Dagens tekanna: rubinröd MA-kanna från Gefle

6 september 2009 10:10 | Allmänt, Bilder, Dagens tekanna, Formgivning och arkitektur | 2 kommentarer

Behovet av en fin tekanna på nya jobbet var trängande. Ganska snabbt hittade jag den här rubinröda skönheten på Tradera, och den blev min! Faktum är att det visade sig vara en lillasyster till min vardagstekanna här hemma. Att det var MA-kannan med glasyren Rubin visste jag, men när jag fick hem den visade det sig att den var något mindre än den jag har i Manganiaglasyren. Jag hade ingen aning om att den fanns i olika storlekar. Jag vet inte heller när Rubinglasyren kom på MA-kannan. Den var nog inte en av originalglasyrerna 1956 när tekannan började tillverkas, även om Rubinglasyren användes på olika Gefleporslin 1940-1967. Vad som är speciellt med Rubinglasyren jämfört med de andra glasyrerna som jag sett på MA-kannan är att den är blank, medan Mangania och de andra är matta.

Nu behöver jag bara en mjölkkanna och en tekopp som passar till att ha på jobbet. Tänker att en röd Lillemor vore hur fint som helst.

DSC07460

DSC07454

2 kommentarer

  1. Jag har en teori om att den röda teservisen gjordes till Mannerheims röda Solroskoppar, jag har ju både assietter och komplett teservis i samma glasyr som dig. Solros kom 1957. Jag tänkte inte heller på det med kannans storlek, ska kolla detta! Gräddkannan är dock mindre konstaterade jag redan tidigare.

    http://porslinsbloggen.blogspot.com/2009/01/mannerheims-tekannor.html

    Comment by Benny — 2009-09-10 11:47 #

  2. Ja, de passar ju bra ihop! Det måste ju inte vara så att det är olika storlek beroende på glasyr. Kannan kan mycket väl ha funnits i flera storlekar oavsett glasyr. Men kolla dina kannor!

    Comment by Kerstin — 2009-09-11 1:01 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^