Semlor
Bullarna
50 g jäst
150 g smör
4 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1,5 dl strösocker
1 tsk salt
2 tsk kardemumma
1 ägg
14-15 dl vetemjöl
Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölk och grädde och värm till fingervarmt. Häll degspadet i bunken och rör ut jästen. Tillsätt socker, salt, kardemumma och ägg. Rör ner det mesta av mjölet och arbeta degen blank och smidig. Låt degen jäsa till dubbel storlek. Sätt ugnen på 225 grader. Ta upp degen på bakbordet och kubba i 20 bitar. Rundriv till släta bullar och lägg på bakplåtspappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk. Grädda mitt i ugnen cirka 8 minuter. Låt svalna på galler.
Mandelmassa
Hemmagjord mandelmassa gör man av lika delar sötmandel och strösocker, räknat i vikt.
500 g sötmandel (om man vill kan 25 g bytas ut mot bittermandel)
500 g strösocker
Skålla och skala mandeln. Kör mandel och socker i matberedare länge, tills det blir en varm och jämn massa som håller ihop. Det kan ta 5-10 minuter.
WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds.
Valid XHTML och CSS. ^Topp^