Hittade en fiskdammspåse i gömmorna
31 januari 2012 17:30 | Allmänt, Bilder, Förpackat, Formgivning och arkitektur | 3 kommentarerJag tror att den kan komma från någon gång när jag köpt en hel kartong med prylar på auktion i Norrskedika. Trevlig är den i alla fall.
Jag gjorde marsipan i alla möjliga färger
31 januari 2012 7:31 | Allmänt, Ätbart, Bakning, Bilder | 7 kommentarerDet är faktiskt inte alls svårt att göra egen mandelmassa och marsipan om man har matberedare, och roligt är det. Dessutom fantastiskt gott! Först skållade och skalade jag ett halvt kg mandel, varav 25 g var bittermandel och resten sötmandel. Sedan körde jag det i matberedaren med ett halvt kg strösocker i några minuter. Färdig mandelmassa! Sedan körde jag mandelmassan med glukos och florsocker i matberedaren. Till 500 g mandelmassa tar man 100-150 g glukos och 250 g florsocker. Om man vill färga marsipanen i olika färger får man ta upp och dela den, och därefter färga varje bit med några droppar hushållsfärg i matberedaren. Jag gjorde gul, grön, rosa och blå. Till fettisdagen gör jag en ny laddning mandelmassa som räcker hela semmelsäsongen.
Uppdatering: Här kan ni läsa tips och trix från när jag gjorde marsipanfigurer!
Husmorslexikon från 1966, band III
30 januari 2012 22:22 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur, Husmorslexikon, Läser | 3 kommentarerHopp
30 januari 2012 17:33 | Allmänt, Bilder | 2 kommentarerJa, men titta här! Syrenkvistarna börjar slå ut sina gröna blad riktigt fint, och där tittar faktiskt blomklasar fram försiktigt. Hurra!
Soppdag
26 januari 2012 19:59 | Allmänt, Ätbart, Bilder | 3 kommentarerTorsdag är ju faktiskt soppdag, och man behöver inte bara äta ärtsoppa på torsdagar, så idag lagade jag trattkantarellsoppa, och till det blev det filmjölkslimpa och lingondricka.
Jag plockade in hopp om våren
25 januari 2012 17:41 | Allmänt, Bilder | 5 kommentarerHopp om våren i form av kvistar från lila bondsyren, körsbär och äppelträd. Syrenkvistarna har redan gröna knoppar! Nu får vi se hur bra det går att driva dem i blom. Jag tänkte ta in en ny omgång i februari och se vad som funkar bäst. Om att driva kvistar i blom kan man läsa bland annat på odla.nu och Husmorsskolan.
Evas kalender januari 1967
25 januari 2012 7:01 | Allmänt, Bilder, Evas kalender, Formgivning och arkitektur, Läser | 1 kommentarI förrgår visade jag Evas kalender januari 1963. Nu går vi fyra år framåt och ser vad som händer i den okända flickans liv, som nu är 17 år. Och om tipsen i kalendern är annorlunda och visar att tiderna förändras något. Nu får ni vänta till februari med att se vad som hände i februari 1963 och 1967, men det är ju inte så långt kvar!
Husmorslexikonet band II
24 januari 2012 7:06 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur, Husmorslexikon, Läser | 2 kommentarerHär kommer ett smakprov bilder ur andra bandet av Husmorslexikonet från 1966. Jag presenterade Husmorslexikonet här och visade bilder ur första bandet här.
Evas kalender januari 1963
23 januari 2012 7:06 | Allmänt, Bilder, Evas kalender, Formgivning och arkitektur, Läser | 7 kommentarerFör ett par år sedan hittade jag två Evas kalender på bakluckeloppisen i Norrskedika. I dem har en för mig okänd tonårstjej skrivit korta dagboksnoteringar om kompisar hon träffar, läxor som är trista och killar hon går ut med. Ingenstans står det hennes namn, men i kalendern från 1963 har jag i alla fall fått fram att hon var 13 år. Den andra är från 1967, där hon alltså är 17 år. Förutom dagboksnoteringarna är det roligt med alla illustrationer och tonårstips. Jag tänkte under det här året blogga varje månad om månadens kalenderdel i båda böckerna. Jag gör det i separata inlägg för kalendrarna, så blir det lagom mycket bilder. Idag får ni se januari 1963. Om ett par dagar kommer januari 1967.
