Barnböcker från förr: Kalle Skutt
31 maj 2012 20:32 | Allmänt, Barnböcker från förr, Bilder, Läser | 1 kommentarKalle Skutt av Virginia Allen Jensen, med illustrationer av Svend Otto S, från Folket i Bilds Förlag 1966, är en av mina absoluta favoritböcker från min barndom. Massvis med gånger har jag dessutom läst den för Viggo och Klara, och Klara har en vit kanin som liknar Kalle Skutt mycket. Vi kallar den så klart för Kalle Skutt. Illustrationerna är så fina, och kanske tycker jag extra mycket om den för att flickan i boken heter Kerstin precis som jag. Bokens Kerstin hittar en pappkartong på vinden, och i den ligger Kalle Skutt, som varit hennes mammas leksakskanin. Boken varvas med berättelser om hur Kerstin leker och pratar med Kalle Skutt, och hur hennes mamma lekte med honom.
Barnböcker från förr: Pettson får julbesök
15 december 2011 17:19 | Allmänt, Barnböcker från förr, Barnböcker med jultema, Bilder, Läser | 1 kommentarÄnda från min egen barndom är Sven Nordqvists böcker om Pettson och Findus inte, men ändå klassiker vid det här laget. Och för Viggo och Klara har jag läst dem massor. Pettson får julbesök utkom 1988. Här, liksom i alla Pettsonböcker, myllrar det av roliga detaljer att upptäcka i illustrationerna, och Pettson och Findus hittar på nya sätt att lösa saker på. Som att tillverka en gran när Pettson har gjort illa foten och inte kan gå ut och hugga julgran. Här kan ni läsa om fler barnböcker med jultema som jag tipsat om.
Barnböcker från förr: Lilla Annas julklapp
13 december 2011 22:13 | Allmänt, Barnböcker från förr, Barnböcker med jultema, Bilder, Läser | 1 kommentarI kväll läste Klara och jag den här boken, som så många gånger förr. Lilla Annas julklapp av Inger och Lasse Sandberg från 1972. Den tröttnar vi inte på! Det är skönt med riktigt korta sagor att ta till när man inte orkar läsa en lång bok. Här kan ni läsa om fler barnböcker med jultema som jag tipsat om.
Barnböcker från förr: Måns och Mari om vintern
12 december 2011 18:36 | Allmänt, Barnböcker från förr, Barnböcker med jultema, Bilder, Läser | 7 kommentarerJag älskar Kaj Beckmans böcker om Måns och Mari. Språket. Stämningen. Sättet att prata om vad som händer under olika årstider och hur människor bör vara mot varandra. Och allra mest illustrationerna. 1974 utkom Måns och Mari om vintern på Folket i bilds förlag. Här kan ni läsa om fler barnböcker med jultema som jag tipsat om.
Barnböcker från förr: Snobben, Karl och julen
11 december 2011 16:12 | Allmänt, Barnböcker från förr, Barnböcker med jultema, Bilder, Läser | 3 kommentarerDet var ett tag sedan sist jag publicerade ett Barnböcker från förr-inlägg, men Husmorsskolan gjorde mig påmind om att jag tänkt presentera barnböcker som passar att läsa i juletider, i ett fint inlägg med flera av mina favoriter! Dagens bok är Snobben , Karl och julen av Charles M. Schulz från 1965, utgiven på svenska på Tidens Förlag 1967. Jag har flera böcker om Snobben, men det är från den här historien som de Charlie Brown-julgranar som man ser i USA kommer. En liten gren nedstucken i en träbit. Historien gjordes även som film samma år, och soundtracket med Vince Guaraldi Trio är en av de mest populära julskivorna någonsin, åtminstone i USA. Lyssna på Spotify. Om du vill läsa om fler barnböcker från förr gör du det här. Förra julen skrev jag om min absoluta favoritjulbok, Byn som glömde att det var jul.
