Vaniljglass med rostade nötter och chokladrippel

Den här glassen kom till för att jag hade en massa nötter från julen kvar som jag knäckte, grädde som behövde tas till vara och en enkel tryffel som Klara spritsade i julas. Den där tryffeln gjorde jag på en höft med rester av vit och mörk 70-procentig choklad som jag använt till annan konfekt, eftersom Klara så gärna ville spritsa något med choklad. Jag tog helt sonika tryfflarna och smälte försiktigt i mikron. Den här superenkla vaniljglassen är verkligen toppenbra som bas att smaksätta på alla möjliga sätt om man har en glassmaskin. I min ganska stora glassmaskin som jag har flera skålar till och kan göra hur många satser som helst efter varann gör den här mängden glass i två omgångar. Om du har en normalstor glassmaskin och inte kan köra flera gånger efter varann går det bra att halvera receptet.

Enkel vaniljglass
2 ägg
1,5 dl strösocker
4 dl mjölk
5 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker

Vispa ägg och socker med elvisp så det blir tjockt och krämigt. Tillsätt övriga ingredienser och vispa ihop ordentligt. Kör i glassmaskin.

Rostade nötter
2 dl hackade blandade nötter (t. ex. valnötter, pecannötter, hasselnötter)
1 msk smör
1 nypa salt

Värm ugnen till 175 grader. Hacka nötterna och bred ut på bakplåtspapper på plåt. Rosta i mitten av ugnen i cirka 10 minuter, men passa ordentligt så det inte bränns. Lägg smöret och saltet i en skål. Häll över de varma nötterna direkt när de kommer från ugnen och rör om så att smöret smälter och täcker allt nöthack. Låt svalna tills det är dags att ha i den färdiga vaniljglassen.

Chokladrippel
100 g rumsvarmt smör
1,25 dl florsocker
125 g choklad (det går bra att blanda mörk, ljus, vit efter smak)

Rör smör och florsocker poröst. Smält chokladen i vattenbad eller mikro. Låt svalna och rör ned i smöret och florsockret. Om man vill går detta alltså att spritsa till tryfflar, och om man sedan vill använda dem i glassen får man smälta dem försiktigt i mikro. Annars går det bra att använda direkt i glassen.

När glassen är klar i glassmaskinen rör man ned nöthacket. Ringla därefter ned chokladrippeln och rör om med sked så krossas den i lagom bitar när den stelnar av den kalla glassen. In i frysen om du inte vill äta direkt!

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^