Tänk att det ska vara så svårt att få tag i 60-talslakan

31 maj 2010 7:12 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 1 kommentar

Hur mycket jag än letar på loppisar är det sällan jag hittar påslakan från 60-talet, de där typiska randiga i pastellfärger som jag är uppvuxen med. Det är något särskilt med dem. Underbara är de. Och det är inte samma sak med pastelligt randiga från senare datum. Det här hittade jag på Myrorna för ett tag sedan i alla fall. Om ni har något tips om något ställe i Uppsala eller Stockholm som får in, så hör av er.

Dagens symönster: Stil nr 7826 Flickbyxa från 50-talet

31 maj 2010 7:07 | Allmänt, Bilder, Dagens symönster, Formgivning och arkitektur | Kommentering avstängd

Hur glad blir man inte av de här urfina byxorna?

Dagens kopp: Gul Ceylon av Hertha Bengtson

30 maj 2010 22:17 | Allmänt, Bilder, Dagens kopp, Formgivning och arkitektur | 2 kommentarer

Så har jag äntligen skaffat mig en Ceylonkopp, Hertha Bengtsons fina servis från 1955. Söders gammalt och nytt har haft de gula inne i ett par månader, men de var så dyra. I lördags när jag var där hade de sänkt priset rejält, så då slog jag till på en. Jag har ju redan presenterat Ceylonkopparna när jag hade varit på finfint förmiddagsfika hos Anders och Daniel i Umeå, men min alldeles egna kopp måste jag också visa upp. Den kommer att bli så fin ihop med den svarta Ceylonkannan.

Dagens symönster: Vi modemönster nr 5104 Barnklänningar

30 maj 2010 11:28 | Allmänt, Bilder, Dagens symönster, Formgivning och arkitektur | Kommentering avstängd

Notera att det inte heter Vi-mönster längre, utan Vi modemönster. Det är också ett annat manér än vad de andra mönstren som jag har visat är tecknat i, och barnen får vara litet knubbigare.

Rita inredningsplan – MÖBELKONSUM

29 maj 2010 10:01 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur, KF | Kommentering avstängd

En inredningsplan att rita själv från Möbelkonsum, hur fint är inte det? Men inte har jag hjärta att klippa ut möblerna. Jag får scanna in och skriva ut på färgskrivare istället, så kan jag leka hur mycket jag vill. Noterar tidstypiska möbler som tevagn, satsbord, dyscha, telefonbord, radiobord, radiogrammofon och toalettbord. Men TV eller TV-bord fanns inte med, så det här är nog före televisionens intåg i Sverige.

Här görs även reklam för Möbelkonsums egna bygga-bords-delar, där man kan välja olika utföranden som linoleum med boklist, teakfanér med teaklist och massiv teak. På motstående sida visas möbler från Bra bohag: Bord Sesam, Stol Kontiki (i massiv teak så klart), Fåtölj Contour 17 och Sideboard Lyon.

Man kan här se att KF hade tydliga ambitioner att i Svenska Slöjdföreningens anda sprida god form till sina medlemmar, som det kom till uttryck i Hemutställningen 1917 och Gregor Paulssons propagandaskrift Vackrare vardagsvara, som slöjdföreningen låg bakom. Det fanns ett folkbildande inslag om god form och vad man ska tänka på när man inreder och väljer möbler och porslin i mitten av 1900-talet, som KF var en självklar del av.

Dagens symönster: Stil 6604 Barnkappor

29 maj 2010 9:18 | Allmänt, Bilder, Dagens symönster, Formgivning och arkitektur | Kommentering avstängd

Visst är de fina? Gillar duffelknäppningen på de två mindre, och ser ni att det är rutigt foder i den grå kappan? Flätorna som står ut på längsta tjejen är så fina! Det här mönstret borde nästan vara tidigt 50-tal.

Dagens symönster: Vi-mönster nr 2980 Barnklänningar från sextiotalet

28 maj 2010 6:57 | Allmänt, Bilder, Dagens symönster, Formgivning och arkitektur | Kommentering avstängd

Modellen i mitten är finast, tycker jag! Men också väldigt fin detalj att knapparna sitter parvis på den rosa modellen.

Dagens symönster: Vi-mönster nr 5072 Barnkappa

27 maj 2010 22:15 | Allmänt, Bilder, Dagens symönster, Formgivning och arkitektur | Kommentering avstängd

Vi-mönster! Konsum så klart. Urfina är de. Sent sextiotal, eller vad tror ni? Synd att det inte står tryckår på mönstren. I jobbet är jag petnoga med att alltid ha tryckår på trycksaker.

En bunt Chaplin från 60-talet – Sörjer alla filmer som inte går att få tag på

24 maj 2010 22:27 | Allmänt, Bilder | 1 kommentar

Faktum är att det fortfarande finns ett och annat kvar att visa från loppisletandet i Umeå. Denna bunt med filmtidskriften Chaplin från mitten av 60-talet var fin. Jag sörjer när jag påminns om hur mycket bra gammal film som inte finns att få tag på. Förhoppningsvis blir det nedslag i innehållet framöver på bloggen.