Barnböcker från förr: Bokstavskatten Z-Ö
27 augusti 2011 9:35 | Allmänt, Barnböcker från förr, Bilder, Läser | Kommentering avstängdBarnböcker från förr: Bokstavskatten T-Y
26 augusti 2011 7:17 | Allmänt, Barnböcker från förr, Bilder, Läser | Kommentering avstängdBarnböcker från förr: Bokstavskatten N-S
25 augusti 2011 7:10 | Allmänt, Barnböcker från förr, Bilder, Läser | 1 kommentarBarnböcker från förr: Bokstavskatten I-M
24 augusti 2011 7:02 | Allmänt, Barnböcker från förr, Bilder, Läser | 1 kommentarBarnböcker från förr: Bokstavskatten E-H
23 augusti 2011 7:17 | Allmänt, Barnböcker från förr, Bilder, Läser | Kommentering avstängdBarnböcker från förr: Bokstavskatten A-D
22 augusti 2011 6:56 | Allmänt, Barnböcker från förr, Bilder | 4 kommentarerEn av mina mest älskade barnböcker. Klara älskar den också, och jag tröttnar inte på ord och bild. Bokstavskatten av Sebastian Lybeck (text) och Caje Huss (illustrationer), utgiven på Tidens förlag 1969, mitt födelseår. Ni får följa med genom hela alfabetet under veckan!
Aha! sa BOKSTAVSKATTEN, här ska vi tala om A.
För A är Alltid första bokstaven i Alfabetet.
Då tar Ankorna i Alingsås Allesamman en Avstickare
till Annika Andersson, som har Arton
Alldeles nya Afrikanska Armband i en Avlång Ask
under den stora Alen.
Sedan kommer B, och det är min Bokstav,
sa BOKSTAVSKATTEN. Då kommer det en Brun
Bussig Brum-Björn på Besök. Och vi ställer till
Bullfest med Blåbär, Blommor och Bananer på Bordet.
Men Bu-u-u… där kommer ett Bi förbi.
Då blir jag Butter, sa BOKSTAVSKATTEN.
Ack o ve, C är nummer tre. Då blir det Cirkus,
för biet sticker BOKSTAVSKATTEN i svansen.
Och BOKSTAVSKATTEN gapar stort som ett C.
Men strax sätter han sig upp på Cecilias Cykel
och hämtar Cider, Citroner och Champagne i butiken.
-Sånt hjälper mot Chocker, sa BOKSTAVSKATTEN.
Dagen Därpå är Det Dags för D, tycker BOKSTAVSKATTEN.
Det Dumma biet har Drumlat bort, och Duktiga
Doktor Dillman har Donerat en Dammsugare för att
Dämpa Dåligheten. -Nej Du,
Doppa Den i Dammen och Duscha Den i Dynga, säger
Daggmaskarna bland Dahliorna. Det Duger åt Dej!
Krokodilen Gena och hans vänner
22 april 2011 8:34 | Allmänt, Barnböcker från förr, Bilder | 1 kommentarHär hemma brukar vi titta på ”Drutten och Krokodilen”, den sovjetiska originalserien, som vi har på dvd. Det är inte den som visades i Sveriges magasin när jag var barn, utan där var det ett stående programinslag som hette ”Drutten och krokodilen i bokhyllan” med dockor och svenska röster. Men den sovjetiska tv-serien baserades i sin tur på ”Krokodilen Gena och hans vänner”, en barnbok av Eduard Uspenskij som utkom 1966. Titta vilka fina illustrationer det var i boken!
Barnböcker från förr: Snuffe sjukhusgrisen
29 december 2010 11:07 | Allmänt, Barnböcker från förr, Bilder, Läser | 6 kommentarerVad jag gillar med Snuffe sjukhusgrisen? Färgerna, Evelinas rutiga klänning, att den är så knasig, att Evelina säger Godmorgon, sömntutor och sötnosar. Boken är skriven av Hilding Pawlo, med illustrationer av Kerstin Hedenby, och utgiven på Folket i bilds förlag 1969.
Barnböcker från förr: Byn som glömde att det var jul
28 december 2010 18:25 | Allmänt, Barnböcker från förr, Barnböcker med jultema, Bilder, Läser | 3 kommentarerFina Alf Prøysen-sagan Byn som glömde att det var jul läste alltid min storasyster Anna för mig och Matti på julafton innan tomten kom. Den läser jag rätt ofta kring jul för Klara nu, och hon tycker också att den är så kul. Roligt med en hel by på norska landsbygden någonstans, där alla kollektivt glömmer bort saker. I det här fallet alltså att det var jul, men så ser lilljäntan en kärve och kommer på att den har man på julen, och så hissar hon upp den i flaggstången så att alla ska förstå att det är julafton. Underbara bilder som andas 50-tal. Boken utkom på svenska 1958 och är illustrerad av Nils Stödberg. Tänk att de ändå hinner allt julstök utan att slarva! Här städas och fejas och tvättas fönster och gardiner och bakas och huggs granar, och sedan julbadar alla i en enorm badbalja som snickaren hade gjort medan de andra pyntade i ordning till jul…
och just när de var färdiga och hade fått på sig rena kläder och mamman till lilljäntan i gården högst uppe under fjället stod och knöt ett rött hårband i håret på henne…
just då ringde kyrkklockorna. Och så var det jul.
