Dagens kopp: Prisma R i modell A från Gustavsberg

3 augusti 2015 12:21 | Allmänt, Bilder, Dagens kopp, Formgivning och arkitektur | 1 kommentar

Inte tycker jag att det är någon bra modell på tekopp, alldeles för vid och låg, men Bibi Bregers Prisma är en väldigt fin dekor, och jag har letat efter en kopp i flera år. Jag har bara några fat sedan tidigare. När jag besökte Lata Pigan i Väla häromsistens hade jag egentligen handlat färdigt och varit och ätit våfflor från våffelkiosken, och gick bara in igen för att säga hej då, och då såg jag koppen i ett skåp och var tvungen att köpa den också. Detta är A-modellen, men den tillverkades även i modell LI, och den finns även i en grå variant som heter Prisma G. I den här rosa varianten heter den alltså Prisma R.

Untitled

Dagens kopp: Carmen från Gefle

30 juli 2015 11:15 | Allmänt, Bilder, Dagens kopp, Formgivning och arkitektur | 1 kommentar

Jag kanske skulle passa på att blogga om de loppisfynd jag hunnit med de senaste månaderna, nu när jag faktiskt har semester, och litet mer tid. Dessutom är det i morgon 10-årsjubileum av den här bloggen! Det vore ju fånigt om det fick passera obemärkt. Även om bloggandet ganska mycket har spelat ut sin roll, och jag mest använder Instagram, så har jag någon sorts ambition att dokumentera loppisköp här, och berätta mer utförligt om föremålen.

Vad kan då passa bättre att komma igång med, än ett Dagens kopp-inlägg? Här har ni rara och somriga Carmen, som jag faktiskt har en tekopp av sedan tidigare. I sommar har jag dock kompletterat med fem koppar till. Carmen är ritad av Eugen Trost och tillverkades 1933-1945 på modellerna A, F, I, enligt Gyllenhammars Gefleporslin. Detta är dock modell AU, så dekoren måste rimligen ha återupptagits på 50-talet. Den lilla blomman som gömmer sig på andra sidan av koppen tycker jag är en trevlig detalj. Än lustigare att den finns i litet olika varianter, som ni ser. De här kopparna passar kalasfint på sommarens kalas!

Untitled

Untitled

Dagens kopp: Rosette från Rörstrand

25 januari 2015 15:44 | Allmänt, Bilder, Dagens kopp, Formgivning och arkitektur | Kommentering avstängd

Igår var en bra dag, för igår köpte jag en tekopp. Det händer ju inte så fasligt ofta att jag utökar samlingen nuförtiden. På Qeptas var det dessutom rea. Rosette heter den här koppen från Rörstrand. Tänker att det nog inte är en slump att den här dekoren inte finns med i den stora Rörstrandsboken, och att jag inte hittar någon utförlig information när jag googlar. Det här var säkert inte en ”fin” dekor, utan en mer folklig. Ingen av de kända formgivarna som står bakom. Själv tycker jag att den är litet fulsnygg. Ingenting jag skulle vilja ha mängder av, men rätt rar är den som enstaka kopp och i kombination med sådant som är mindre pråligt.

Untitled

Dagens kopp: polsk kaffekopp med rosor på

8 december 2014 15:48 | Allmänt, Bilder, Dagens kopp, Formgivning och arkitektur | Kommentering avstängd

Visst ser man med en gång att den här koppen inte är svensk? Jag tänker genast östeuropeisk, och det stämmer ju. Fint med rosen inne i koppen! Med stämpeln som ledtråd har jag ägnat mig åt att vara porslinsdetektiv och hittat något om ursprunget på en sida med frågor och svar i The Courant:

Q: I have a set of china marked ”PT Tulowice, Made in Poland.” It has the same wreath mark with the star as RS Prussia, RS Germany, RS Suhl, RS Tillowitz and RS Poland pottery. I would like to know the history.

A: RS are the initials of Reinhold Schlegelmilch, who operated potteries in Tillowitz and Suhl, Germany, beginning in 1869. His mark was ”RS” in a wreath with the name of the city, province or country underneath the wreath. Pieces marked RS Germany, RS Poland, RS Prussia, RS Silesia, RS Suhl or RS Tillowitz were all made by Schlegelmilch or his sons. After World War II, Tillowitz became part of Poland and the name of the city was changed to Tulowice. Pieces marked ”PT Tulowice” were made at the Reinhold Schlegelmilch factory after 1945 and before 1956.

