Snart kommer Starbäcks

31 december 2005 13:55 | Allmänt | Kommentering avstängd

Vid tre kommer Erik, Paula, Fredrik och Linus. De ska sova över här. Ikväll ska vi allihop till Dante och Magda på fest. Vi blir 18 vuxna och sex barn i en trea. Vi får se hur det går. Om våra barn bara blir monster får vi väl åka hem igen. Nu ska vi göra tiramisu till 18 personer, och ta med oss.

Bo och Viggo har varit ute och skottat snö igen, men Viggo blev rädd för grannens snöslunga och gömde sig under trappen.

Och så har vi plockat bort all järnväg i källaren, så att vi har kunnat dammsuga ordentligt. Häromdagen när jag hade plockat undan allt hann jag inte dammsuga innan Viggo kom och hade ut allt igen.

Igår dog mammas faster Anna-Greta, som bodde här i Uppsala. Hon var gammal och hade hunnit leva sitt liv, men det är ändå alltid en sorg när bra människor går bort. Anna-Greta och hennes syster Karin träffade jag alltid på under alla år jag bodde på Luthagen, och det var alltid lika trevligt och intressant att prata med dem. Karin kommer jag förhoppningsvis få träffa i många år till, även om vi inte kommer stöta på varann på väg till Konsum eller lekparken.

Julgranen

30 december 2005 22:52 | Allmänt, Bilder | 3 kommentarer

Jag har ju skrivit tidigare hur svag jag är för julpynt från 50- och 60-talet, så jag måste visa några bilder av granen innan barnen har tufsat till den alltför mycket. Det är inte plastiga och kitschiga 50- och 60-talspynt jag gillar, utan sådant från hemslöjden eller konsthantverk från den tiden.

Granen

Fåglarna

Här kan ni se min samling träfåglar. Dem använder jag både i toppen av julgranen och i påskriset. De flesta är köpta på Tradera.

Julgransmattan

Detalj av julgransmattan som min mamma har broderat åt mig. Otroligt fin.

Mina fina vänner

30 december 2005 22:36 | Allmänt | Kommentering avstängd

äntligen somnade Klara för en halvtimme sedan, så nu måste jag blogga om gårdagen fast jag är trött. För den var ju så bra. Jag hade nämligen mina gamla gymnasiekompisar här hela eftermiddan och kvällen. Inte alla från gamla gänget kunde komma, men Helena, som jag gick i samma klass med i 12 år, och Elisabeth, Malin och Anna, som jag lärde känna i gymnasiet. Det är bara Elisabeth som bor i Uppsala förutom jag. Vissa i det här gänget har jag tätare kontakt med, andra inte så ofta. Men trots att det är så känns vi jättesnabbt så nära, och det som var så härligt med att umgås förr är faktiskt likadant nu, trots att vi inte är precis de samma. Vi älskar att diskutera allt möjligt. Det är så där att man nästan sitter och hoppar för att man måste säga något, och man vill räcka upp handen för att få ordet. Vi brukade sitta på olika fik efter skolan och dricka te och diskutera, eller hemma hos varann. De här människorna har betytt enormt mycket för mig. Det var verkligen en befrielse när jag började gymnasiet på Katte. Min grundskoleklass var verkligen trist, men i gymnasiet kunde jag utvecklas till den jag ville vara.

Och det som var så skönt igår var att vi hade gott om tid att umgås. Jag blir så stressad av att mitt liv är så snuttifierat. Aldrig hinner man göra något koncentrerat och fullt ut. När man träffar någon har man kort om tid, och hinner ungefär fråga hur man mår. Men nu hann vi både uppdatera varann om våra liv och diskutera allt möjligt annat så där engagerat. Vi måste verkligen träffas oftare, och Eva; Helén, Elisabeth och Teresa som inte kunde vara med, ni också!

Viggo tyckte förstås att det var hans kompisar, och drog ner alla i källaren för att bygga järnväg. Han är verkligen inte blyg och avvaktande, varken mot vuxna eller barn, och kröp upp i knät på Anna och somnade lutad mot Helena i soffan.

