Stockholm igår

15 december 2005 15:10 | Allmänt | 1 kommentar

Hann inte blogga igår, för det var heldag i Stockholm. När jag hade lämnat Viggo på dagis tog jag bussen ner på stan och åkte tåget till Stockholm med Klara. Hann med litet affärer på förmiddagen, och så begav jag mig till Kulturhuset. Köpte en julklapp till julfesten på Designtorget. Innan jag skulle luncha med Elisabeth och Malin tänkte jag passa på att byta blöja på Klara. Det fanns ett skötrum där, men det var låst, så jag bytte blöja på henne utanför istället.

Jättetrevligt att träffa Malin och Elisabeth. Det blir inte mycket sånt när man är föräldraledig. Vi pratade bland annat kreativitet och att få bestämma själv hur man vill fira julen. Och alla grejer vi sa ville Malin göra reportageserier om! Hon är frilansande journalist, och jobbar bland annat åt tidskrifterna Form och Hemslöjden. Och så åt jag supergod lammfärsburgare.

Hann med ett par butiker till, och så gick jag till Bos jobb, Systembolagets huvudkontor, som ligger i två hus vid Kungsträdgården. De skulle just ha fikarast, så jag följde med till det andra huset till personalmatsalens fikadel. Otroligt snyggt inrett. Klara passade lägligt på att bajsa, så vi letade upp ett ställe att byta på henne. Vi hittade hångelhörnan, som det tydligen kallades; ett utrymme med nischer med dynor och kuddar i orientalisk stil. Världens finaste och mysigaste skötplats!

Sedan var det dags att ta bussen ut till mitt jobb på Stora Essingen, för klockan fyra började julfesten. Kul att träffa alla igen! Först var det litet glögg och mingel, och så fick man pyssla och göra julgodis. Sedan blev det julbord. Vi var 95 personer. Mot slutet av middagen blev det jazzunderhållning av Jenny, Lisa och Magnus, för kvällen förstärkta av Espen och en till kille, som jag inte kommer ihåg namnet på. Många föräldralediga med bebisar, var det där. Och jag hann prata med Anton om grafiskt jobb åt Våra Gårdar. Pratade med Ullie om att pyssla något i mellandagarna.

Bussarna går mer sällan på kvällen, så 21.10-tåget fanns inte en chans att hinna med. Det blev 22.10, och jag hade sällskap av Magnus och Jenny. Hade telefonkontakt med Bo, och det visade sig att han var på samma tåg, men i en annan vagn. Han satt med några av de andra i Jusek-styrelsen, som han hade varit med på julbord. Och när vi närmade oss Uppsala upptäckte han att min mamma också var med tåget. Hon hade varit i Rinkeby och barnvaktat Viggos kusiner. Vi tog bussen hem tillsammans, och mamma klev av vid Idrottsgatan. Hemma hos oss pratade vi litet med min pappa, som hade hämtat Viggo på dagis och varit med honom hela eftermiddagen och kvällen. De hade haft det jättebra, men Viggo hade somnat när de tittade på julkalendern, så pappa hade fått bära in honom i sängen.

1 kommentar »

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget.

 1. För vår del åkte vi till Stockholm på söndag, till en konsert i Blå hallen i Stadshuset. Det var det avslutande programmet i årets många evenemang till hundraårsminnet av den fredliga upplösningen av unionen mellan Sverige och Norge, och det var norske ambassadören som hade inviterat oss. Mamma och jag fick platser på första bänkraden; jag hade Anna-Greta Leijon till vänster om mig.

  Det var ett mycket fint musikprogram. Bland de medverkande fanns den norske violinvirtuosen Arve Tellefsen, som visade sin virtuositet bland annat i en kadens för violinkonsert.

  Mycket imponerande var också Nidarosdomens Guttekor, vars ljusa stämmor på ett intressant sätt fick samspela med några mörkare mansstämmor. Kören utnyttjade också möjligheten att, genom plancering av körmedlemmar, låta sången komma från olika håll i Blå hallen.

  Nidarosdomens Guttekor överglänste vida Stockholms studentsångare, som också medverkade under en del av kvällen. I Guttekoren fanns vidare lysande solister, till exempel den gossopran, som sjöng Schuberts ”Ave Maria”.

  Anton Bruckners ”Virge Jesse” och Händels ”Messias” samsades med Svend Asmussens och Bengt Hallbergs ”Oh What a Day” och ”When the Saints Go Marchin In”. Det var mycket julsånger: Adams berömda julsång ”O helga natt”, ”Nu tändas tusen juleljus”, ”Gläns över sjö och strand” och ”Stilla natt”.

  Ett par psalmer sjöngs unisont.

  Såsom varande hundhedning och ateist känner jag förstås ett visst avstånd till det religiösa i texterna. Men de är en del av det kulturarv vi bär med oss; på min tid i gamla folkskolan fick man lära sig alla de här psalmerna utantill och blev förhörd, tills man verkligen kunde. Och har man sjungit dem till orgeln i klassrummet, stående i bänken och med vintermörker nästan dygnet runt utanför klassrumsfönstret i Nylands skola (i Njurunda, inte ångermanland), rörs sinnet trots den antireligiösa övertygelsen, i vart fall när de exekveras så briljant som i dag.

  Comment by Enn Kokk — 2005-12-18 20:36 #

Lämna en kommentar

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^