Karlsbaderbullar

Här har jag gjort en stor deg som jag bakat ut till två olika sorter. Till knytena med smörremonce behövs aluminiumformar att grädda dem i.

Karlsbaderdeg
200 g smör
4 dl grädde
50 g jäst
2 krm salt
2 dl socker
8 äggulor
ca 14 dl vetemjöl

Smörremonce
100 g smör
0,5 dl strösocker
1,5 krm salt
1 tsk vaniljsocker

Kanel- och mandelremonce
60 g smör
120 g mandelmassa
2 msk farinsocker
2 krm kanel

Värm ugnen till 230 grader och gör degen: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt grädden och värm till 37 grader. Smula jästen i en bunke. Rör ut den i litet av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker, äggulor och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den släpper bunken och tillsätt mera mjöl om det behövs. Strö över litet mjöl och täck med bakduk. Låt den jäsa till dubbel storlek.

Gör båda sorternas remonce medan degen jäser. Kör alla ingredienser i matberedare.

Knåda degen på mjölat bakbord. Dela den i 5 delar.

Kavla ut 3 delar till cirklar, 4-5 mm tjocka. Dela varje cirkel i 8 tårtbitar. Lägg en klick kanel- och mandelremonce på varje triangel nere vid basen. Rulla ihop till gifflar och lägg på plåt klädd med bakplåtspapper. Jäs på varm plats under bakduk 30-40 minuter. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen cirka 8 minuter tills de har lagom färg.

De 2 kvarvarande delarna knådas ihop och kavlas ut till en fyrkant med 4-5 mm tjocklek. Skär eller sporra till kvadrater, cirka 10×10 cm. Lägg en klick smörremonce i mitten på varje. Vik upp alla fyra hörnen och nyp ihop. Lägg knytena i aluminiumformar på plåt. Täck med bakduk och jäs på varm plats 30-40 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen cirka 8 minuter tills de har lagom färg.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^