Och när Jakob kom för att hämta Anna fick jag träffa Ingrid. Hennes tvillingbror Axel och storebror Gustav sov i bilen.

Det kändes så bra att sitta med mina kompisar i köket och prata till sent på kvällen. Det händer nästan aldrig nuförtiden, när man bara ska lägga småbarn för att sedan sätta sig och jobba igen. Jag tycker så mycket om er!

Bo skottar snö

30 december 2005 12:26 | Allmänt, Bilder | 1 kommentar

Det snöar och snöar.

Bo skottar snö

Klara äter plättar

30 december 2005 12:23 | Allmänt, Bilder | Kommentering avstängd

Tre stycken satte hon i sig till lunch. Gissa om hon var nöjd att få äta samma mat som Viggo, mamma och pappa?

Klara äter plättar

Så snygga smycken

28 december 2005 0:10 | Allmänt, Formgivning och arkitektur | 1 kommentar

Kolla in detta!

http://www.kila.nu/

En smyckedesigner som gör smycken av gammalt svenskt porslin. Mest 50- och 60-tal förstås. Jag vill ha allt. Precis allt! Så om ni ska köpa nån födelsedagspresent eller så till mig nån gång, så kan ni köpa sånt här. Jag kan inte få för mycket. Och det finns massor av återförsäljare över hela Sverige. Till och med Sollefteå museum. När jag börjar jobba igen ska jag gå till en av butikerna i Stockholm och köpa något.

Och jag är otroligt irriterad över att jag inte kom på den här idén själv.

Tomtar, tomtar

27 december 2005 23:36 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | Kommentering avstängd

Tomtelandskap

Det här är tomtelandskapet som jag gjorde. Luciatåget med lucia, tärnor och tomteflickor och -pojkar längst till höger framför tomtegrottan har jag gjort när jag var yngre.

Tomtegrottan

Tomtegrottan hemma hos mina föräldrar. Det var mormors vän tant Saga som gjorde det. Det är rätt tilltufsat efter många barns lek genom åren. En jul när jag var liten tog vi hand om vår dagmammas katt Mikko när de var i Finland, och katten ville bara sova i tomtegrottan. Min yngsta farbror heter för övrigt också Mikko.

Så var julen över

27 december 2005 22:24 | Allmänt | 4 kommentarer

Nu har jag inte bloggat sen 22 december, så här kommer en resumé av de senaste dagarna.

Bo jobbade ända till 23:e, men då jobbade han hemifrån, eftersom det var kortare arbetsdag. Jag hade lyckats få honom att åka och handla det sista som behövdes av fäskvaror och annat inför julen på torsdagkvällen, och det var nog bra. Det måste ha varit asmycket folk hela dan före julafton på Coop Forum. Läste på Linda Skugges blogg om att hon var och handlade på Coop Forum (inte i Uppsala naturligtvis) på fredagsförmiddagen, och att det var sjukt mycket folk och allt var slut.

Jag hörde flera som pratade i radio och läste krönikor tidningar innan jul om att pressas att göra så mycket till jul, och att man inte måste. Men vi är ju alla olika. Jag vill faktiskt pyssla och baka och fixa och dona till jul. Då blir jag lycklig. För mig är matlagning och bakning kreativt. När jag inte hinner sånt känns det trist, och nu menar jag inte bara till jul. Men det är klart att det är svårt att hinna laga avancerad mat och baka och göra kreativa saker hemma när man pendlar till Stockholm och heltidsarbetar, som jag börjar göra igen nu efter trettonhelgen, och har massa idéella förtroendeuppdrag och två små barn. Men jag vill ju göra allt! För mig är en lyckad jul hemma hos oss själva, städat och fint och med en massa julmat och kakor och godis som vi har gjort själva. Men jag skulle aldrig stå och göra allt det där om jag inte tyckte det var kul och inte orkade. Då skulle jag köpa färdigt. Så jag hoppas att alla har fått den jul ni vill ha. I lugn och ro om ni vill det, eller med tjocka släkten om det är kul. Med massor av julstök eller utan krav. Superreligiöst eller som jag, låtsas att det inte har ett dugg med den där Jesus att göra. Eller kanske inte alls firat jul.

