Då vill jag bara långt bort.

Ensam på ett vandrarhemsrum I Örebro

27 oktober 2006 22:36 | Allmänt | Kommentering avstängd

Skrivet onsdag 25/10.

Här sitter jag ensam på ett vandrarhemsrum i Örebro utan Internetuppkoppling. Jag får blogga litet och lägga ut det när jag kommer hem imorgon kväll.

Åkte till Örebro i morse för höstkonferens med Folkrörelsernas arkivförbund. Temat är Muntliga källor, och handlar om intervjuer och vittnesseminarier som metod, vilket inte är så vanligt i arkivvärden, där vi traditionellt arbetar med skriftliga källor. Det är väldigt intressant. Jag hade först inte tänkt åka på konferensen, eftersom jag har så svårt att hinna det jag ska på jobbet ändå, men bestämde mig förra veckan för att ändå åka, just för att det var så intressanta föreläsare. Det var hopplöst att få tag i ett hotellrum med en veckas varsel. Jag ringde massor av hotell som var fullbokade, men fick till slut napp på vandrarhemmet som ligger på det gamla kasernområdet. Enkelrum blev det i alla fall, och som tur var riktig säng med resårbotten. Om jag för en gångs skull ska få sova ostört en natt, utan Klara som vaknar och ska ha välling och bytas blöja på, så kan jag väl få sova bekvämt. Däremot är det ingen toa eller dusch på rummet, och promenaden till Rådhuset, där middagen var, tog en halvtimme.

Så trött

27 oktober 2006 22:34 | Allmänt | Kommentering avstängd

Jag är så trött. Har verkligen jobbat jättemycket den här veckan. Har så mycket texter att skriva, forskarförfrågningar att besvara, diplom att skriva ut (inte den arbetsuppgift som känns viktigast för mig, men för personerna som ska ha diplomen är det viktigt), saker att ta reda på, och så åkte jag på konferens i Örebro i två dagar. Har skrivit, skrivit, skrivit så fort jag har kommit åt, på tåget och på vandrarhemmet sent på kvällen. Jag kom hem igår kväll, men jag hann bara sitta och jobba då. Jag måste jobba med massa texter i helgen också. Om jag inte levererar texten till IOGT-NTO informerar till Anton i tid på måndag har jag lovat att se en fotbollsmatch eftersom jag var sen med texten till förra numret. Jag tänker verkligen inte se nån match. Jag ska leverera i tid!

Jag hade ingen uppkoppling när jag var i Örebro, men jag skrev ett par blogginlägg som jag lägger ut nu.

Reflexer

23 oktober 2006 8:17 | Allmänt, Bilder, Pyssel och hantverk | Kommentering avstängd

Jag hann inte blogga igår, för större delen av dagen jobbade jag på familjedagen på Drabanten, och när barnen hade somnat satt jag och jobbade hela kvällen, tills Klara vaknade igen en stund efter midnatt, och vi gick och la oss i stora sängen.

Familjedagen hade tema Rymden, och jag jobbade i kaféet. Bo kom dit också med barnen, och så var han och Viggo på rymdpyssel och planetarieshow medan Klara var med mig. Viggo var mycket nöjd. När de skulle åka hem igen ville Viggo hellre stanna med mig när jag jobbade, så det fick han göra.

Här är rymdraketen som Viggo pysslade. När det är mycket silver och glitterpaljetter blir det lätt reflexer.

rymdraket

Nu har Bo cyklat till dagis med Viggo och Klara. Jag ska sitta hemma och jobba idag. Måste skriva färdigt massa texter, för jag ska på konfrerens i Örebro med Folkrörelsernas arkivförbund i ett par dagar senare i veckan. Så här såg barnen ut när de skulle iväg. Också massa reflexer.

till_dagis

Klara dricker te

22 oktober 2006 0:11 | Allmänt | 2 kommentarer

Klara tycker jättemycket om te med mjölk. Hon brukar få det sista ur min mugg när det har kallnat.

tedrickning

temugg

Om man springer fram och tillbaks kan man inte somna

21 oktober 2006 23:56 | Allmänt | Kommentering avstängd

När vi kom ut från Fyrishov hade Maria hört av sig och undrat om hon, Magnus och Helmer kunde komma och hälsa på ikväll. Så det blev snabbstädning, och så bjöd vi på middag. Helmer har blivit så stor, och tycker det är spännande och roligt med Viggo och Klara, som gärna underhåller honom. De ville inte gå och lägga sig, och deras taktik då är att springa fram och tillbaka i vardagsrummet, hallen och Klaras rum. Då kan man inte somna, trots att man är jättetrött. Nåväl, det gjorde de tillslut.

