Det blev bara fyra fuchsiasticklingar

29 februari 2012 22:20 | Allmänt, Bilder | 3 kommentarer

Vissa år har jag köpt på mig galet många sticklingar, både fuchsior och annat, men nu blev det bara fyra fuchsior. Det berodde nog mest på att det inte fanns sådant enormt utbud. Det blev i alla fall Maxima, Winston Churchill, Dollar Princess och Swingtime.

Fuchsior

Fuchsior

Dagens semlor

28 februari 2012 20:08 | Allmänt, Ätbart, Bilder | 4 kommentarer

Två gånger hann jag äta semlor idag; ena gången med min kompis Elisabeth. Det är roligt att variera semlorna med runt eller trekantigt lock, med spritsad eller bara utklickad grädde.

Semla

Semla

Semla

Semla

Retrobloggutmaningen – ljusstakar

26 februari 2012 12:01 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 9 kommentarer

Helgens retrobloggutmaning på temat ljusstakar kommer från H55.

Några blandade i trä, målade och i teak, står alltid framme i vardagsrummet.

Ljusstakar

Sedan har vi alla turkosa i glas från Lindshammar och Urshult. De står också alltid framme i vardagsrummet, och jag flyttar runt dem till olika ställen. Från början hade jag köpt några stycken i olika modeller på olika loppisar. Sen fick jag en hel låda av Benny/Porslinsbloggen. Jag är faktiskt väldigt glad att jag har så många! Det är så fint med mängdeffekten. Jag har utrett skillnaden mellan olika snarlika tidigare här.

Ljusstakar

Ljusstakar

Den här ljuslyktan är i samma turkosa färg som de andra. Vet inte tillverkare, men har ärvt den efter min farbror. Jag tror att den också är 60-tal, och inte nytillverkad. Den är litet asymmetrisk.

Ljuslykta

Här är mina gröna.

Ljusstakar

Cupol från Gefle är det här.

Cupol Gefle

Cupol Gefle

Cupol Gefle

Mina röda träljusstakar. De är så fina till jul!

Ljusstakar

Tre röda glaslyktor från Reijmyre. Den i mitten är specialgjord för Rädda Barnen, med ett blästrat flickansikte som framträder när den är tänd.

Ljuslykta Röda Korset

Ljuslykta Röda Korset

Ljuslykta Röda Korset

Vicke Lindstrand-vas

25 februari 2012 9:41 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | Kommentering avstängd

Den här vasen från Kosta är formgiven av Vicke Lindstrand, och den hör också till det jag ärvde efter min farbror för några år sedan. Väldigt vacker i form och färg, tycker jag.

Vicke Lindstrand Kosta

Vicke Lindstrand Kosta

Sånt som gör mig glad – fastlagsris

24 februari 2012 7:52 | Allmänt, Bilder | 4 kommentarer

Ni vet när Julie Andrews sjunger My Favorite Things i Sound of Music och hur hon räknar upp saker som gör henne på bra humör. Hon räknar upp vattendroppar på rosor, paket inslagna i brunt papper och snöre och allt möjligt.

Raindrops on roses and whiskers on kittens
Bright copper kettles and warm woolen mittens
Brown paper packages tied up with strings
These are a few of my favorite things

Cream colored ponies and crisp apple streudels
Doorbells and sleigh bells and schnitzel with noodles
Wild geese that fly with the moon on their wings
These are a few of my favorite things

Girls in white dresses with blue satin sashes
Snowflakes that stay on my nose and eyelashes
Silver white winters that melt into springs
These are a few of my favorite things

When the dog bites
When the bee stings
When I’m feeling sad
I simply remember my favorite things
And then I don’t feel so bad

En av de saker som är så för mig är fastlagsris. Kanske har jag påverkats av bilden i Kaj Beckmans Måns och Mari om våren, där de köper fastlagsris:

Vill man vara glad, så ska man gå till torget och se på fastlagsrisen. De lyser med brokiga fjädrar på kala kvistar. Det känns skönt att titta på dem.

Fastlagsris

Utanför blomsteraffären hemma på Torbjörnstorg står fastlagsrisen också och lyser.