Dagens symönster: Vi-mönster 5028 Skidoverall från 60-talet

24 maj 2010 7:04 | Allmänt, Bilder, Dagens symönster | Kommentering avstängd

Den otroligt snygga skidoverallen och slalombyxorna, som de kallas i mönstret, är väl det enda som skulle göra mig intresserad av vintersport.

Dagens symönster: Stil 8615

23 maj 2010 23:48 | Allmänt, Bilder, Dagens symönster | 6 kommentarer

Vilken glädje när jag på Myrorna hittade en hel flyttkartong fylld av gamla symönster. Jag letade igenom alla och plockade ihop en tjock bunt med mönster på barnkläder från 50- och 60-talet. Nu ni, nu blir det en ny rolig serie med gamla mönster. Och när de här tar slut har jag rätt många sedan tidigare, även till vuxenkläder, som jag inte visat tidigare på bloggen. För att inte tala om mammas guldgruva av mönster. En baktanke med mönstren är naturligtvis att jag ska få mamma att sy några av kläderna åt Klara. Jag ska bara leta upp passande tyger från 50- och 60-talet först. Vi börjar med den här fina klänningen. Klara älskade den när hon såg den.

Dagens tekanna: MA Peru från Gefle

23 maj 2010 23:29 | Allmänt, Bilder, Dagens tekanna, Formgivning och arkitektur | 2 kommentarer

Man kan inte ha för många tekannor och man kan inte ha för många i Lillemor Mannerheims fina modell MA från 1956. På gårdagens loppisrunda på Vaksala torg hittade jag en i glasyren Peru, som jag prutade ned till 120 kronor. På jobbet har jag en MA-kanna i Rubin-glasyren, men jag tycker att de matta glasyrerna är finare på MA-kannorna. De är så sköna att hålla i. En annan detalj jag gillar är den skålade knoppen.

En trave Ceylonassietter av fina Hertha

21 maj 2010 8:43 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 2 kommentarer

En hel trave assietter av Hertha Bengtsons fina Ceylon hittade jag på Mattex antik utanför Umeå. Men allra mest längtar jag efter att hitta kopparna i olika färger. Mattex var enormt stort, och det fanns massor av fint där, men det var nästan dyrare priser än i antikaffärer i Uppsala och Stockholm.

Fler glasljusstakar från Lindshammar i mindre modell

20 maj 2010 12:23 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | Kommentering avstängd

De som jag köpt förut i samma turkosblå och i grönt är för stearinljus i vanlig storlek. De här är lagom för Birgittaljus eller julgransljus. Tänk vad fint att duka med många på rad över bordet.

Fina plasttillbringare från Husqvarna och Perstorp

20 maj 2010 8:32 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 1 kommentar

Ja, jag har ju redan en Signatur-tillbringare med etiketten kvar och allt, men den är så toppenbra så det kan vara bra med en till, tänkte jag minsann. För att inte tala om hur bra det är att ha den lilla från Perstorp i precis den där rätta ljusblå nyansen. Jag är inte riktigt säker på vad den är till för. Den har inga mått inuti och är asymmetrisk, så det är knappast ett mått. Det ser mer ut som en såssnipa. Kanske kan jag servera vaniljsås ur den.

Ett och annat spel blev det på umeåloppisarna

19 maj 2010 20:09 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur, Spel och pussel | 5 kommentarer

Contact är särskilt fint, och Viggo började genast lägga ut korten. Det finns faktiskt en del information på kartongen. Spelet är från 1969, mitt födelseår, och så står det Designed by Ken Garland and Associates London.

Ett annat Algaspel, Askungen

Byggare Bob-spel från Kärnan köpte jag inte så mycket för min skull, utan till barnen.

Orient Express från Jumbo, tillverkat 1986, lät som att det kunde vara spännande. Det är ju ett detektivspel! Dessutom utspelar det sig 1930.

Finaste sextiotalsförklädet

19 maj 2010 7:01 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 4 kommentarer

Visserligen har jag redan ett förkläde i den här klassiska modellen som var så vanlig på 60-talet, men det här var mycket finare. Underbart! Och det är verkligen bästa modellen på förkläde, som skyddar ordentligt och med praktiska fickor. Jag känner mig som Monica Zetterlund i Att angöra en brygga när jag har det. Och det vill man ju.

Ett syskon till Libbys vas

19 maj 2010 7:00 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 4 kommentarer

Inte alls något nytt loppisfynd, utan en vas som jag fick av Dante och Magda för ett par år sedan. Kom bara på att jag ville visa den när jag såg Libbys vas i samma serie från tyska Bay. På min finns en etikett kvar som det står Florenz på, som tydligen är namnet på serien.

Nästa sida »

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^