Dagens tekanna: MA-kannan från Gefle

29 augusti 2008 0:31 | Allmänt, Bilder, Dagens tekanna, Formgivning och arkitektur | 1 kommentar

dsc03922.jpg

Nu är det faktiskt hög tid att presentera min vardagstekanna, den som jag använder mest. Det är en tekanna från Gefle, som har det föga fantasifulla namnet modell MA. Modellen känns just vardaglig, rejäl och stadig men ändå elegant, och jag tycker om den matta svarta glasyren. Den är stadig och skön att hålla i och hälla ur, och bra för att den är ganska rymlig med sina 153 cl. Dessutom passar den ihop med allt möjligt porslin. Tekannan formgavs 1956 av Lillemor Mannerheim, som annars bland annat har gjort många organiskt formade vaser.

Om jag minns rätt hittade jag den här tekannan på en av de bästa loppisar jag har varit på, på en bondgård i Snesslinge ganska nära Öregrund. Där har jag fyndat mycket fint, men tyvärr tror jag att den är nedlagd.

1 kommentar

 1. MA-modellen är en snygg ”doldis” tycker jag, den finns ju med flera glasyrer och även i en högre kaffekanne-variant (tror i alla fall att den heter MA den med…) jag har funderat ett tag på att köpa en gul som jag sett, men det är ju inte alltid det man gillar har loppispriser…

  Du är ju förresten en riktig expert på kaffe- och teserviser och -gods du! Du borde dela med dig av dina kunskaper på något av forumen, där är det många nyfikna som undrar över saker och ting…

  http://www.precisensan.com/antikforum/

  http://www.retroforum.se/

  http://www.antikviteter.net/antikprat

  Comment by Benny — 2008-09-01 22:36 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^