Fastlagsris

Men jag brukar inte köpa med fjädrar, utan sätta dit egna. Mina åskmolnsgråblå är så fina, så de får vara med varje år. Eftersom Klara är allergisk mot björkpollen brukar jag inte ha vatten till kvistarna, och jag tycker att kvistarna är så vackra som de är utan att slå ut.

Fastlagsris

Fastlagsris

Fastlagsris

Fastlagsris

Brunt glas av Erik Höglund och Otto Bauer

23 februari 2012 7:37 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 1 kommentar

Här är två vaser som jag ärvt efter min farbror. Den lilla är en Erik Höglund-vas med sina karaktäristiska blåsor i glasmassan. Den höga golvvasen kommer från danska Holmegaard och är formgiven av Otto Bauer 1962. Jag har den oftast i det stora vardagsrumsfönstret åt söder, där solen gör den så vacker. För övrigt minns jag för ett par år sedan när jag var inne på en av de fina antikaffärerna på Upplandsgatan i Stockholm, och såg en likadan Holmegaardvas som min, men i annan färg, och frågade om värdet på min bruna, och fick höra att brunt glas var helt ointressant och utan värde och skulle fortsätta vara det. Jag tycker att man ser glas i just den här bruna tonen rätt ofta nuförtiden i tidningar och på bloggar.

Brunt glas

Brunt glas

Brunt glas

Brunt glas

Eden

22 februari 2012 7:47 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 3 kommentarer

Den här skärbrädan i Röstrands Eden kommer jag inte ihåg när och var jag köpte, men förutom att den är dekorativ är den väldigt praktisk. Inte bara för att servera ost eller charkuterier, utan även för sådant som lätt sätter sig i andra skärbrädor så att det är svårt att få bort lukten. När man ska skära sill, till exempel. Eden tillverkades 1960-1972.

Eden

Dagens semla

21 februari 2012 19:07 | Allmänt, Ätbart, Bakning, Bilder | 1 kommentar

Dagens semla är faktiskt också första semlan i år för mig. Jag är inte så knusslig att jag skulle tacka nej till en semla före fettisdagen om jag blev bjuden, men jag brukar inte baka semlor förrän till fettisdagen. Sedan har jag bullar i frysen till de kommande tisdagarna fram till påsk. Eller oftast får jag nog baka en till sats under säsongen för att de ska räcka fram till påskveckan. Hemmagjord mandelmassa, som ni ser på sista bilden, går också enkelt att göra en stor sats av och förvara i kylskåpet. Här hittar ni recept på bullarna och mandelmassa.

Semla

Semla

Semla

Mandelmassa

Blad i alla former

18 februari 2012 11:10 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | Kommentering avstängd

Det här är ett litet slinkigt tyg med litet pudriga färger.

Löv

Anita och Televinken – Barnens trafikklubb

17 februari 2012 10:46 | Allmänt, Bilder, Lyssnar på | 4 kommentarer

Svarade på en fråga på Facebook om vad jag minns av Barnens trafikklubb. EP-skivorna så klart! Dem lyssnade jag massor på. Letade upp dem. Tre stycken hade jag. Jag minns särskilt den med landsvägen på sommaren och vintern, sångerna Vinter, hej! och Sommar, hej! och hur Anita ska få Televinken att smaka på smultron. Här kan man lyssna på Spotify.

För övrigt är det litet hängigt här idag. Klara har fått vinterkräksjukan och vaknade ungefär en gång i halvtimmen hela natten och kräktes. Nu är det lugnare och hon sover mest.

Anita och Televinken

Anita och Televinken

Anita och Televinken

Anita och Televinken

Anita och Televinken

Anita och Televinken

Anita och Televinken

Tyger som vitaminkick

17 februari 2012 7:34 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 1 kommentar

Eller vad säger ni? Så härliga frukter, bär och grönsaker på de här kökstextilierna. Äpplena på förklädet är som syrliga karameller!

Vitaminkick

Vitaminkick

Vitaminkick

Vitaminkick

Kom igen nu, syrenerna!

16 februari 2012 17:36 | Allmänt, Bilder | 5 kommentarer

Så här ser kvistarna som jag tog in i slutet av januari ut. Körsbären blommar och syrenerna knoppas. Några har nästan slagit ut. Äppelkvistarna går det sämre med. I min fina Herha Bengtson-kanna står fler kvistar som jag tog in för någon vecka sedan. Där händer det saker också!

