Struvor, Kalaskringla och Bagarbarn
17 december 2016 10:40 | Allmänt, Ätbart, Bakning, Bilder | Kommentering avstängdStruvor är ett gammalt bakverk som verkligen är värt att baka till jul, även om det är ganska tidskrävande och pilligt. Mina barn uppskattar inte heller oset av kokosfettet när man friterar struvorna. Men de har inget emot att äta dem. De spröda stjärnorna och fjärilarna med socker på är så härliga. Jag passade på att göra struvor förra helgen, och den här helgen kommer jag att ägna åt resten av kakbaket till jul. Struvor, mandelmusslor och nötkakor är nog mina topp-tre-favoriter bland bakverk till jul. Vilka är era?
Passande nog fann jag ett par riktiga textilfavoriter på loppis för några veckor sedan. Kerstin Perssons Kalaskringla för Borås Wäfveri och Aune Laukkanens Bagarbarn, som ingår i Skyttelvägens köksserie för Almedahls 1960. Ser ni vad fina de är ihop? De passar så bra i mitt 60-talskök. Framför allt Bagarbarn har jag varit på jakt efter att hitta två gardinlängder av länge. Jag vill ha dem som julgardiner i mitt kök, men jag har ganska höga fönster, så hittills har de jag har hittat på Tradera varit för korta. Den här remsan är sydd dubbelsidig, som ett mycket långsmalt kuddfodral. Jag vet inte om det är vad den använts till. Kalaskringla i den här färgställningen skulle också vara fint som julgardiner, men det här är bara ett tygstycke som kanske varit duk.
Det här är lucka 17 i Retrobloggarnas julkalender. Varje dag 1-24 december öppnar en retrobloggare en lucka och visar något med retrojultema på sin blogg och/eller Instagram. På Instagram är taggen #retrobloggarnasjulkalender. I morgon är det Gitte Palo som öppnar luckan, @gittepalo på Instagram.
Gjutformar för marsipan
16 februari 2014 14:16 | Allmänt, Ätbart, Bakning, Bilder | 7 kommentarerI ett tidigare inlägg om Antikmässan skrev jag om min insikt om att jag måste gå i sådana montrar som jag inte trodde jag var intresserad av för att hitta en kategori saker som jag är på jakt efter. Det handlar om gamla bakredskap, och dem hittar man snarare bland antik än bland retro. Så efter att ha gått i alla montrar med 50-60-tal började jag spana efter antikmontrar som kunde ha bakredskap. Och minsann, jag hittade en del i flera montrar! Det var framför allt gjutformar för marsipan, men även några mindre gondoler, alltså formar för mördegsbottnar till bakelser formade som gondoler. De här gjutformarna för marsipan är ganska dyra. De kostade på mässan från 190 till 375 kronor styck. Men jag ser dem som en investering till mitt framtida retrokonditori. Inte bara inredningen ska vara tidstypisk, utan även bakverken. Igår färgade jag marsipan, som sedan fick ligga och vila över natten, och idag har jag testat att gjuta i formarna. Jag blev rätt nöjd med den blålila infärgningen som jag använde till plommonet. Det blir en skarv där delarna möts, som man får arbeta en del med att få bort, så vad gäller frukterna tror jag egentligen att det går fortare att forma frukterna för hand och med modelleringsverktyg än med gjutformar och få ett snyggt resultat. Till stjälken har jag använt en bit syrenkvist och till det där fnaset som finns underst på äpplen och päron, som är rester av där blomman har suttit, har jag använt en kryddnejlika. Om ni vill ha fler tips och trix för marsipantillverkning, och hur man tillverkar mandelmassa och marsipan själv, har jag skrivit om det tidigare här! Förresten, här ser ni hur det blev att använda arkitekturglaset från Lindshammar att exponera bakverk på. Inte så tokigt, va?
