Har tagit ett uppdrag som porslinsdetektiv åt en kompis

16 januari 2012 16:53 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 4 kommentarer

Min kompis Erik undrade om jag visste vad det här var för porslin, som han ärvt från sin mormor och gärna skulle vilja ha mer av. Under står det DEKOR 100, Upsala-Ekeby Gefle-stämpel och 8624, tycker jag det ser ut som. Jag letade i Tord Gyllenhammars och Björn Holms bok Gefle porslinsfabrik, men hittade inget som stämde. Under Bordsserviser med nummerbeteckning fanns visserligen en nr 100, tillverkad 1962-1963, men den är beskriven: svart kantstämpel med två röda ränder. Det stämmer ju inte. Men å andra sidan har ju Gefle tillverkat så många olika varianter av sina dekorer att de mycket väl kan ha haft en variant med det svarta mönstret och bara två röda ränder över, istället för som här två gröna och en bredare blå emellan. Början av 60-talet låter i alla fall troligt. I vilket fall har nog den här servisen inte haft något annat namn än dekor 100. Jag tycker att den har ganska mycket av Helmer Grundström-tycke. Är det någon som känner igen den, vet något mer och kan hjälpa Erik? Kanske Femtiotalsjakten eller Porslinsbloggen? Och om det är någon som har det här porslinet och vill bli av med det kan jag förstås förmedla kontakten med Erik. Det han har är assietter i två olika storlekar. Därför gissar jag att den åtminstone funnits som matservis. Om det bara hade varit te- och kaffeservis hade det nog bara funnits en storlek på assiett.

4 kommentarer »

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget. TrackBack URI

 1. Detta är samma dekor som den i boken, det finns flera färgvarianter, bl.a. en med rött. Beskrivningarna är ganska bristfälliga ibland, jag har pratat med Tord Gyllenhammar om detta tidigare, han berättade då att det inte alltid är bra beskrivningar i det gamla materialen han har haft tillgång till. Det svart/grå är stämpeldekoren, sen är det handmålade ränder i olika färger.

  Det finns för övrigt koppar med dekor 100 i modell EB.

  Jag vet inte vem som ligger bakom dekoren om det inte står i boken, men Helmer RIngström kan ju vara en bra gissning, alternativ Berit Ternell.

  Comment by Benny — 2012-01-16 19:17 #

 2. Tack, Benny! Du är en klippa! Nej, det står inte vem som gjort dekoren tyvärr.

  Comment by Kerstin — 2012-01-16 19:22 #

 3. Jag googlade ue dekor 100 och hamnade här! Jag har en fin skål som det står dekor 100 under och denhar samma fina mönster!
  Uppsala Ekeby har många trevliga dekorer :)

  Comment by Mumari — 2012-08-12 21:00 #

 4. @Mumari Kul!

  Comment by Kerstin — 2012-08-16 11:08 #

Lämna en kommentar

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^