Hur ska man säga?

20 oktober 2006 21:03 | Allmänt | 2 kommentarer

Igår frågade Mathias om jag visste hur namnet på klädföretaget Elvine ska uttalas. Det är ett svenskt företag, men namnet kommer av att grundarens estniska farmor hette så. Mathias hade hört någon som trodde att det skulle uttalas på engelska, men han uttalade det på svenska. Jag ringde så klart upp pappa för att få hjälp med korrekt estniskt uttal. Inte så olikt svenskt uttal, men med betoning bara på iet ska det vara.

Jag funderar ofta på hur olika märkesnamn ska uttalas. Länge uttalade jag till exempel stövelmärket Tretorn på engelskt vis, tills jag insåg att det nog handlade om 3 torn, men ihopdraget. Att tänka att det ska uttalas på engelska är nog inte så ovanligt. Eller hur är det med det svenska klädmärket Tiger? Jag brukar inte prata om det, men hoppas att det uttalas på svenska. På engelska låter töntigt. Mycket snyggare med svenska. Och hur är det med det likaledes svenska klädmärket Pour? Ska det uttalas på franska, med skorrande r? Jag säger nog något mittemellan, por. Det är svårt att uttala ett ord på franska mitt i när man pratar svenska. Det låter lätt tillgjort.

2 kommentarer

 1. Tretorn skall ju uttalas på skånska!
   
  Men hur i allsin dar skulle det uttalas på engelska?
  TrEtt–ååån? Med samma betoning som ‘redhorn’ och ‘stilllborn’?
  Eller tretÅÅn? Med samma betoning som ‘forlorn’ och ‘return’?
  Eller trEttönn? Med samma betoning som ‘lesson’?

  Comment by Magnus Andersson — 2006-10-23 0:05 #

 2. Tiger fick sitt namn från en av grundarna; när hon, som var tyska, skulle uttala ’tyger’ lät det mer som ’tiger’. Och därav namnet Tiger.

  Pour uttalar jag som älskar franska mer lätt skorrande ’r’. Märket har ju två linjer, Pour Homme (För Honom) och Pour Femme (För Henne), vilket indikerar att märket syftar till det franska ordet för ’för’.

  Comment by Douglas — 2006-10-25 17:24 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^