Karlsbaderbullar i stora lass

22 januari 2012 13:40 | Allmänt, Ätbart, Bakning, Bilder | 3 kommentarer

Bland det godaste som fanns att köpa på Lundeborgs konditori i Öregrund när jag var liten var karlsbadergifflar. Jag vet inte exakt vad det var för fyllning i, men jag minns den som litet salt och med smak av kanel. Bullar bakade av karlsbaderdeg är oerhört lyxiga. Verkligen extra allt. Det är som en blandning av vetedeg och mördeg. En jäsdeg med grädde i stället för mjölk, extra mycket smör och äggulor. Jag hade aldrig bakat karlsbaderbullar förut, och jämförde recept ur många klassiska kokböcker. Till slut blev det en egen variant. Jag tog det bästa ur allt, helt enkelt. Degen kan bakas ut i alla möjliga varianter. Släta litet avlånga bullar utan fyllning kallas karlsbaderbröd. Jag valde att baka gifflar med kanel- och mandelremonce och knyten med smörremonce. Litet stressad var jag eftersom vi skulle bort på middag, så jag glömde ta kort när jag hade nypt ihop knytena. Men jag hoppas att ni förstår tillvägagångssättet ändå av bilderna och receptet, som ni hittar här. Eftersom jag aldrig bakat karlsbaderbullar förut fick jag testa mig fram. Jag gjorde kvadraterna till knytena cirka 7-7,5 cm, och det tyckte jag blev litet små bullar i aluminiumformarna. Jag tror 10×10 cm blir mer lagom. Det får jag testa nästa gång.

Karlsbader

Karlsbader

Karlsbader

Karlsbader

Karlsbader

Husmorslexikonet band I

22 januari 2012 11:01 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur, Husmorslexikon, Läser | 7 kommentarer

Här kommer några bilder ur första bandet av husmorslexikonet jag visade här.

Husmorslexikon

Husmorslexikon

Husmorslexikon

Husmorslexikon

Husmorslexikon

Husmorslexikon

Husmorslexikon

Husmorslexikon

Husmorslexikon

Husmorslexikon

Husmorslexikon

Husmorslexikon

Husmorslexikon

Husmorslexikon

Husmorslexikon

Husmorslexikon

Husmorslexikon

Husmorslexikon

Husmorslexikon

Husmorslexikon

Husmorslexikon

Husmorslexikon

Husmorslexikon

Husmorslexikon

Husmorslexikon

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^