Karlsbaderbullar i stora lass

22 januari 2012 13:40 | Allmänt, Ätbart, Bakning, Bilder | 3 kommentarer

Bland det godaste som fanns att köpa på Lundeborgs konditori i Öregrund när jag var liten var karlsbadergifflar. Jag vet inte exakt vad det var för fyllning i, men jag minns den som litet salt och med smak av kanel. Bullar bakade av karlsbaderdeg är oerhört lyxiga. Verkligen extra allt. Det är som en blandning av vetedeg och mördeg. En jäsdeg med grädde i stället för mjölk, extra mycket smör och äggulor. Jag hade aldrig bakat karlsbaderbullar förut, och jämförde recept ur många klassiska kokböcker. Till slut blev det en egen variant. Jag tog det bästa ur allt, helt enkelt. Degen kan bakas ut i alla möjliga varianter. Släta litet avlånga bullar utan fyllning kallas karlsbaderbröd. Jag valde att baka gifflar med kanel- och mandelremonce och knyten med smörremonce. Litet stressad var jag eftersom vi skulle bort på middag, så jag glömde ta kort när jag hade nypt ihop knytena. Men jag hoppas att ni förstår tillvägagångssättet ändå av bilderna och receptet, som ni hittar här. Eftersom jag aldrig bakat karlsbaderbullar förut fick jag testa mig fram. Jag gjorde kvadraterna till knytena cirka 7-7,5 cm, och det tyckte jag blev litet små bullar i aluminiumformarna. Jag tror 10×10 cm blir mer lagom. Det får jag testa nästa gång.

Karlsbader

Karlsbader

Karlsbader

Karlsbader

Karlsbader

3 kommentarer »

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget. TrackBack URI

 1. Åh, de ser fantastiska ut! Jag ska göra mitt bästa för att övertala http://linuspalinjen.se/ att göra dessa.
  Jisses vad gott..

  Comment by Matilda — 2012-01-22 20:56 #

 2. Första gången på länge jag ser bullar med den formen. Min farmor gjorde alltid sådana, och i och med beskrivningen av smaken så tror jag kanske det var just Karlsbaderbullar hon gjorde. Hon var perfektionist, så det bara det bästa var gott nog.

  Vi måste ses snart förresten, Kärran!

  Comment by Hull — 2012-02-16 14:44 #

 3. […] För ett par månader sedan testade jag att baka ett par varianter av karlsbaderbullar, och nu testade jag en variant på gifflar med hasselnötsremonce. Först körde jag lika delar (i vikt) hasselnötter och strösocker i matberedaren tills det blev en slät massa som gick ihop. Det tog lång tid, säkert minst tio minuter. Sedan blandade jag 120 g hasselnötsmassa med 60 g smör till remonce, som jag använde i gifflarna. Bakade även en plåt karlsbaderbullar med smörremonce. Tyvärr var den plåten inne aningen för länge, så de fick litet för mycket färg. Babblade för mycket med min kompis Hanna som var på besök och lagade mat samtidigt. Nåja, de blev goda ändå. Här finns recept på karlsbaderbullar. […]

  Pingback by Kerstin Kokk » Karlsbadergifflar med hasselnötsremonce — 2012-03-05 19:54 #

Lämna en kommentar

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^