Vad ska jag göra med den här Duxfåtöljen?

16 januari 2012 20:00 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | 17 kommentarer

Jag köpte den för ett par år sedan för 150 kronor. Den är rejält fuktskadad på ena armstödet, därav priset. Modellen heter USA 75 och är formgiven av Folke Ohlsson. Den tillverkades i teak och valnöt, och det här måste vara teak. Tyvärr är gummibanden under dynan i sitsen rejält uttänjda, och ett har gått av. Jag vill ju använda den, för det är en riktigt snygg modell och den är bekväm, men frågan är hur mycket arbete jag ska lägga på den. Jag har inte råd att lämna in den för renovering. Om man ska slipa bort vattenskadan och lacka om måste man ju slipa bort lacken på hela fåtöljen, inte bara på skadan. Väldigt tidsödande och inte säkert att det blir snyggt. Jag kanske kunde låta en tapetserare tillverka nya band till sitsen i annat lämpligt material, för reservdelar i bra skick går väl inte att få tag i? Vad skulle det arbetet kosta? Sedan tänkte jag att jag, som annars gärna renoverar varsamt, skulle vara så djärv att jag sprutlackerar hela fåtöljen svart. Dynorna är inget problem för mig att klä om själv. Det är visserligen säkert originaltyg i bra yllekvalitet, och det är inte slitet, men jag gillar inte den ganska ljusbruna tonen med inslag av rostfärgat. Mörkare brunt, som på mina andra sextiotalsfåtöljer, tycker jag är väldigt snyggt. Fast om jag sprutlackerar den här fåtöljen svart skulle det kanske vara snyggt med ett mönstrat tyg. Vad tror ni om det?

Duxfåtölj

Duxfåtölj

Duxfåtölj

Duxfåtölj

Duxfåtölj

Duxfåtölj

17 kommentarer »

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget. TrackBack URI

 1. Gummibanden hittar du faktiskt här:

  http://www.fagas.dk/newpage8.htm

  En tråd om detta hittar du här:

  http://www.retroforum.se/index.php?topic=2864.0

  Alternativt kanske det går att köpa sadeljord som används till många möbler, min fru trodde att det gick att fixa.

  Stommen ska du slipa ner och olja tycker jag, det funkar ganska bra, det finns ju t.ex. hårdvaxoljor och liknande som får en yta som lack, vilket innebär att du kanske kan komma undan med att slipa bara armstöden, testa vet jag!

  Om klädseln är okej så låt den vara, den är fin tycker jag :-)

  Comment by Benny — 2012-01-16 20:20 #

 2. Åh, så bra att gummibanden finns att få tag i! Toppentips!

  Comment by Kerstin — 2012-01-16 20:24 #

 3. Det kan ju anses lite som ett helgerån att sprutlackera fåtöljen, men det blir säkert fint också. Jag har tyvärr inga tips på hur man annars renoverar den. Har själv en liknande fåtölj med skinnklädsel där sittdynan spruckit i botten och därför läcker stoppning. Borde väl lämnas in och lagas, men jag drar mig lite för kostnaden (vad det nu kan tänkas kosta)

  Comment by Jenny på La Mômes Old Fashioned — 2012-01-16 20:25 #

 4. AH, nu ser jag att Benny svarat också, jag håller med ;)

  Comment by Jenny på La Mômes Old Fashioned — 2012-01-16 20:27 #

 5. Ja, normalt brukar jag tycka att man ska renovera varsamt och hålla på originalet. Jag blir till exempel otroligt förbannad på grannar som förvandlar funkistegelhus från 60-talet till trävillor i New England- eller sekelskiftesstil. Men jag tror att hur tålmodig man än är (och jag är extremt tålmodig och noggrann) så blir det svårt att få bort den gamla lacken i alla vinklar, och då går den inte att få snygg. Det var därför jag fick idén att sprutlackera den svart.

  Comment by Kerstin — 2012-01-16 21:00 #

 6. Själv är jag ju inte så varsam utan skulle måla dem chockrosa, laga gummibandet och sy svarta dynor. :-)

  Comment by Sofia Modigh — 2012-01-16 21:06 #

 7. det blir fint som snus om du sprutlackerar den svart, och så ett kraftfullt mönstrat tyg på det! kika på svenskt tenns hemsida efter tyget ”tre öar i svarta havet”.. så jäkla snyggt! jag hade själv köpt mig lite av det på metervara, om det inte varit så väldigt dyrt..