Barnböcker från förr: Det sitter en tiger i tekannan
11 december 2010 10:19 | Allmänt, Barnböcker från förr, Bilder | 6 kommentarerJag tänkte att jag skulle ha en serie på bloggen om favoritbarnböcker från min barndom. Först ut är Det sitter en tiger i tekannan.
Boken är utgiven i engelskt original 1967 med underfundig text av Betty Yurdin och underbara illustrationer av William Pène du Bois. Den handlar om en familj som har en fantastiskt stor tekanna, faktiskt så stor att det får plats en tiger i den. En dag sitter den där tigern bara där i kannan när de ska dricka eftermiddagste. Och en efter en i den stora familjen försöker med olika medel få ut tigern ur tekannan. De resonerar förståndigt, läxar upp och hotar med våld och stora brandsprutan. Men tigern sitter där den sitter i tekannan, och bryr sig inte ett dyft om familjens behov av eftermiddagste. Till sist kommer minsta syster Bisse hem från ett kalas, och hon har en annan ansats. Hon är snäll och vänlig och frågar tigern om han inte vill komma ut och dricka te med dem, för de skulle bli så glada då. Och då gör tigern det såklart.
Han är ju privatdetektiv, vetja!
20 november 2010 10:03 | Allmänt, Barnböcker från förr, Bilder, Läser | Kommentering avstängdHär om kvällen läste vi Ture Sventon och hans flygande matta, Klara och jag. En av mina gamla barnböcker som jag tycker så mycket om. Det här är alltså inte en av kapitelböckerna, utan en bilderbok där berättelsen är gjord i serieformat med Sven Hemmels bilder till Åke Holmbergs text 1971. Den första kapitelboken om Ture Sventon kom redan 1948, och de flesta böckerna skrevs under 50-talet. Det blir ju alla rätt med en privatdetektiv, den rutiga kostymen och flugan, serieformatet och den litet torra och käcka tonen. När jag tänker på en berså tänker jag alltid på den här berättelsen och hur de dricker saft, men att Oxen stjäl bullarna som Lisbeth är ivägskickad till bageriet för att köpa.
Barnböcker från förr: Gubben Måns i Månen
12 december 2005 9:49 | Allmänt, Barnböcker från förr, Läser | 2 kommentarerApropå pappas kommentar i förra inlägget; ja, Gubben Måns i Månen av Einar Norelius är en toppenbok, som vi läste ofta när jag var liten. Antagligen var den Annas, för jag hittade den inte bland mina. Köpte den därför på Tradera tidigare i år, och Viggo gillar den också. Den utkom mitt födelseår, 1969.
Gubben Måns i Månen satt
Ensam i sin månskensnatt.
Långt inunder honom for
Jorden, härligt rund och stor.
- Oh, sa Måns, så skönt jag flyger!
Men – vem ser jag där som smyger?
Jo, minsann, det är ju, hu! –
Stora Björn med son och fru!
Hela björnfamiljen är
ute för att plocka bär.
Och de hittar smultronställen
över hela himlapällen,
tills de plötsligt ropar: – Hej!
Där är någonting för mej!
Titta en sån läcker sak!
En sån ost i våran smak!
Stackars Måns fick björnbesök –
En stor, stor bit av månen rök.
Ty den ost som björnarna
Ville ha var månen, ja!
Sedan åt de mer ändå.
Månen blev så liten, så
Gubben Måns beslöt att fly –
Spände upp sitt paraply.
Men med paraply i hand
Landar Måns i mjuk fin sand.
- Oh, sån tur – jag är på jorden –
Närmare bestämt i Norden!
Gubben Måns till jorden kom,
Ville se sej riktigt om.
Kunde jorden vara sån,
Som han så den hemifrån?
Mellan stenar, gräs och rötter
Trippar Måns på pigga fötter.
- Sätter jag nu riktig fart,
Har jag nog sett allting snart!