Liekki från Arabia
3 november 2013 18:33 | Allmänt, Ätbart, Bilder, Formgivning och arkitektur | 1 kommentarEtt toppenfynd hittade jag på Myrorna för någon vecka sedan. Det var flera ugnseldfasta fat i serien Liekki från Arabia. Liekki betyder flamma, och som namnet beskriver klarar Liekki att användas över öppen eld, på gasspis, på vanlig spisplatta och i ugn. Liekki formgavs 1957 av Ulla Procopé, och var i produktion 1958-1978. Den påminner en del om Stig Lindbergs Terma. I helgen har jag använt alla formarna. De två större gjorde jag filodegspajer i och de fem mindre gjorde jag crème brûlée i. Mycket trevliga att använda! Jag skulle gärna ha fler av de små portionsformarna. Här kan ni se fler delar i serien.
Pumpalykta och marängspöken
3 november 2013 17:38 | Allmänt, Ätbart, Bilder | Kommentering avstängdNågot höstlov har vi inte haft, barnen och jag. Det har varit jobb och fritids hela veckan. Men i torsdags firade vi i alla fall Halloween med att karva en pumpalykta och baka spökmaränger!
Minipavlova
28 juli 2013 9:55 | Allmänt, Ätbart, Bakning, Bilder | 5 kommentarerOm man har mycket äggvita över är det perfekt att baka maränger. Marängbotten är basen i pavlovatårta, och förra helgen bakade jag små portionsmarängbottnar till minipavlova. Väldigt fint blir det som små munsbitar, och praktiskt att ta fram så många som går åt, istället för en stor tårta. Dessutom kan man låta alla dekorera som man vill. Den klassiska pavlovatårtan dekoreras med vispgrädde och bär, men Viggo och Klara hade glass istället för grädde på sina när vi hade Kerstinnamnsdagsfika på balkongen. Här är receptet.
Finfika med jordgubbstarteletter och mazariner
24 juni 2013 20:11 | Allmänt, Ätbart, Bakning, Bilder | Kommentering avstängdDet blir inte så ofta som jag bakar hemma sedan jag började jobba som bagare på riktigt. Men i midsommarhelgen kom orken och lusten tillbaka! Tarteletter och mazariner innehåller i grunden samma sak, mördeg och mazarinmassa. Det var tarteletter med vaniljkräm och jordgubbar som var planen att baka, men eftersom Viggo älskar mazariner blev det några sådana också. Här hittar ni recept på tarteletter och mazariner.
Kakglädje och ättika
3 mars 2013 14:30 | Allmänt, Ätbart, Bilder, Formgivning och arkitektur, Läser | 3 kommentarerDe här roliga häftena fick jag av Prylodesign på retrobloggträffen på Antikmässan för ett tag sedan! Jag vet inte om det finns så mycket kakglädje i att baka med Milda egentligen. Jag föredrar att baka med smör om man inte bakar till någon som måste ha laktosfritt eller veganskt. Men många fina och inspirerande bilder är det. Tyvärr står inget tryckår, men jag tippar på sent 60-tal eller tidigt 70-tal. Rätt med ättika är det också roliga bilder i. Den har tryckår 1956. Men roligast är ändå lapparna som låg inuti. En med ett handskrivet recept på havrekex och en inbjudan till Emma Bergkvist till De äldres fest på Ransgården från Tibro Missionsförsamling. Det står att det bjöds ett omväxlande program under medverkan av pastor H. Lönnheden, syster Gerd och gitarrgruppen.
Födelsedagstårtan till min bror
17 februari 2013 18:05 | Allmänt, Ätbart, Bilder | Kommentering avstängdMin fina lillebror Matti fyllde 40 år i fredags, och idag har vi firat honom i familjen. Jag hade bakat en randig chokladmoussetårta med röda vinbär ovanpå. Ett tips till er som har rödavinbärsbuskar är att frysa in hela klasar av röda vinbär. Det är fint att kunna ta fram året om och dekorera tårtor och desserter med. Här finns receptet.