Dan innan julafton blev det som ni förstår massa städning, matlagning och bakande. Bland annat Upplandskubb, som är ett speciellt matbröd som man bakar i gryta, så det blir cylinderformat. Och när Viggo hade somnat tog vi in granen och jag pyntade. Så var det alltid när jag var liten. När vi vaknade på morgonen hade mamma och pappa varit uppe halva natten och julstökat och gjort klart, och vi tassade runt i lägeheten och kollade att allt julpynt stod på rätt plats och på julgranen. Mormors pepparkakshus på byrån i hallen, tomtegrottan på golvet bredvid granen, halmekorren och tomtarna från Skerfe Nilsson på soffbordet, luciatåget som mormor gjort på matbordet och prästen, som har tråd runt halsen så han ser hängd ut, i granen. Och så åt vi synnerligen näringsriktig frukost bestående av lussekatter, pepparkakor och julmust. Det var magiskt. Jag var uppe till halvtre på natten den här julen och gjorde klart, och det var inte alls synd om mig. Jag pyntade, och det tycker jag är underbart. Om jag är mer minimalistisk annars, så får det vara massor av pynt i julgranen, och jag har samlat på mig mycket 50- och 60-talspynt under åren på loppisar och Tradera. På byrån här nere i källaren har jag gjort ett landskap med mossa, blåbärsris och bomull (snö) och ett femtiotal tomtar, stjärngossar, tärnor, kyrkfolk och annat.

Julafton blev jättebra. Det var bara vår lilla familj här hemma, och så vill vi ha det. Vi har ju vår Bagelstradition som julaftonsfrukost sedan vi var i New York julen 1997. Viggo fick ett paket på morgonen med mera träjärnväg, så han byggde järnväg här nere i källaren sen och var nöjd. Klara fick en pekbok, Lilla pussboken, och hon tyckte den var jättekul. Det är bilder på olika djur man ska pussa, och sista bilden är en spegel, så man ska pussa sig själv. Vi åt julbord till lunch och tittade på Kalle Anka klockan tre. Viggo tyckte det var jättekul. Vi somnade litet. Sen var det julklappsutdelning, och alla var nöjda. På kvällen åt vi gröt och tog det lugnt.

På juldagen var det också ganska soft. På eftermiddan kom mamma, pappa, Matti och Karin och fikade hos oss, och lekte med Viggo i källaren. Stor-Matti skulle också ha varit med, men han var sjuk.

Igår på Annandagen hade det snöat och Viggo och Bo var ute och skottade snö på förmiddagen. På eftermiddagen och kvällen var det julkalas hos mina föräldrar. Matti, Anna, SAra, Amanda och Ella var också där, och Viggo lekte med sina kusiner. Vi bytte julklappar, åt och umgicks. När vi åt mandelmusslor tittade vi på Apkungen, den gamla kinesiska tecknade filmen från 60-talet. Den hade Bo varit och köpt till Matti på filminstitutet. Viggo har också fått den. Vi kom hem vid halvåttatiden, men Viggo ville inte gå och lägga sig förrän vi hade monterat Klaras Fischer Price-dinosaurie och sitt trägarage. Det var otroligt lyckade julklappar från mina föräldrar. Båda barnen är så nöjda. Massa bra barnböcker har de fått också.

Idag har Bo jobbat hemifrån, men vi var iväg till IKEA och Coop Forum och handlade ett par timmar på eftermiddan. Bland annat har jag köpt en ny matta till vardagsrummet, ett sammetsdraperi att ha innanför ytterdörren så att det inte drar kallt, och fler besticklådor så att det blir bättre organiserat i kökslådorna. Vi åt kycklingwok till middag. Gott med annat än julmat. Det var lagom att julmaten räckte precis under julen. Det var gott, men nu räcker det.

Krossa alkoholkapitalet!