Dagens kopp: dekor 1023 från Gustavsberg

5 augusti 2014 12:47 | Allmänt, Bilder, Dagens kopp, Formgivning och arkitektur | 1 kommentar

Nåra decennier äldre är de här kopparna än vad jag brukar vara intresserad av, men de var så rara. Dekornumret finns upptaget i förteckningen i boken om Gustavsberg av Gösta Arvidsson, och där anges ”troligen runt sekelskiftet 1900″. Ja, det känns ju troligt. Inbjuder till kafferep gör de verkligen!

Dagens kopp: mockakoppar i Gustavsbergsblommor

4 augusti 2014 11:05 | Allmänt, Bilder, Dagens kopp, Formgivning och arkitektur | 1 kommentar

Strama, men samtidigt somrigt söta, beströdda med små blommor. Mockakopparna tillhör Stig Lindbergs servis Gustavsbergsblommor, tillverkad 1941-1951. De andra delarna i den här servisen är inte så här strama. De är nämligen i modell KY och WB, medan mockakopparna är modell SA. Här kan ni se en samling där man kan jämföra modellerna. Man ser också att godset i mockakopparna är mycket vitare. Tänk vilken skillnad det blir när man kombinerar en dekor med olika modeller! Helt olika uttryck.

Untitled

Dagens kopp: Folkets Park Enköping

3 augusti 2014 14:17 | Allmänt, Bilder, Dagens kopp, Formgivning och arkitektur | 4 kommentarer

Men titta vad jag hittade på bakluckeloppis i Ulva för ett par veckor sedan! En hel kaffeservis från Folkets Park Enköping! Roligt! Jag lyckades få med den hem i cykelkorgen. Det är en restaurangservis från Karlskrona. På kopparna står det Folkets Park Enköping. På kannan bara Folkets Park.

Untitled

Dagens kopp: Mor från Gefle

1 augusti 2014 10:50 | Allmänt, Bilder, Dagens kopp, Formgivning och arkitektur | Kommentering avstängd

Många ”Mors kopp” kan vara ganska fåniga, men den här tycker jag har riktigt fin dekor. Hittade den på tradera. Tyvärr ser det inte ut att vara rätt fat. Jag skulle tro att det ska vara ett enfärgat blått fat till koppen, men det här fatet ser inte ut att vara ett Geflefat. Om koppen vet jag inte så mycket mer än att modellen är AU. Stämpeln visar också att den är tillverkad på 70-talet. Den Geflestämpeln med tre kronor runt användes från 1971. Dekoren kan dock vara äldre. Jag skulle tro att den är från 60-talet.

Untitled

Untitled

Dagens kopp: Rosina i modell E från Gefle

21 juli 2014 21:16 | Allmänt, Bilder, Dagens kopp, Formgivning och arkitektur | 1 kommentar

Perfekt till mitt framtida konditori när jag hittade de här kopparna i en loppislada i Viksta! 13 koppar med fat, en sockerskål och en gräddsnipa för 150 kronor. Vem som står bakom dekoren vet jag inte, men modellen är E, där kopparna är formgivna av Sven Eric Skawonius, medan övriga delar formgavs av Mari Simmulson. Som jag flera gånger har skrivit om, är jag litet svag för flytande blå dekorer. Fint med den mindre rosen på baksidan. Nästan ännu finare än den stora, faktiskt.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Dagens kopp: Blårandig tekopp från Höganäs av Jackie Lynd

17 mars 2014 9:46 | Allmänt, Bilder, Dagens kopp, Formgivning och arkitektur | 1 kommentar

Vad jag förstår av mina efterforskningar måste den här koppen vara från början av 90-talet, men har inte dekoren väldigt mycket av 60-tal över sig? Tänker på Lisa Larssons Matilda och Stig Lindbergs Blå Husar, till exempel. Och jag gillar ju de där snälla, mjuka blå dekorerna. Ingen information har jag hittat om vad koppen heter, men den är stämlad Jackie Lynd under, och jag har hittat information om att hon arbetade för Höganäs 1990-1992. Formmässigt känns den som den följer en tradition av mer hantverksmässig keramik, snarare än industridesign, och det passar väl in när man formger något för Höganäs. Rejäl volym och skön att hålla i gör att den nog blir en vardagsfavorit.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Dagens kopp: blommigt restaurangporslin från Karlskrona