Driva kvistar

Driva kvistar

Driva kvistar

Finfina grytlappar från sextiotalet

16 februari 2012 6:56 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 2 kommentarer

Är inte den här grytlappen, formad som ett päron, galet snygg? Vanten från Ullas är inte så dum den heller.

Grytlappar

Godaste pizzan jag bakat på länge – med harissasås, aubergine och fetaost

15 februari 2012 21:02 | Allmänt, Ätbart, Bilder | Kommentering avstängd

Rätt ofta bakar jag pizza till middag på onsdagar. Oftast blir det en plåt med ost och skinka som Viggo gillar, och en plåt med salami och fetaost som Klara gillar. Resterna tar jag med till middag efter simskolan på Fyrishov på fredagar. Ikväll testade jag en ny variant som blev väldigt lyckad! Jag hade rester av harissasås i kylen, och tänkte att den kunde vara god som pizzasås. Jag rörde i litet extra tomatpuré för att dryga ut den så den skulle räcka till en pizza, och så är ju harissasåsen ganska oljig och stark. Och så skivade jag en aubergine ganska tunt, vattnade ur genom att strö salt på skivorna som man brukar, och stekte dem i olivolja. På pizzan hade jag sedan harissasåsen, litet oregano, riven ost, aubergineskivorna och smulad fetaost, och så in i ugnen. Så här såg den ut före och efter gräddning.

Pizza med aubergine och fetaost

Pizza med aubergine och fetaost

Pähkinäpuu – ekollon av Katsuji Wakisaka för Marimekko

15 februari 2012 6:54 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 4 kommentarer

Visst är det härligt, tyget från 1974, formgivet av Katsuji Wakisaka? Jag har två gardinlängder som jag hittade på Myrorna i mitten av 90-talet.

Pähkinäpuu - ekollon Marimekko Katsuji Wakisaka

Valentinbakelser och andra hjärtan

14 februari 2012 20:28 | Allmänt, Ätbart, Bakning, Bilder | 3 kommentarer

I flera dagar har jag funderat på något roligt att baka till alla hjärtans dag. Att jag skulle göra ett marsipanhjärta av min hemmagjorda marsipan till Viggo var givet. Så igår kväll när jag höll på att somna kom jag på det! Sega rosa maränghjärtan med chokladmousse emellan, som gömmer ett hallon! Jag gjorde även utan hallon, eftersom jag förstod att barnen inte skulle gilla det. Här har ni receptet.

Maränghjärta

Maränghjärta

Chokladmousse och hallon som fyllning

Valentinbakelse

Valentinbakelser

Klaras hjärta

Marsipanhjärta

Mumin och Snorkfröken

Mumin och Snorkfröken

Mumin och Snorkfröken

Puss och kram

Till Viggo från Klara

Till Klara från Viggo

Klara och Viggo

Alla sextiotalshjärtans dag

14 februari 2012 7:14 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | Kommentering avstängd

Sextiotalshjärtan

Blå toner

Äppeltyg i brunt och orange från sextiotalet

13 februari 2012 7:06 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 7 kommentarer

Jag fortsätter att visa tyg ur mina gömmor. Det finns så det räcker ett tag. Det här tyget har jag sett i andra färgställningar som jag tycker bättre om, men väldigt trevligt är det med alla äpplen på rad.

Äppeltyg

Äppeltyg

Barntyg med djur från Aristo

12 februari 2012 11:34 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 7 kommentarer

Jag minns inte var jag hittade det här tyget, men det är en våd som är över två meter lång. Gissar att det varit draperi. Jag har haft det på väggen i barnens rum när de var mindre. I stadkanten står: An Aristo Print – Guaranteed Washable Colors. Vet inget om Aristo, men gissar att det är brittiskt. Någon som vet?

Barntyg från Aristo

Barntyg från Aristo

Pesto med mandel och soltorkade tomater

11 februari 2012 13:46 | Allmänt, Ätbart, Bilder | Kommentering avstängd

Man får verkligen 90-talsvibbar av att göra pesto, men det är ju så snabbt och enkelt. I den här hade jag sötmandel, soltorkade tomater, basilika, vitlök, parmesan och olivolja. Det exakta receptet hittar ni här.

Pesto med mandel och soltorkade tomater

Pesto med mandel och soltorkade tomater

Nästa sida »

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^