22 december 2005 11:33 | Allmänt | 4 kommentarer

Igår var jag på stan och handlade de sista julklapparna medan Viggo var på dagis. På kvällen kokade jag fikonmarmelad som jag ska ha att ge bort i jul, och personalen på Viggos dagis ska få varsin burk nu när jag hämtar honom sista gången innan julledigheten. Jag tycker det är svårt det där med presenter till personalen. Hur ska man göra? Vad är lagom? HUr gör ni andra med dagisbarn?

Nu på förmiddan har jag också hunnit göra mandelmusseldeg, som ligger och vilar i kylskåpet. Mandelmusslor måste man ha på julen. Det är så gott med vispgrädde och hjortronsylt. Eller allra helst åkerbärssylt, men det är så snuskigt dyrt. Och gissa varför det är så dyrt? Jo, för alla åkerbär går åt till att göra finsk jävla likör, så det är brist på åkerbär. Krossa alkoholkapitalet! Mer åkerbär åt folket! Men allvarligt talat; det finns viktigare skäl att krossa alkoholkapitalet. Som att alla barn behöver en vit jul, med nyktra föräldrar.

Hänga läpp

22 december 2005 11:20 | Allmänt | Kommentering avstängd

Ja, det känns som att halva ansiktet hänger litet konstigt av bedövningen. Har varit till tandläkaren för tredje gången. Nu har de lagat den tanden som var mindre trasig, så den är färdig. Den andra tanden kommer att ta en eller i värsta fall två gånger till att få klar. Första gången var bara akutlagning med provisorisk fyllning. Andra gången rensade de bort all gammal lagning i tre gångar, och så fyllde de med provisorisk fyllning. Nästa gång rensar de ut det provisoriska, och gör riktig fyllning. Om det går gör de klart med plasten som ska vara överst, men eventuellt tar det ännu en gång.

Lugn och fin

20 december 2005 21:03 | Allmänt | Kommentering avstängd

Nu har jag skrivit om datorhelvetet, så nu kan jag blogga om julbestyr och annat. Igår kväll var Per förbi och lämnade över julklappar. Han åker upp till Sollefteå ikväll. Viggo var kalasglad för att han kom. Bo bakade bagels och lade i frysen. Det är vår julaftonsfrukosttradition. 1997 var vi i New York över julen. Då åt vi bagels till frukost, och sedan har Bo bakat bagels till varje jul. Vi äter dem med philadelphiaost, rostbiff, tomat, rostad lök och saltgurka.

Idag när Viggo var på dagis var jag med Klara på stan och handlade julklappar. Jag hann med en del, men jag måste handla mer imorgon när han är på dagis. Jag har också gjort fyra nya nycklar till huset, så nu kan Bos föräldrar få en, mina föräldrar får varsin och Per får en. När jag hämtade Viggo sa en av fröknarna att han och Oscar hade suttit och pratat med varann länge och koncentrerat när de pysslade.

Annars har Viggo gjort en del dumma bus, och jag har varit arg. Och så har vi lagt pussel och viggo har hoppat och gjort kullerbyttor på madrasserna i källaren. (Ett av busen var att lägga en av madrasserna ovanpå KLara och lägga sig ovanpå.) Och när jag lagade middag fick Klara tag i en amaryllis när hon satt i barnstolen i köket. Den for i golvet, och krukan och amaryllisen gick sönder. Jag fick snabbt städa upp allt, så ingen skulle trampa på skärvorna eller äta jord. Just då skrek båda barnen, allt gick åt helvete på en gång, jag hade upptäckt det där med datorn men inte fått tag i Bo och det var nån apparat som började pipa, så då ringde jag till Bo och skällde litet obefogat på alltr som inte var hans fel. Det kändes bra.