Minipizzor till Mello
11 februari 2013 19:27 | Allmänt, Ätbart, Bilder | 4 kommentarerI lördags bakade jag minipizzor till middag att äta till Melodifestivalen. Klara klämde i sig tre stycken. Jag gjorde fyra sorter. Alla hade tomatsås, oregano och riven ost i grunden. Sedan hade jag en med skinka, en med skinka, ananas och oliver, en med prosciutto, camembert och ruccola och en med päron, grönmögelost och pinjenötter.
Snart fettisdag
10 februari 2013 20:19 | Allmänt, Ätbart, Bilder | Kommentering avstängdPå tisdag är det fettisdagen och dags för semlor. På jobbet på Triller Mat och Bröd har jag bakat hundratals semlor varje dag i flera veckor, för i bageribranschen är semlorna en för viktig inkomstkälla för att hålla på traditionerna när kunderna vill köpa semlor mycket tidigare. Men trots att jag bakar semlor hela dagarna har jag inte ätit någon ännu. Idag bakade jag semlor hemma för att ha på tisdag, för då lär jag inte orka baka hemma. Det är långa, intensiva arbetsdagar just nu fram till fettisdagen.
Jag tänkte tipsa om att godaste mandelmassan gör man naturligtvis själv. Det är inte svårt bara man har en tillräckligt bra och kraftfull matberedare att mixa i. (Och där har vi ett grundtips när man köper matberedare. Köp en med stor beredningsskål och med hög effekt! Det är rätt värdelöst med matberedare som inte orkar hacka och mixa ordentligt.) Här har ni recept på mina semlor och mandelmassa, och här kan ni läsa mer om hur man gör mandelmassa och marsipan.
Svenskt konditorlexikon från 1953
28 januari 2013 19:04 | Allmänt, Ätbart, Bilder, Läser | 2 kommentarerDet här fantastiska konditorlexikonet i två band från 1953 hittade jag på ett antikvariat i Stockholm för något år sedan, men jag har glömt att blogga om det. För mig som gillar gammaldags bakverk och älskar 50-talets estetik är det en guldgruva! Det är otroligt intressant och inspirerande. För visst var 50-talets motivtårtor enormt mycket snyggare och mera smakfulla än dagens? Tydliga beskrivningar av hur man formar de mest fantastiska marsipanfigurer finns det också. Dagens marsipanfigurer (eller sugerpastefigurer, ve och fasa) känns bara infantila i jämförelse. Fast en sak är faktiskt bättre nu än på 50-talet. Bagare och konditor är inte inte yrken endast för män. Tur för mig.
Körsbärsglass
27 januari 2013 18:33 | Allmänt, Ätbart, Bilder | Kommentering avstängdI veckan gjorde jag körsbärsglass, och den blev inte dum. Trevlig att äta ur en blå Lillemorkopp. Tänk vad mycket god glass man kan göra på hemkokt sylt! Här är receptet.
Lingonglass
15 januari 2013 17:38 | Allmänt, Ätbart, Bilder | 1 kommentarHär om veckan gjorde jag lingonglass till efterrätt. Jag brukar ofta göra den här typen av glass, där jag först gör en ganska enkel vaniljglass i glassmaskin, och sedan smaksätter med olika sorters hemkokt sylt. Jag har bland annat gjort på körsbärssylt och blåbärssylt tidigare. Här är receptet.
Den där julen
29 december 2012 16:09 | Allmänt, Ätbart, Bilder | 7 kommentarerDecember är den mest arbetsintensiva månaden på bageriet med långa dagar, och min tid och ork att blogga har inte funnits. På Instagram har jag dock lagt upp en del bilder, och så här har mina julförberedelser och min jul sett ut.