12 februari 2014 21:12 | Allmänt, Bilder, Dagens kopp, Formgivning och arkitektur | 4 kommentarer

Det fanns en tid då jag bara köpte en tekopp av varje av sådant porslin som jag gillade, för att inte samla på mig för mycket. Och i stort sett aldrig kaffekoppar. Inte längre. Nu köper jag på mig med tanke på mitt framtida retrokonditori. Så de här tre rosiga kaffekopparna i restaurangporslin från Karlskrona för 15 kronor styck slank raskt ner i korgen på Myrorna. Toppen! De har säkert funnits på något konditori en gång i tiden. Stämpeln under visar att de är tillverkade på 60-talet, men modell och dekor är med säkerhet flera decennier äldre.

Untitled

Untitled

Untitled

Dagens kopp: Vardag av Karin Björquist

8 februari 2014 13:50 | Allmänt, Bilder, Dagens kopp, Formgivning och arkitektur | Kommentering avstängd

Visst är det en riktig vardagsservis, Karin Björquists Vardag för Gustavsberg. Rejäl, slittålig, mjuk och snäll. En rustik känsla. Inga krusiduller eller dekor som man tröttnar på. Bara den gröna glasyren med en vit kant, så den passar till allt och kan kombineras med olika dukar, servetter och annat som hör det dukade bordet till. Vissa delar har även ett reliefmönster med ett sigill. Karin Björquist formgav Vardag 1955 och visade upp utkast till servisen på H55, och servisen var i produktion till 1973. Modellen heter BE. Hur känns den att dricka ur då? Ja, örat är generöst tilltaget och skönt att hålla i. Koppen vilar stadigt i handen när man håller i örat. Men som med många andra serviser är det litet snävt att komma in med långfingret under örat när man ska lyfta koppen från fatet. Varför är det så vanligt, även av formgivare som helt uppenbart tycker att funktion är viktigt? Jag tycker även att godset är litet för tjockt när koppen möter läpparna, men det är ju en smakfråga vad man föredrar.

Untitled

Untitled

Untitled

Dagens kopp: Curry från Gefle

1 januari 2014 16:08 | Allmänt, Bilder, Dagens kopp, Formgivning och arkitektur | Kommentering avstängd

En tekopp från Gefle fanns det faktiskt bland julklapparna! Det var min bror som hittat den. Curry i Arthur Percys trevliga modell AU. Glasyren Curry ligger Berit Ternell bakom och tekoppen med Curryglasyren tillverkades 1955-1964. Den litet speciella färgen blir snygg ihop med svart, tycker jag.

Untitled

Dagens kopp: röd Lillemor från Gefle

8 december 2013 20:40 | Allmänt, Bilder, Dagens kopp, Formgivning och arkitektur | 1 kommentar

En blå och en svart Lillemor har jag redan, men den röda har jag längtat efter länge. Och nu i lördags stod den där på Myrorna. Så fin! Modellen heter AU och är formgiven av Arthur Percy. Även dekoren är Percys verk. Lillemor tillverkades 1951-1964 i flintgods med koppartryck, och finns alltså i varianterna svart, blått eller rött.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Dagens kopp: Carmen från Gefle

8 juli 2013 11:21 | Allmänt, Bilder, Dagens kopp, Formgivning och arkitektur | 3 kommentarer

Tekoppar är alltid de bästa loppisfynden, och när man får höra en fin historia bakom känns det extra roligt. Den här koppen hade säljaren som barn på 50-talet druckit varm choklad med vispgrädde i hos sin mormor. Jag lovade henne att jag också ska göra det! Modellen är Gefles AU, men den har ingen stämpel alls och jag har aldrig sett dekoren förut. Jag har ingen aning om den har något namn. Den är inte precis i toppskick, men eftersom jag aldrig sett dekoren förut och det var så fint när säljaren berättade om den fick den följa med hem. Väldigt rar är den i alla fall.

Uppdatering: Har fått veta att dekoren heter Carmen, är ritad av Eugen Trost och tillverkades 1933-1945 på modellerna A, F, I, enligt Gyllenhammars Gefleporslin. Detta är dock modell AU, så dekoren måste rimligen ha återupptagits på 50-talet.