  Comment by Allt det gamla goda — 2012-01-16 22:44 #

 8. Jag har likadana fotöljer plus en soffa, fast i svart galon och alla dem saknar sina band under och jag har med funderat på hur de skulle renoveras. Den ena har fått en plywoodskiva undertill och det funkar faktiskt riktigt bra som budgetrenovering.
  Jag hade nog först försökt få till armstödet genom slipning och teakolja och om inte det funkade hade jag spraylackat den, hade nog blivit rikigt snyggt!

  Comment by Sandra — 2012-01-17 14:15 #

 9. Metoden får nog bero på din tid och ditt tålamod, men det är en tacksam modell att ta sig an. Svart skulle jag personligen välja, och något av Marimekkos alla underbara tyger, i grafiskt svart-vitt eller starka färger.

  Comment by Ann Christin Sandlund — 2012-01-18 9:44 #

 10. […] För ett tag sedan skrev jag om min Duxfåtölj, USA 75, och mina funderingar hur jag skulle renovera den. Jag fick många synpunkter och tips, både här och på Facebook, bland annat av duktiga tapetseraren Anna-Karin som driver Tusen nålar. Jag följde hennes råd och testade med Baolin som jag strök på med trasa över hela fåtöljen, och särskilt mycket på den stora vattenskadan. Där upprepade jag ett par gånger. Det blev helt klart mycket bättre, även om fläcken verkligen inte är borta. Jag fick också tips om att det fanns gummiband att köpa, men jag har inte lyckats lista ut hur man skulle kunna fästa metalldelarna som sitter på originalgummibanden på de nya gummibanden, så jag följde Anna-Karins råd om att man kunde sätta dit elastisk sadelgjord istället. Det funkade fint! […]

  Pingback by Kerstin Kokk » Renovering av Duxfåtöljen — 2012-02-05 8:57 #

 11. De är väl inte lackade? bara lite teakolja så är den helt fin igen om jag inte missat nått.
  Jag tycker det är synd på alla möbler i vacker trä som målas. Jättesvårt att få tag i fina möbler nu och svårt att få fram träet fint igen om de målas.
  Men det är ju jag det…

  Comment by lack? — 2012-06-23 16:38 #

 12. Hej Kerstin och allihopa ni andra

  Fagas gummisadelgjord finns nu i Sverige och Skandinavien hos oss på PTV i Göteborg.

  Vi har mycket unika reservdelar till designade möbler men för Fagas-banden gå direkt till http://www.fagas.se

  mvh Pelle Öster för PTV

  Comment by Pelle Öster för PTV — 2013-10-22 15:28 #

 13. Glömde säga om Fagas-banden att dom finns i elva olika standardlängder och att det på fagas.se finns en tabell där du enkelt kan läsa ut vilken längd du behöver.
  OBS ! Ni ska inte beställa efter nummerna på dom gamla banden utan håll er till tabellen så blir det inte fel

  mvh Pelle för fagas.se och ptv.se

  Comment by Pelle Öster för PTV — 2013-10-22 15:31 #

 14. Hej.
  Jag har nyss köpt ett par DUX USA 75 de är lite glappa i övre delen av ryggstödet, hur åtgärdar man det?

  Comment by Torbjörn Nilsson — 2014-04-30 10:56 #

 15. Bara ett tips. Sprutmåla för guds skull inte en fåtölj av denna kalibern. Fuktskada är inga som helst problem att fixa. Det är bara att slipa ner fåtöljen. Tar en timme eller två att göra, sen bara lite olja och den är som ny.
  Jag har slipat ner mina två USA-75-fåtöljer och de är superfinal. Hela möbeln är i massiv teak så man kan inte misslyckas. En fuktskada på teak sitter sällan så långt in i träet, och försvinner ibland till och med med bara olja utan att slipa först.
  Värdet på en USA-75 är runt 5000 kr i teak, sprutmålad svart är värdet mycket mycket lägre.
  Kostnaden att slipa ner den och göra den jättefin är runt en 50-lapp. Lite slippapper och lite olja.

  Comment by Mårten — 2014-12-17 10:17 #

 16. Hej!
  Håller på att renovera två fåtöljer och undrar om någon skulle kunna hjälpa mig med måtten på sitt och ryggdyna?
  Så jag får exakt rätt mått på dessa? Fanns inga till mina stolar
  Martina

  Comment by Martina — 2015-03-02 22:09 #

 17. Hej,

  Jag har samma fråga som Martina ang. måtten på sitt och ryggdyna. Jättetacksam för svar
  /Anna

  Comment by Anna — 2015-09-28 21:57 #

Lämna en kommentar

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^