Karlsbaderbullar i stora lass
22 januari 2012 13:40 | Allmänt, Ätbart, Bakning, Bilder | 3 kommentarerBland det godaste som fanns att köpa på Lundeborgs konditori i Öregrund när jag var liten var karlsbadergifflar. Jag vet inte exakt vad det var för fyllning i, men jag minns den som litet salt och med smak av kanel. Bullar bakade av karlsbaderdeg är oerhört lyxiga. Verkligen extra allt. Det är som en blandning av vetedeg och mördeg. En jäsdeg med grädde i stället för mjölk, extra mycket smör och äggulor. Jag hade aldrig bakat karlsbaderbullar förut, och jämförde recept ur många klassiska kokböcker. Till slut blev det en egen variant. Jag tog det bästa ur allt, helt enkelt. Degen kan bakas ut i alla möjliga varianter. Släta litet avlånga bullar utan fyllning kallas karlsbaderbröd. Jag valde att baka gifflar med kanel- och mandelremonce och knyten med smörremonce. Litet stressad var jag eftersom vi skulle bort på middag, så jag glömde ta kort när jag hade nypt ihop knytena. Men jag hoppas att ni förstår tillvägagångssättet ändå av bilderna och receptet, som ni hittar här. Eftersom jag aldrig bakat karlsbaderbullar förut fick jag testa mig fram. Jag gjorde kvadraterna till knytena cirka 7-7,5 cm, och det tyckte jag blev litet små bullar i aluminiumformarna. Jag tror 10×10 cm blir mer lagom. Det får jag testa nästa gång.
Husmorslexikonet band I
22 januari 2012 11:01 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur, Husmorslexikon, Läser | 7 kommentarerHär kommer några bilder ur första bandet av husmorslexikonet jag visade här.
Husmorslexikon från 1966
19 januari 2012 20:36 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur, Husmorslexikon, Läser | 7 kommentarerJag tänkte visa mitt husmorslexikon. Jag minns inte riktigt var och när jag köpte det, men det är säkert över tio år sedan. Det intar en hedersplats i stringhyllan i vardagsrummet eftersom det är så snyggt. Inuti står att det är ”Uppslagsverket för hem och familj : Varukunskap och konsumentupplysning : Hemvård och hobbyarbeten”. Det innehåller en hel del roligt som jag tänkte visa upp de kommande dagarna.
Serveringsvagnen med perstorpsplatta i Bengt Orups Profiler
18 januari 2012 7:11 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 8 kommentarerJag tänkte att min fina serveringsvagn kunde vara värt ett eget inlägg. Den skymtar ofta på bild här när jag visar upp saker som står på den, och det är många som kommenterar att den är så snygg. Jag köpte den någon gång under senare delen av 90-talet, så den har hängt med ett tag. Tillverkare vet jag ingenting om, för den har ingen märkning, men Porslinsbloggen uppmärksammade mig för länge sedan om att perstorpsplattan är designad av Bengt Orup, och mönstret heter Profiler. Uppgiften hittade han i en gammal annons i Form. Nu har dessutom Prylodesign hittat en skärbräda i samma mönster!
Vilken kopp skulle kunna passa bättre till lakritspannacotta än svart Cleo?
17 januari 2012 17:33 | Allmänt, Ätbart, Bilder, Formgivning och arkitektur | 4 kommentarerJag kommer i alla fall inte på någon. Mina svarta Cleo-koppar passar så väldigt bra. Och jag ville testa att smaksätta pannacotta med lakrisal, eftersom det är lätt att få tag på, till skillnad från olika lakritspulver och lakritspasta. Och gott. Nu har jag testat mig fram till ett recept med alldeles lagom lakritssmak. Här hittar ni receptet! Blandade kaffekoppar har jag använt förr att servera pannacotta i, förresten. Titta här.
Min gröna keramiksamling
17 januari 2012 7:07 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 6 kommentarerNär jag bloggade om den gröna Kågevasen kom jag på att jag borde visa upp min gröna keramiksamling, för jag har faktiskt en del. Flera av skålarna har jag ärvt efter min mormor, och några av skålarna från mormor är inte i så fint skick. De har nagg och kalkavlagringar eftersom hon har haft blommor i dem. Jag skulle säkert inte ha köpt dem i det här skicket, men jag tycker om dem eftersom de kommer från mormor, och jag har dem uppe på en hylla så man inte ser det fula.
Här har vi hela samlingen
Kågevasen som inte har Argentadekor
Argentaaskfat
Argentaskål
Handdrejad Kåge står det under den här
Ingenting alls står det under de här två, men väldigt fina!
Svårt att tyda stämpeln, men jag tror det står HS Sweden 1017/G
Ekeby 3235 står det under denna Anna-Lisa Thomson-skål från 1938-1939. Jag använder den mycket till olika blomsterarrangemang.
Vid skål/fat av Vicke Lindstrand och en assiett från 1951. Det är väl delar i en fruktservis.
Vad ska jag göra med den här Duxfåtöljen?