På äventyrsbadet med Viggo

21 oktober 2006 23:47 | Allmänt | 3 kommentarer

Det är egentligen galet att Viggo aldrig har badat i bassäng tidigare, trots att Fyrishov ligger bara 7 minuter ifrån oss med cykel. Men jag har nog varit rädd att det ska hända något om jag brister i uppmärksamhet en sekund. Naturligtvis hade han jättekul, och han har respekt för vatten. Det är snarare så att jag övar honom på att våga saker än att han sticker iväg. De små rutschkanorna som inte är större än den Viggo fick i födelsedagspresent gick bra. Den enorma vattenrutschkanan är det inte tal om. Där får man sån fart att man sjunker ner i under vattnet när man landar, så där måste man ju kunna simma. Men det fanns en mittemellanrutschkana som vi åkte tillsammans en gång. Viggo satt i mitt knä. Han tyckte det var kul, men när vi landade kom han litet under ytan med huvudet, så då vågade han inte åka mer. Så satt vi en del i bubbelpoolen, gick in bakom vattenfallen och i grottan och sprutade vatten. Efteråt satt vi i bastun en stund. Bastat har Viggo aldrig gjort förut heller, trots att vi har bastu här i huset (som är fullbelamrad av flyttkartonger) och att mamma och pappa har bastu på landet. Jag förklarade att det var väldigt varmt, och att vi kunde gå ut så fort Viggo ville. Först satt vi på nedersta avsatsen, men sen ville Viggo sitta allra högst upp. Han tyckte det var jättemysigt.

Nu undrar jag vad ni andra småbarnsföräldrar tycker. Ska man använda sådana där uppblåsbara armpuffar (vet inte vad det heter) på barnen? Har hört både för och mot.

Colours are brighter – Songs for children and grown ups too

21 oktober 2006 10:40 | Allmänt, Lyssnar på | Kommentering avstängd

Läste i Svd igår om den brittiska barnskivan Colours are brighter – Songs for children and grown ups too. Det är en skiva med popmusik för barn, där en rad kända artister skrivit egna låtar. Medverkar gör till exempel Belle and Sebastian och Kathryn Williams, två av mina favoriter. Det låter väldigt lovande. Den ska jag beställa. Här är hela låtlistan:

1. Go Go Ninja Dinosaur – Four Tet feat Preincess Watermelon
2. A Skeleton Bang – Rasputina
3. Jackie Jackson – Franz Ferdinand
4. I Am An Astronaut – Snow Patrol
5. Three Cheers For Pooh/Cottleston Pie/Piglet Ho -Divine Comedy
6. The King And I – Kooks
7. David Wainwright’s Feet – Half Man Half Biscuit
8. Tide Up Tidy Up – Barcelona Pavilion
9. Our Dog Is Getting Older Now – Jonathan Richman
10. The Monkeys Are Breaking Out Of The Zoo – Belle And Sebastian
11. Mud – Ivor Cutler Trio
12. Big Ol’ Bug Is The New Baby Now – Flaming Lips
13. Night Baking – Kathryn Williams

Skor för fötter som växer

20 oktober 2006 22:14 | Allmänt | Kommentering avstängd

Bo blev tipsad om detta av en arbetskamrat. Någon som har hört talas om det förut eller testat? Är de bra?

Snart är det en vana

20 oktober 2006 21:40 | Allmänt | Kommentering avstängd

I morse köpte jag årskort på Fyrishov och satte igång med morgonsimmandet. Jag kom visserligen inte iväg klockan 6.00, utan 6.30, men jag höll tiderna som jag hade beräknat, så nästa gång ska jag komma iväg vid sex och hinna med mitt vanliga 7.30-tåg.

Förutom att det fanns abonnerade banor där Uppsala simsällskap tränar fanns det en långsam bana, en snabb bana och en för crawl. Det blev snabba banan, för i långsamma var det verkligen riktigt lååångsamt. Där simmade de två och två, och pratade under tiden.

Imorgon ska jag och Viggo gå dit och bada på äventyrsbadet. Det ska bli så kul!

Hur ska man säga?

20 oktober 2006 21:03 | Allmänt | 2 kommentarer

Igår frågade Mathias om jag visste hur namnet på klädföretaget Elvine ska uttalas. Det är ett svenskt företag, men namnet kommer av att grundarens estniska farmor hette så. Mathias hade hört någon som trodde att det skulle uttalas på engelska, men han uttalade det på svenska. Jag ringde så klart upp pappa för att få hjälp med korrekt estniskt uttal. Inte så olikt svenskt uttal, men med betoning bara på iet ska det vara.