128 ljus hade inte fått plats på tårtan
13 oktober 2012 22:46 | Allmänt, Ätbart, Bakning, Bilder | 5 kommentarerEftersom min mamma var inlagd på Akademiska sjukhuset ett par veckor i september för en stor hjärtoperation har vi väntat med att fira septemberfödelsedagarna tills hon orkade. Sin 75-årsdag spenderade hon på hjärtkliniken. Men i dag firade vi mammas 75-årsdag, Viggos 10-årsdag och min 43-årsdag. 128 ljus hade inte fått plats på tårtan, så jag skippade det. Tårtbottnen bakade jag av hasselnötter, mörk choklad, socker, smör och ägg, och glaserade med chokladfrosting. Sedan gjorde jag ekollon och ekblad i marsipan och dekorerade med.
Karlsbaderbullar med äppelmos och mandelremonce
9 oktober 2012 19:16 | Allmänt, Ätbart, Bakning, Bilder | 1 kommentarSå här i äppeltider passar de här karlsbaderbullarna med äppelmos och mandelremonce bra. Äppelmoset kokade jag på fallfrukt från fruktträdgården i Röbo, och smaksatte med kanelstång och vaniljstång. Bullarna ligger på rad på Stig Lindbergs Pynta. Här är receptet!
Bullfest
4 oktober 2012 18:51 | Allmänt, Ätbart, Bilder | 1 kommentarKanelbullar har jag alltid i frysen, men det är klart att man vill frossa i färska kanelbullar på Kanelbullens dag. Mina kanelbullar har jag dessutom alltid vaniljsocker i. Oftast gör jag halva degen som kanelbullar, och halva som kardemumma- och mandelbullar. Eftersom mina barn inte gillar stött kardemumma har jag mald kardemumma i själva degen, men mortlad kardemumma i mandelremoncen. De äter kanelbullarna, och jag kardemumma- och mandelbullarna. Den här gången när jag skulle baka ut bullarna upptäckte jag att det var slut på bakplåtspapper, så jag fick ta pappersformar istället. Jag gillar egentligen inte att baka bullar i pappersformar, och brukar aldrig göra det. Det känns slösigt. Fast de här formarna från Lagerhaus är ju rätt snygga i sig.
Ett litet kalas
14 september 2012 16:17 | Allmänt, Ätbart, Bilder | 6 kommentarer43 år fyllde jag igår, och ett par kompisar kom och fikade på kvällen. Jag bjöd på smörgåstårta, bullar, chokladbiskvier och rosenmaränger. Kvällen innan födelsedagen hade barnen gjort fina födelsedagskort och slagit in i paket, och Klara hade plockat blommor och gömt i sitt rum. Allra mest hjärtknipande var nog ändå kom-ihåg-lappen!
Chokladbiskvier
14 september 2012 16:17 | Allmänt, Ätbart, Bakning, Bilder | 1 kommentarRiktig fransk smörkräm, vet ni hur gott det är? Farligt gott! Och ännu godare på biskvibotten och doppad i fin choklad. Chokladbiskvier brukade jag baka massor till Kafé Mumrik på 90-talet, men på den tiden gjorde jag en mycket enklare smörkräm och doppade i blockchoklad. Nuförtiden, aldrig! Låter det krångligt att temperera chokladen? Det är värt det. Det är det som gör att chokladen inte smälter och blir kladdig i rumstemperatur när man serverar biskvierna. Här hittar ni receptet.
Det blir ju alltid samma smörgåstårta i alla fall
14 september 2012 16:16 | Allmänt, Ätbart, Bilder | Kommentering avstängdI födelsedagspresent förra året fick jag en superfin bok om smörgåstårtor av min brorsa, och ofta tittar jag i den och tänker att jag ska testa olika. Men i slutändan blir det ändå alltid samma som jag gör till alla födelsedagar, en med lax- och pepparrotsfyllning, ägg- och curryfyllning och räkfyllning. Här har ni receptet, hör ni!
WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds.
Valid XHTML och CSS. ^Topp^