Dagens kopp: polsk kaffekopp med rosor på

8 december 2014 15:48 | Allmänt, Bilder, Dagens kopp, Formgivning och arkitektur | Kommentering avstängd

Visst ser man med en gång att den här koppen inte är svensk? Jag tänker genast östeuropeisk, och det stämmer ju. Fint med rosen inne i koppen! Med stämpeln som ledtråd har jag ägnat mig åt att vara porslinsdetektiv och hittat något om ursprunget på en sida med frågor och svar i The Courant:

Q: I have a set of china marked ”PT Tulowice, Made in Poland.” It has the same wreath mark with the star as RS Prussia, RS Germany, RS Suhl, RS Tillowitz and RS Poland pottery. I would like to know the history.

A: RS are the initials of Reinhold Schlegelmilch, who operated potteries in Tillowitz and Suhl, Germany, beginning in 1869. His mark was ”RS” in a wreath with the name of the city, province or country underneath the wreath. Pieces marked RS Germany, RS Poland, RS Prussia, RS Silesia, RS Suhl or RS Tillowitz were all made by Schlegelmilch or his sons. After World War II, Tillowitz became part of Poland and the name of the city was changed to Tulowice. Pieces marked ”PT Tulowice” were made at the Reinhold Schlegelmilch factory after 1945 and before 1956.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^