16 januari 2012 20:00 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 17 kommentarerJag köpte den för ett par år sedan för 150 kronor. Den är rejält fuktskadad på ena armstödet, därav priset. Modellen heter USA 75 och är formgiven av Folke Ohlsson. Den tillverkades i teak och valnöt, och det här måste vara teak. Tyvärr är gummibanden under dynan i sitsen rejält uttänjda, och ett har gått av. Jag vill ju använda den, för det är en riktigt snygg modell och den är bekväm, men frågan är hur mycket arbete jag ska lägga på den. Jag har inte råd att lämna in den för renovering. Om man ska slipa bort vattenskadan och lacka om måste man ju slipa bort lacken på hela fåtöljen, inte bara på skadan. Väldigt tidsödande och inte säkert att det blir snyggt. Jag kanske kunde låta en tapetserare tillverka nya band till sitsen i annat lämpligt material, för reservdelar i bra skick går väl inte att få tag i? Vad skulle det arbetet kosta? Sedan tänkte jag att jag, som annars gärna renoverar varsamt, skulle vara så djärv att jag sprutlackerar hela fåtöljen svart. Dynorna är inget problem för mig att klä om själv. Det är visserligen säkert originaltyg i bra yllekvalitet, och det är inte slitet, men jag gillar inte den ganska ljusbruna tonen med inslag av rostfärgat. Mörkare brunt, som på mina andra sextiotalsfåtöljer, tycker jag är väldigt snyggt. Fast om jag sprutlackerar den här fåtöljen svart skulle det kanske vara snyggt med ett mönstrat tyg. Vad tror ni om det?
I vardagsrummet just nu
16 januari 2012 18:29 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 5 kommentarerHärligt att lägga på nya dukar och göra fint med tulpaner när julen städats bort! Stora tulpanbuketten i Hertha Bengtson-vas, på sidobordet en tablett med fåglar, på stora bordet underbara Brit Bredström-duken, en enda tulpan i nyfyndade gröna Kågevasen och gröna och turkosa glasljusstakar på både stora bordet och serveringsvagnen.
Har tagit ett uppdrag som porslinsdetektiv åt en kompis
16 januari 2012 16:53 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 4 kommentarerMin kompis Erik undrade om jag visste vad det här var för porslin, som han ärvt från sin mormor och gärna skulle vilja ha mer av. Under står det DEKOR 100, Upsala-Ekeby Gefle-stämpel och 8624, tycker jag det ser ut som. Jag letade i Tord Gyllenhammars och Björn Holms bok Gefle porslinsfabrik, men hittade inget som stämde. Under Bordsserviser med nummerbeteckning fanns visserligen en nr 100, tillverkad 1962-1963, men den är beskriven: svart kantstämpel med två röda ränder. Det stämmer ju inte. Men å andra sidan har ju Gefle tillverkat så många olika varianter av sina dekorer att de mycket väl kan ha haft en variant med det svarta mönstret och bara två röda ränder över, istället för som här två gröna och en bredare blå emellan. Början av 60-talet låter i alla fall troligt. I vilket fall har nog den här servisen inte haft något annat namn än dekor 100. Jag tycker att den har ganska mycket av Helmer Grundström-tycke. Är det någon som känner igen den, vet något mer och kan hjälpa Erik? Kanske Femtiotalsjakten eller Porslinsbloggen? Och om det är någon som har det här porslinet och vill bli av med det kan jag förstås förmedla kontakten med Erik. Det han har är assietter i två olika storlekar. Därför gissar jag att den åtminstone funnits som matservis. Om det bara hade varit te- och kaffeservis hade det nog bara funnits en storlek på assiett.
Vaniljglass med rostade nötter och chokladrippel
15 januari 2012 21:15 | Allmänt, Ätbart, Bilder | 1 kommentarVad gör man om man har en massa nötter kvar från julen och vispgrädde och chokladtryffel som behöver tas tillvara? Hittar på en glass! Jag tycker att det är så trevligt och fint med nötskålen till jul, men eftersom jag bara lägger fram de fina loppisfyndade nötknäpparna, som ärligt talat funkar uruselt, blir nötterna liggande. Så i helgen tog jag fram en funktionell men ful nötknäppare och knäckte nötterna. Eller inte mandlarna, för de var faktiskt omöjliga, så dem slängde jag. Men ett par deciliter valnötter, pecannötter och hasselnötter blev det. Och så var det de där chokladtryfflarna som jag höftade ihop i julas, när Klara tjatade om att hon ville spritsa choklad med min silikonsprits. Hon åt en del av dem, men sedan har de blivit stående i kylen. Jag har ett toppenrecept på en väldigt enkel vaniljglass som jag brukar använda som bas och smaksätta på olika sätt. Det kanske inte är den finaste vaniljglassen, men den är så enkel att svänga ihop och jag har en riktigt bra glassmaskin. Jag gjorde alltså vaniljglass, rostade hackade nötter och vände i smält smör och salt och smälte chokladtryfflarna. Ner med nöthack och chokladsmeten i glassen när den var klar! Fint blev det serverat i allskålen från Skruf. Och gott! Här är receptet.
Tonfiskröra i pitabröd
15 januari 2012 15:16 | Allmänt, Ätbart, Bilder | 2 kommentarerToppenlunch, det här. (Nej, jag har inte ens försökt få barnen att smaka…) Det är hackat ägg, tonfisk, kapris och rödlök i röran. Naturligtvis är det jättegott med hembakt pitabröd, men Hattings frysta som man kör en minut i mikron funkar väldigt bra faktiskt. Recept på tonfiskröran hittar ni här. Serverat på Grå Eld.
WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds.
Valid XHTML och CSS. ^Topp^