Smörgåstårta med räkor och lax
Smörgåstårta behöver stå några timmar och safta sig för att bli god, gärna över natten. Antingen gör man den bara klar med fyllningarna och täcker med plastfolie och ställer i kylskåp, och dekorerar den när den ska serveras, eller så gör man klart helt och hållet och täcker försiktigt med plastfolie. Ovanpå tårtan tycker jag att det ska vara handskalade räkor, men i räkfyllningen duger det bra med färdigskalade frysta räkor för att minska arbetet.
8 skivor vitt landgångsbröd
Laxfyllning
100 g kallrökt lax
200 g philadelphiaost
1 dl lätt-crème fraiche
riven pepparrot efter smak
finhackad gräslök
Strimla laxen. Rör ihop philadelphiaost och crème fraiche. Rör ner laxen och smaka av med pepparrot och gräslök.
Äggfyllning
3 hårdkokta ägg
1 dl bostongurka
3 msk majonnäs
2 msk crème fraiche
2 krm curry
1-2 krm salt
Koka äggen och låt kallna. Hacka dem i äggskivare. Rör ihop allting.
Räkfyllning
150 g skalade räkor eller 250 g räkor med skal
1,5 dl keso
1 dl majonnäs
hackad dill
salt
peppar
Hacka räkorna. Rör ihop keso, majonnäs och räkor. Smaka av med dill, salt och peppar.
Topping
200 g philadelphiaost
1 dl lätt-crème fraiche
Rör ihop så det blir slätt.
Dekoration
1 gurka i tunna skivor
fina salladsblad
500 g stora räkor med skal
1 burk svart kaviar
1 citron i tunna skivor och skurna i kvartar
dillvippor
Skala räkorna till dekorationen. Lägg två skivor landgångsbröd bredvid varann på ett rektangulärt uppläggningsfat. Bred på laxfyllningen. Lägg på två skivor till och bred på äggfyllningen. Lägg på två skivor till och bred på räkfyllningen. Lägg på de sista två brödskivorna och stryk topping ovanpå och på sidorna av tårtan. Skiva gurkan tunt, gärna litet på snedden. Klä sidorna med gurkskivorna. Lägg salladsblad ovanpå tårtan som grund. Dekorera med räkor, svart kaviar, citronskivor skurna i kvartar och dillvippor.
WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds.
Valid XHTML och CSS. ^Topp^