Untitled

Untitled

Dagens kopp: gul Fortuna från Gefle

26 juni 2013 17:25 | Allmänt, Bilder, Dagens kopp, Formgivning och arkitektur | 2 kommentarer

Vad tror ni? Kan den här koppen bringa lycka? Den heter i alla fall Fortuna. Fortuna tillverkades 1960-1964, och finns även i blått. Den gula färgen är faktiskt inte riktigt samma som på de flesta andra Geflekopparna med gul dekor. Den är litet mörkare och mer mättad, en något varmare gul. När jag köpte den på Söders gammalt och nytt för någon vecka sedan trodde ägaren att det var apelsinskivor på den, men det måste rimligen vara lyckohjul; därav namnet Fortuna. Modellen är naturligtvis den trevliga och behagliga AU, formgiven av Arthur Percy. Vem som ligger bakom dekoren är däremot okänt.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Dagens kopp: restaurangporslin med gröna ränder från Gustavsberg

15 juni 2013 19:54 | Allmänt, Bilder, Dagens kopp, Formgivning och arkitektur | 2 kommentarer

Ja, fyra stycken med tre fat blev det till och med på loppisen på Tunakolonin idag! 20 pix fick jag betala för dem tillsammans. Utmärkt retrokaféporslin, eller hur? Läs gärna mer om gammalt restaurangporslin här.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Dagens kopp: gul Pallas från Gefle

19 maj 2013 14:42 | Allmänt, Bilder, Dagens kopp, Formgivning och arkitektur | 1 kommentar

Tänk att jag inte ens har bloggat om den här skönheten, som jag köpte på Tradera för ett bra tag sedan! Dagens kopp är ju ändå min grej. Jag har flera kaffekoppar i Pallas, och har haft en grön tekopp som tyvärr gick i kras. Men nu har jag alltså en tekopp igen! Det är förstås Helmer Ringströms klassiska AU-modell, och dekoren är formgiven av Berit Ternell. 1960-1964 tillverkades Pallaskopparna, som även finns med grönt eller rött band.

Untitled

Untitled

Untitled

Porslin till mitt framtida retrokonditori

24 februari 2013 12:14 | Allmänt, Bilder, Dagens kopp, Dagens tekanna, Formgivning och arkitektur | 13 kommentarer

Vet ni vilken fantastiskt fin present jag fick av Porslinsbloggen när vi träffades på Antikmässan och retrobloggträffen? Eftersom han vet att jag har planer på att starta ett eget konditori med 50-60-talsinredning och porslin i framtiden hade han köpt en banankartong proppfylld med restaurangporslin på loppis åt mig. Han körde till och med hem det till mig i Uppsala på vägen hem från Stockholm till Falun. Allt är vitt odekorerat benporslin från Gustavsberg, utom kannan som uppenbart har en beställningsdekor gjord för någon restaurang. Finns det någon som känner igen den? Den bör väl rimligen ha funnits i Dalarna. Locket tror jag kanske är utbytt. Det har ett brett brunt band på sig, men på kannan är det svart och grå dekor. Under kannan finns en stämpel med T. SAX.4. Den lägre och bredare koppmodellen heter LL. Det är samma som finns med till exempel dekoren Blå husar. Den högre och smalare koppmodellen är SA. Det är samma som finns med till exempel dekoren Dresden. Några assietter är det också. Det blev visst ett inlägg med två Dagens kopp och en Dagens tekanna! Tack, snälla Benny!

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Dagens kopp: Prick i grått från Gustavsberg

18 februari 2013 20:14 | Allmänt, Bilder, Dagens kopp, Formgivning och arkitektur | 2 kommentarer

Allra roligast med Antikmässan i fredags var naturligtvis retrobloggträffen! Så roligt att träffa alla supertrevliga och kunniga likasinnade. Efter mässan hade vi en bytesträff som Porslinan ordnat i Årstaberg, och där köpte jag de här kaffekopparna av Porslinsbloggen. De saknar fat och har ingen märkning, men jag tror att modellen är Gustavsbergs SE. Jag har en med samma dekor i mörkrött sedan tidigare.

Uppdatering: Snabbt fick jag hjälp med identifieringen av Porslinsbloggen. Kopparna heter Prick och modellen SGF.

Untitled

Untitled

Så här såg det ut på bytesträffen. Detta är bara en del av allt som fanns där.

Untitled

Nästa sida »

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^