Lugnt och säkert gick sen färden
Ut i stora vida värden,
tills vår Måns klev litet fel,
Och det hände en hel del…
Trampa aldrig, aldrig på
Farbror Getings onda tå!
Ty, då händer mycket, som
Man knappt kan tala om…
Stackars Måns fick lov att gno
Mer än nånsin må du tro,
Ty en ilsken geting kan
Ställa till det mycket han.
Men nog hade Måns väl tur –
Riktig stortur eller hur?
Ty här ser vi, hur vår vän
Klarar sig från getingen.
- Se goddag, sa Måns, kan jag
Stanna här ett litet tag?
Per i Päronet sa: – Visst!
Getingstick är något trist!
Sen satt Måns och hade bra,
Mådde gott och drack chokla’.
Tills på en gång – ping, pang, pång!
Päronet blev luftballong!
Hur det hände ser vi här,
Där en hungrig skata bär
Hela stora päronstugan
Hem till ungarna och frugan.
Per i Päronet skrek: – Nix!
Vad är detta för ett trix?
- Lugn, sa Måns, det här ska jag
Klara på ett litet tag.
- Skatan skrämmer jag, det skrället.
Sätter paraplyt i stället.
Sagt och gjort – och här du ser
Hur de sakta singlar ner.
Per i Päronstugan sa:
- Detta klarade du bra!
Stanna här och bo hos mej.
Jag ska bjuda på pastej…
- Tack, sa Måns, det låter gott –
Men jag har så väldans brått –
Jag ska resa vida kring,
Så jag säger hej och tjing!
– Hoj! skrek Måns, vad är det där?
En sån rolig mackapär!
Oh, nu ser jag – det är ju
Nåt som jag behöver nu:
En personbil – full med fel.
Bilen saknar nog en del!
Ingen motor – ingen ratt!
Tur att jag har kvar min hatt!
Sedan skakar Måns ur hatten
Bakhjul, framhjul, motorn, ratten –
Allt sätts fast, där det ska vara –
Bilen klar – det går att fara!
Hejsan, svejsan, bing, bang, bång!
Bilen sätter strax igång.
Gaspedalen hårt i botten –
Men vad nu?! Se upp för kotten!
Bilen körde i en sten
Och blev genast sko igen.
Kotten klarade sig dock
Från en verkligt saftig krock…
- Hm, sa Måns, det där gick galet.
Fick du någon smäll i skalet?
- Nej, sa kotten, det gick bra.
Tack ska Måns i Månen ha!
- Jag ska sätta ben på dej,
Så du kan bli häst åt mej!
Måns i Månen satte fast
Fyra pinnar i en hast.
- Hoppla! skrek han, nu går färden
Uti resten utav världen.
Jag vill se på allt som är –
Inte bara stanna här…
Det blev fart det, må du tro!
över stock och sten och bro,
över berg och över slätter,
Genom dagar, genom nätter.
- Stanna nu, sa Måns en dag.
Jag har sett så mycket jag
Kan få se från norr till Skåne –
Jag far åter till min måne!
- Tack, sa kotten, får jag ha
Kvar de fyra pinnarna,
Som jag fick som ben av dej!
- Varsågod, sa Måns – och hej!
- Gnigg, gnagg, gnägg, sa grankottshästen.
Hur ska du nu klara resten?
Måns i Månen skrattade.
Vänta, strax ska du få se!
Ut ur hatten kom där strax
Tama kråkan Kricke Krax.
- Vad befaller herrn för nåt?
- Flyg mej hem, sa Måns. Men brått!
- Vi får se, sa Krick Krax,
Om jag har så mycket flax –
Kanske orkar jag att fara
Upp till det där molnet bara…
Upp till molnet gick det – hej!
Sen sa kråkan: Tack för mej!
Och på mycket trötta vingar
Kricke Krax mot jorden svingar.
Måns i Månen hatten skakar,
Fram ur den en stege brakar.
Steg för steg går färden sedan
Upp till månen, som från nedan.
Redan blivit rund som förr.
Måns kan låsa upp sin dörr,
Vänder sig och tittar ut.
- Hej, mitt äventyr är slut!
- Nog var jorden underbar.
Full av äventyr den var.
Men min måne är ändå
Den som jag vill bo uppå.
Därmed lyfte Måns på hatten
Och flög bort i månskensnatten.
Flög högt över jordens länder,
Där så mångt och mycket händer.
WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds.
Valid XHTML och CSS. ^Topp^