Tomtar, tomtar

27 december 2005 23:36 | Allmänt, Bilder, Formgivning och arkitektur | Inga kommentarer

Tomtelandskap

Det här är tomtelandskapet som jag gjorde. Luciatåget med lucia, tärnor och tomteflickor och -pojkar längst till höger framför tomtegrottan har jag gjort när jag var yngre.

Tomtegrottan

Tomtegrottan hemma hos mina föräldrar. Det var mormors vän tant Saga som gjorde det. Det är rätt tilltufsat efter många barns lek genom åren. En jul när jag var liten tog vi hand om vår dagmammas katt Mikko när de var i Finland, och katten ville bara sova i tomtegrottan. Min yngsta farbror heter för övrigt också Mikko.

Så var julen över

27 december 2005 22:24 | Allmänt | 4 kommentarer

Nu har jag inte bloggat sen 22 december, så här kommer en resumé av de senaste dagarna.

Bo jobbade ända till 23:e, men då jobbade han hemifrån, eftersom det var kortare arbetsdag. Jag hade lyckats få honom att åka och handla det sista som behövdes av fäskvaror och annat inför julen på torsdagkvällen, och det var nog bra. Det måste ha varit asmycket folk hela dan före julafton på Coop Forum. Läste på Linda Skugges blogg om att hon var och handlade på Coop Forum (inte i Uppsala naturligtvis) på fredagsförmiddagen, och att det var sjukt mycket folk och allt var slut.

Jag hörde flera som pratade i radio och läste krönikor tidningar innan jul om att pressas att göra så mycket till jul, och att man inte måste. Men vi är ju alla olika. Jag vill faktiskt pyssla och baka och fixa och dona till jul. Då blir jag lycklig. För mig är matlagning och bakning kreativt. När jag inte hinner sånt känns det trist, och nu menar jag inte bara till jul. Men det är klart att det är svårt att hinna laga avancerad mat och baka och göra kreativa saker hemma när man pendlar till Stockholm och heltidsarbetar, som jag börjar göra igen nu efter trettonhelgen, och har massa idéella förtroendeuppdrag och två små barn. Men jag vill ju göra allt! För mig är en lyckad jul hemma hos oss själva, städat och fint och med en massa julmat och kakor och godis som vi har gjort själva. Men jag skulle aldrig stå och göra allt det där om jag inte tyckte det var kul och inte orkade. Då skulle jag köpa färdigt. Så jag hoppas att alla har fått den jul ni vill ha. I lugn och ro om ni vill det, eller med tjocka släkten om det är kul. Med massor av julstök eller utan krav. Superreligiöst eller som jag, låtsas att det inte har ett dugg med den där Jesus att göra. Eller kanske inte alls firat jul.

Dan innan julafton blev det som ni förstår massa städning, matlagning och bakande. Bland annat Upplandskubb, som är ett speciellt matbröd som man bakar i gryta, så det blir cylinderformat. Och när Viggo hade somnat tog vi in granen och jag pyntade. Så var det alltid när jag var liten. När vi vaknade på morgonen hade mamma och pappa varit uppe halva natten och julstökat och gjort klart, och vi tassade runt i lägeheten och kollade att allt julpynt stod på rätt plats och på julgranen. Mormors pepparkakshus på byrån i hallen, tomtegrottan på golvet bredvid granen, halmekorren och tomtarna från Skerfe Nilsson på soffbordet, luciatåget som mormor gjort på matbordet och prästen, som har tråd runt halsen så han ser hängd ut, i granen. Och så åt vi synnerligen näringsriktig frukost bestående av lussekatter, pepparkakor och julmust. Det var magiskt. Jag var uppe till halvtre på natten den här julen och gjorde klart, och det var inte alls synd om mig. Jag pyntade, och det tycker jag är underbart. Om jag är mer minimalistisk annars, så får det vara massor av pynt i julgranen, och jag har samlat på mig mycket 50- och 60-talspynt under åren på loppisar och Tradera. På byrån här nere i källaren har jag gjort ett landskap med mossa, blåbärsris och bomull (snö) och ett femtiotal tomtar, stjärngossar, tärnor, kyrkfolk och annat.

Julafton blev jättebra. Det var bara vår lilla familj här hemma, och så vill vi ha det. Vi har ju vår Bagelstradition som julaftonsfrukost sedan vi var i New York julen 1997. Viggo fick ett paket på morgonen med mera träjärnväg, så han byggde järnväg här nere i källaren sen och var nöjd. Klara fick en pekbok, Lilla pussboken, och hon tyckte den var jättekul. Det är bilder på olika djur man ska pussa, och sista bilden är en spegel, så man ska pussa sig själv. Vi åt julbord till lunch och tittade på Kalle Anka klockan tre. Viggo tyckte det var jättekul. Vi somnade litet. Sen var det julklappsutdelning, och alla var nöjda. På kvällen åt vi gröt och tog det lugnt.

På juldagen var det också ganska soft. På eftermiddan kom mamma, pappa, Matti och Karin och fikade hos oss, och lekte med Viggo i källaren. Stor-Matti skulle också ha varit med, men han var sjuk.

Igår på Annandagen hade det snöat och Viggo och Bo var ute och skottade snö på förmiddagen. På eftermiddagen och kvällen var det julkalas hos mina föräldrar. Matti, Anna, SAra, Amanda och Ella var också där, och Viggo lekte med sina kusiner. Vi bytte julklappar, åt och umgicks. När vi åt mandelmusslor tittade vi på Apkungen, den gamla kinesiska tecknade filmen från 60-talet. Den hade Bo varit och köpt till Matti på filminstitutet. Viggo har också fått den. Vi kom hem vid halvåttatiden, men Viggo ville inte gå och lägga sig förrän vi hade monterat Klaras Fischer Price-dinosaurie och sitt trägarage. Det var otroligt lyckade julklappar från mina föräldrar. Båda barnen är så nöjda. Massa bra barnböcker har de fått också.

Idag har Bo jobbat hemifrån, men vi var iväg till IKEA och Coop Forum och handlade ett par timmar på eftermiddan. Bland annat har jag köpt en ny matta till vardagsrummet, ett sammetsdraperi att ha innanför ytterdörren så att det inte drar kallt, och fler besticklådor så att det blir bättre organiserat i kökslådorna. