Barnböcker från förr: Byn som glömde att det var jul

28 december 2010 18:25 | Allmänt, Barnböcker från förr, Barnböcker med jultema, Bilder, Läser | 3 kommentarer

Fina Alf Prøysen-sagan Byn som glömde att det var jul läste alltid min storasyster Anna för mig och Matti på julafton innan tomten kom. Den läser jag rätt ofta kring jul för Klara nu, och hon tycker också att den är så kul. Roligt med en hel by på norska landsbygden någonstans, där alla kollektivt glömmer bort saker. I det här fallet alltså att det var jul, men så ser lilljäntan en kärve och kommer på att den har man på julen, och så hissar hon upp den i flaggstången så att alla ska förstå att det är julafton. Underbara bilder som andas 50-tal. Boken utkom på svenska 1958 och är illustrerad av Nils Stödberg. Tänk att de ändå hinner allt julstök utan att slarva! Här städas och fejas och tvättas fönster och gardiner och bakas och huggs granar, och sedan julbadar alla i en enorm badbalja som snickaren hade gjort medan de andra pyntade i ordning till jul…

och just när de var färdiga och hade fått på sig rena kläder och mamman till lilljäntan i gården högst uppe under fjället stod och knöt ett rött hårband i håret på henne…

just då ringde kyrkklockorna. Och så var det jul.

3 kommentarer

 1. Jo, jag känner förstås till den här bokens plats i vår familjs privata jultradition. Roligt att du för den vidare.

  Men jag skulle vilja påminna om en annan aspekt på den. Båda dess skapare, Alf Prøysen och Nils Stödberg, hör hemma i en nordisk arbetarrörelsetradition.

  Alf Prøysen var mångårig kåsör i de norska socialdemokraternas, Arbeiderpartiets, huvudorgan Arbeiderbladet, hans böcker gavs ut på rörelseförlaget Tiden (jo, i Norge också), och hans visor sjungs än i dag på Arbeiderpartiets kongresser. I Sverige gavs hans fina sommarroman ”Trastsommar” ut i FiBs folkbokserie – jag sålde den i Juniskär med omnejd. Och han förekom förstås i Folket i Bild, som jag också läste och sålde.

  Från Folket i Bild minns jag också Nils Stödberg som illustratör. Arbetarrörelsens egen veckotidning hade som policy att noveller och följetonger skulle illustreras av framstående bildkonstnärer.

  Även det här kan vara bra att veta.

  Men för att återvända till utgångspunkten: Det är också en underbar barnbok, värd att föra vidare till nya generationer barn.

  Comment by Enn Kokk — 2010-12-28 20:29 #

 2. Jag gillar äldre böcker, gärna barnböcker. De känns ofta så naiva, på ett bra sätt. De tidstypiska kläderna & klara starka färger. Sådana färger får man väl nästan inte trycka med i dag. I just eran bok, verkar det så bra med samarbetet :) Känns som något att ta efter i verklighetens 2011!
  God fortsättning, med många fler sköna (retro-) kulturupplevelser!
  önskar helena

  Comment by enannanhelena — 2010-12-29 8:56 #

 3. […] Det var ett tag sedan sist jag publicerade ett Barnböcker från förr-inlägg, men Husmorsskolan gjorde mig påmind om att jag tänkt presentera barnböcker som passar att läsa i juletider, i ett fint inlägg med flera av mina favoriter! Dagens bok är Snobben , Karl och julen av Charles M. Schulz från 1965, utgiven på svenska på Tidens Förlag 1967. Jag har flera böcker om Snobben, men det är från den här historien som de Charlie Brown-julgranar som man ser i USA kommer. En liten gren nedstucken i en träbit. Historien gjordes även som film samma år, och soundtracket med Vince Guaraldi Trio är en av de mest populära julskivorna någonsin, åtminstone i USA. Lyssna på Spotify. Om du vill läsa om fler barnböcker från förr gör du det här. Förra julen skrev jag om min absoluta favoritjulbok, Byn som glömde att det var jul. […]

  Pingback by Kerstin Kokk » Barnböcker från förr: Snobben, Karl och julen — 2011-12-11 16:12 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^