Vad ska jag göra med den här Duxfåtöljen?

16 januari 2012 20:00 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 17 kommentarer

Jag köpte den för ett par år sedan för 150 kronor. Den är rejält fuktskadad på ena armstödet, därav priset. Modellen heter USA 75 och är formgiven av Folke Ohlsson. Den tillverkades i teak och valnöt, och det här måste vara teak. Tyvärr är gummibanden under dynan i sitsen rejält uttänjda, och ett har gått av. Jag vill ju använda den, för det är en riktigt snygg modell och den är bekväm, men frågan är hur mycket arbete jag ska lägga på den. Jag har inte råd att lämna in den för renovering. Om man ska slipa bort vattenskadan och lacka om måste man ju slipa bort lacken på hela fåtöljen, inte bara på skadan. Väldigt tidsödande och inte säkert att det blir snyggt. Jag kanske kunde låta en tapetserare tillverka nya band till sitsen i annat lämpligt material, för reservdelar i bra skick går väl inte att få tag i? Vad skulle det arbetet kosta? Sedan tänkte jag att jag, som annars gärna renoverar varsamt, skulle vara så djärv att jag sprutlackerar hela fåtöljen svart. Dynorna är inget problem för mig att klä om själv. Det är visserligen säkert originaltyg i bra yllekvalitet, och det är inte slitet, men jag gillar inte den ganska ljusbruna tonen med inslag av rostfärgat. Mörkare brunt, som på mina andra sextiotalsfåtöljer, tycker jag är väldigt snyggt. Fast om jag sprutlackerar den här fåtöljen svart skulle det kanske vara snyggt med ett mönstrat tyg. Vad tror ni om det?

Duxfåtölj

Duxfåtölj

Duxfåtölj

Duxfåtölj

Duxfåtölj

Duxfåtölj

I vardagsrummet just nu

16 januari 2012 18:29 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 5 kommentarer

Härligt att lägga på nya dukar och göra fint med tulpaner när julen städats bort! Stora tulpanbuketten i Hertha Bengtson-vas, på sidobordet en tablett med fåglar, på stora bordet underbara Brit Bredström-duken, en enda tulpan i nyfyndade gröna Kågevasen och gröna och turkosa glasljusstakar på både stora bordet och serveringsvagnen.

Vardagsrummet

Vardagsrummet

Vardagsrummet

Vardagsrummet

Har tagit ett uppdrag som porslinsdetektiv åt en kompis

16 januari 2012 16:53 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 4 kommentarer

Min kompis Erik undrade om jag visste vad det här var för porslin, som han ärvt från sin mormor och gärna skulle vilja ha mer av. Under står det DEKOR 100, Upsala-Ekeby Gefle-stämpel och 8624, tycker jag det ser ut som. Jag letade i Tord Gyllenhammars och Björn Holms bok Gefle porslinsfabrik, men hittade inget som stämde. Under Bordsserviser med nummerbeteckning fanns visserligen en nr 100, tillverkad 1962-1963, men den är beskriven: svart kantstämpel med två röda ränder. Det stämmer ju inte. Men å andra sidan har ju Gefle tillverkat så många olika varianter av sina dekorer att de mycket väl kan ha haft en variant med det svarta mönstret och bara två röda ränder över, istället för som här två gröna och en bredare blå emellan. Början av 60-talet låter i alla fall troligt. I vilket fall har nog den här servisen inte haft något annat namn än dekor 100. Jag tycker att den har ganska mycket av Helmer Grundström-tycke. Är det någon som känner igen den, vet något mer och kan hjälpa Erik? Kanske Femtiotalsjakten eller Porslinsbloggen? Och om det är någon som har det här porslinet och vill bli av med det kan jag förstås förmedla kontakten med Erik. Det han har är assietter i två olika storlekar. Därför gissar jag att den åtminstone funnits som matservis. Om det bara hade varit te- och kaffeservis hade det nog bara funnits en storlek på assiett.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^