Jag funderar ofta på hur olika märkesnamn ska uttalas. Länge uttalade jag till exempel stövelmärket Tretorn på engelskt vis, tills jag insåg att det nog handlade om 3 torn, men ihopdraget. Att tänka att det ska uttalas på engelska är nog inte så ovanligt. Eller hur är det med det svenska klädmärket Tiger? Jag brukar inte prata om det, men hoppas att det uttalas på svenska. På engelska låter töntigt. Mycket snyggare med svenska. Och hur är det med det likaledes svenska klädmärket Pour? Ska det uttalas på franska, med skorrande r? Jag säger nog något mittemellan, por. Det är svårt att uttala ett ord på franska mitt i när man pratar svenska. Det låter lätt tillgjort.

Praoplatser i mitt liv

20 oktober 2006 20:14 | Allmänt | Kommentering avstängd

På lunchen idag pratade Felicia, Tobias och jag om praoplatser som vi hade på högstadiet.

Min första praoplats var på ett frukt- och grönsaksgrosseri. Det var jag och några gubbar. De var rätt inskränkta och fördomsfulla, och så fransmannen som frågade om jag hade rökt hasch någon gång. Läskigt, läskigt. Och så fick jag gå ensam och äta lunch på Verkstadsskolan som det hette då, som var en gymnasieskola med en massa yrkesinriktade linjer som verkstadsteknisk och bygg och sånt. Jag var jätterädd för alla stora hårdrockskillar som hette Ronny/Conny/Sonny.

Andra praoplatsen var på Svenska kyrkan. Var helt ok, även om jag inte är troende. Jag fick göra litet kontorsarbete, men mest följa med på olika barngrupper, tonårsgrupper, till ålderdomshem och sånt. Det var trevliga, samhällsengagerade människor.

Tredje praoplatsen var på Konsumbageriet. En kille som då gick i min parallellklass, och senare i samma klass i gymnasiet, var där samtidigt. Hans taktik var att försöka smita ifrån, min att fråga vad jag skulle göra för ny uppgift när jag var klar med något. Min taktik var bäst. Han fick sopa golv och stå vid korvbrödsmaskinen. Jag fick göra roliga grejer som att göra tårtor och bakelser. Att stå vid löpande bandet och baka ut wienerbröd av degremsorna som kom ut ur maskinen var också kul ett tag.

Familjedag tema Rymden

18 oktober 2006 23:41 | Allmänt | Kommentering avstängd

Familjedag tema Rymden

Tid: söndagen den 22 oktober klockan 11.00-14.30
Plats: Drabanten, Bangårdsg. 13 i Uppsala

En resa i universum! Digital planetarium-visning. Det största är
Cosmonova i Stockholm, men det modernaste kommer till oss.
Löpande visning.

Verkstäder: experiment, teaterlekar, pyssel med mera – allt på
rymdtema. Aktiviteter för barn 6-13 år och föräldrar. Anmälan
senast 19/10 till uppsala@iogt.se el. 018-71 34 41.

Inträde: Barn 70 kr, vuxna gratis. Medlemmar i Junis 20 kr.
Det kostar 50 kr att bli medlem i Junis.

Välkomna!

IOGT-NTOs juniorförbund Uppsala

Efter dagis ska man bara cykla hem

18 oktober 2006 22:52 | Allmänt | 1 kommentar

Jag och Anita hade inbokat sedan länge att vi skulle ses på Våla-magasinet efter jobbet idag och titta på möbeltyg till nya sofföverdrag till Drabanten. Jag skulle lämna på dagis och Bo hämta, för att jag skulle kunna göra det i lugn och ro. Så fick jag ett möte inbokat på morgonen, så jag fick hämta på dagis som vanligt istället. Alltså cyklade jag ner på stan igen med barnen i cykelkärran efter att jag hämtat dem på dagis. Det är ganska tungt ska jag säga. Viggo somnade till under cykelturen.

Inne i affären fick jag bära på Klara hela tiden för att hon inte skulle sticka iväg och göra något tokigt. Viggo stack bara iväg litet grand, men gjorde inget tok. Däremot blev båda barnen rätt uttråkade, trötta och varma. Det var inte meningen att det skulle ta lång stund. Sigvard som är verkställande ledamot i fastighetsstyrelsen hade varit där tidigare och tittat ut två kvaliteter på tyg som vi fått offert på, så jag och Anita skulle bara titta att vi tyckte det var ok och välja nyans. Tyvärr hade den här säljaren inte så bra koll och virrade till det rätt mycket och svamlade, så när jag till sist sa till Anita att jag inte klarade att stanna med barnen längre, och att hon fick avsluta, hade vi varit där i 45 minuter och klockan var fem. Det hade inte behövt ta mer än max 20 minuter.

Så cyklade jag hem med mina trötta barn och fixade middag. När Bo kom hem kvart över sex var jag helt slut, men cyklade iväg igen ner till Drabanten för styrelsemöte med min IOGT-NTO-förening. Efter dagis ska man faktiskt bara cykla hem. Det är dagens lärdom.

Nästa sida »

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^