Helvetes jävla datorhelvete

20 december 2005 20:43 | Allmänt | Kommentering avstängd

I eftermiddags upptäckte jag att hela Mina dokument på min bärbara jobbdator är tom. Har ingen aning hur det har gått till, och Bo som är mera datorexpert än jag hittar inget heller. Sist jag hade ett dokument öppet var igår kväll. Det ligger inget i papperskorgen, utan allt är borta. Nu finns ju i och för sig alla dokument som de var i mars när jag blev föräldraledig på servern på jobbet. Bara jag ber IT-snubbarna om hjälp när jag ska koppla upp datorn på jobbet när jag kommer tillbaka efter trettonhelgen, bör det gå att synkronisera åt rätt håll. Det är väl litet som jag jobbade hemifrån med sista veckan innan Klara föddes som har gått förlorat, men det är inte så farligt. Och så är det en del dokument som hör till mina ideella nykterhetsrörelseuppdrag som jag gjort under föräldraledigheten.

Jag har två datorer. Dels jobbdatorn, som är bärbar, och dels en privat PC. Båda står på mitt skrivbord, och jag brukar använda båda två, även nu under föräldraledigheten. Jag använder helst jobbdatorn för att mejla, eftersom jag har outlook kopplat till Sobernet på den, och det är enklare att använda Sobernet i outlook. Och så trillar det in några mejl i veckan med jobbfrågor som ingen annan på kansliet kan hantera, som jag har försökt hjälpa till med under föräldraledigheten. Och då använder jag ju sånt som är i jobbdatorn.

Företagsam tjej

19 december 2005 10:05 | Allmänt | 1 kommentar

Klara har ett tag nu kunnat resa sig på knä när hon håller i något, till exempel en leksaksback eller pall. Nyss var jag i tvättstugan och hängde tvätt, och Klara kröp fram till docksängen. Plötsligt hade hon ställt sig upp helt och hållet raklång, hållandes i docksängen!

Söndagkvällar i P1

19 december 2005 8:44 | Allmänt, Lyssnar på | 1 kommentar

På söndagkvällar från klockan 18.00 älskar jag att lyssna på P1 medan jag stökar i köket. Då är det i tur och ordning programmen Barnen, Föräldrarna och Tre över sju.

Julstök

19 december 2005 8:37 | Allmänt | 1 kommentar

I helgen har vi storhandlat sånt som går att redan köpa inför jul, köpt julgran och Bo har gjort en del av sina julklappinköp. Han har också byggt ett pepparkakshus, som är vårt hus i skala 1:35. Kolla bild på hans blogg: http://bstr.blogsome.com/2005/12/18/pepparkakshus/

Jag har röjt och packat upp rätt mycket i källaren, och igår bar jag in 13 kartonger till. Nu står det bara 6 ouppackade kartonger i garaget. Det ska jag väl klara före jul? Igår kväll gjorde jag köttbullar av 1 kg köttfärs till julen, och lade i frysen, och så gjorde jag en ny pepperkaksdeg.

Vi hann också med att få besök dels av min moster Karin och hennes man Hasse, som tittade in för att kolla huset och lämna en julklapp som skulle till mamma och pappa. Och så hade Karin med ett fint pepparkakshjärta med kristyr som hon hade gjort.

Sedan kom Erik och Paula och hälsade på. De hade haft en helg utan barn och varit i Uppsala och julhandlat, och avslutade med fika hos oss. Det var första gången de hälsade på i huset, och vi konstaterade att vi inte hade setts sedan valborgsmässoafton på Rosenlund.

Idag är det 10 minusgrader, så vi låter bli att sticka ut näsan. Jag hatar kyla!

Animerad Kattresan

17 december 2005 13:18 | Allmänt | Kommentering avstängd
Kolla här! Animerad version av Ivar Arosenius fina Kattresan. Den här sagan kan min mamma utantill. Hur många sagor kan ni utantill?

http://www.barnensbibliotek.se/kattresan/index.htm

En tand! En tand! En liten, liten tand!

16 december 2005 15:43 | Allmänt | 1 kommentar

äntligen har Klaras första tand tittat fram!

Pepparkakspinglan

16 december 2005 12:13 | Allmänt, Bilder | Kommentering avstängd

Pepparkakspinglan

Vattenbus

15 december 2005 15:20 | Allmänt | 3 kommentarer

Igår hade jag lämnat ståbrädan på dagis för att slippa släpa på den till Stockholm. I morse fick jag därför ta Klara i bärsele för att Viggo skulle få åka vagn. Vi var så sena, och om han skulle gå skulle det ta alldeles för lång tid. Hon är ju rätt stor nu, Klara, men det gick att ha henne i bärselen. Medan Viggo var på dagis gjorde jag äntligen klart önskelistora och mejlade iväg. Hade hoppats att Klara skulle sova mycket, men det blev inte så länge, så jag fick försöka hålla humöret uppe på henne medan jag skrev. Nu har hon dock sovit i vagnen sedan vi kom hem från dagis.

Viggo fick leka med en dykare i handfatet. Jag var här nere och grejade, och efter ett tag tyckte jag att det var så tyst att jag befarade att han hade gått och lagt sig och somnat. Det hade han inte. Han var fullt koncentrerad med att ha haft ut all flytande tvål och rätt mycket tandkräm och helosansalva i vattnet. Det tycke han var kul. Jag tyckte det var sådär.

Stockholm igår

15 december 2005 15:10 | Allmänt | 1 kommentar

Hann inte blogga igår, för det var heldag i Stockholm. När jag hade lämnat Viggo på dagis tog jag bussen ner på stan och åkte tåget till Stockholm med Klara. Hann med litet affärer på förmiddagen, och så begav jag mig till Kulturhuset. Köpte en julklapp till julfesten på Designtorget. Innan jag skulle luncha med Elisabeth och Malin tänkte jag passa på att byta blöja på Klara. Det fanns ett skötrum där, men det var låst, så jag bytte blöja på henne utanför istället.

Jättetrevligt att träffa Malin och Elisabeth. Det blir inte mycket sånt när man är föräldraledig. Vi pratade bland annat kreativitet och att få bestämma själv hur man vill fira julen. Och alla grejer vi sa ville Malin göra reportageserier om! Hon är frilansande journalist, och jobbar bland annat åt tidskrifterna Form och Hemslöjden. Och så åt jag supergod lammfärsburgare.

Hann med ett par butiker till, och så gick jag till Bos jobb, Systembolagets huvudkontor, som ligger i två hus vid Kungsträdgården. De skulle just ha fikarast, så jag följde med till det andra huset till personalmatsalens fikadel. Otroligt snyggt inrett. Klara passade lägligt på att bajsa, så vi letade upp ett ställe att byta på henne. Vi hittade hångelhörnan, som det tydligen kallades; ett utrymme med nischer med dynor och kuddar i orientalisk stil. Världens finaste och mysigaste skötplats!

Sedan var det dags att ta bussen ut till mitt jobb på Stora Essingen, för klockan fyra började julfesten. Kul att träffa alla igen! Först var det litet glögg och mingel, och så fick man pyssla och göra julgodis. Sedan blev det julbord. Vi var 95 personer. Mot slutet av middagen blev det jazzunderhållning av Jenny, Lisa och Magnus, för kvällen förstärkta av Espen och en till kille, som jag inte kommer ihåg namnet på. Många föräldralediga med bebisar, var det där. Och jag hann prata med Anton om grafiskt jobb åt Våra Gårdar. Pratade med Ullie om att pyssla något i mellandagarna.

Bussarna går mer sällan på kvällen, så 21.10-tåget fanns inte en chans att hinna med. Det blev 22.10, och jag hade sällskap av Magnus och Jenny. Hade telefonkontakt med Bo, och det visade sig att han var på samma tåg, men i en annan vagn. Han satt med några av de andra i Jusek-styrelsen, som han hade varit med på julbord. Och när vi närmade oss Uppsala upptäckte han att min mamma också var med tåget. Hon hade varit i Rinkeby och barnvaktat Viggos kusiner. Vi tog bussen hem tillsammans, och mamma klev av vid Idrottsgatan. Hemma hos oss pratade vi litet med min pappa, som hade hämtat Viggo på dagis och varit med honom hela eftermiddagen och kvällen. De hade haft det jättebra, men Viggo hade somnat när de tittade på julkalendern, så pappa hade fått bära in honom i sängen.

Nästa sida »

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^