Julgranen

30 december 2005 22:52 | Allmänt, Bilder | 3 kommentarer

Jag har ju skrivit tidigare hur svag jag är för julpynt från 50- och 60-talet, så jag måste visa några bilder av granen innan barnen har tufsat till den alltför mycket. Det är inte plastiga och kitschiga 50- och 60-talspynt jag gillar, utan sådant från hemslöjden eller konsthantverk från den tiden.

Granen

Fåglarna

Här kan ni se min samling träfåglar. Dem använder jag både i toppen av julgranen och i påskriset. De flesta är köpta på Tradera.

Julgransmattan

Detalj av julgransmattan som min mamma har broderat åt mig. Otroligt fin.

3 kommentarer »

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget.

 1. Det finns ett julgranspynt jag saknar från vår första tid i Sverige under sent 1940-tal och tidigt 1950-tal. I Juniskär började vi fira jul tillsammans med hyresvärden, Kjell Nordin (och oftast hans nu döda bröder, Arne och Erling). I familjen Nordins förråd av julpynt, som vi fick använda i den gemensamma granen, fanns en uppsättning jättesmala istappar av glas – helt underbara, tyckte jag.

  Tyvärr gick de här glasistapparna undan för undan sönder, ofta så att någon bit lossnade; kvar blev då bara tråden glastappen omslöt la ljusveke.

  Har någon sett till något liknande på marknaden?

  För övrigt använde vi levande ljus i granen på den tiden. Jag fortsatte med det faktiskt ända in i studentåren, när jag tillsammans med min bror Matti och en kille till, Erik Liljegren, hyrde en omodern lägenhet i hörnet av Kungsgatan och Linnégatan. (Vi hade bara kallt vatten. Vatten fick man värma på en gasplatta. Bara för att nämna ett par exempel.)

  Men sen, med små barn i huset, tyckte jag att deras säkerhet var viktigare än min nostalgiska känsla för hur julen bör vara och gick över till elektriska ljus som alla andra.

  Comment by Enn Kokk — 1969-12-31 23:59 #

 2. Det finns ett julgranspynt jag saknar från vår första tid i Sverige under sent 1940-tal och tidigt 1950-tal. I Juniskär började vi fira jul tillsammans med hyresvärden, Kjell Nordin (och oftast hans nu döda bröder, Arne och Erling). I familjen Nordins förråd av julpynt, som vi fick använda i den gemensamma granen, fanns en uppsättning jättesmala istappar av glas – helt underbara, tyckte jag.

  Tyvärr gick de här glasistapparna undan för undan sönder, ofta så att någon bit lossnade; kvar blev då bara tråden glastappen omslöt la ljusveke.

  Har någon sett till något liknande på marknaden?

  För övrigt använde vi levande ljus i granen på den tiden. Jag fortsatte med det faktiskt ända in i studentåren, när jag tillsammans med min bror Matti och en kille till, Erik Liljegren, hyrde en omodern lägenhet i hörnet av Kungsgatan och Linnégatan. (Vi hade bara kallt vatten. Vatten fick man värma på en gasplatta. Bara för att nämna ett par exempel.)

  Men sen, med små barn i huset, tyckte jag att deras säkerhet var viktigare än min nostalgiska känsla för hur julen bör vara och gick över till elektriska ljus som alla andra.

  Comment by Enn Kokk — 2005-12-31 11:26 #

 3. Du får nog konsekvent året runt söka på Tradera under Antikt & design/julsaker. Jag sökte på istapp och glas, men det fanns inget nu. Förr eller senare dyker det säkert upp. Du kan även lägga ut sökesannons på Tradera.

  Comment by Kerstin — 2005-12-31 13:00 #

Lämna en kommentar

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^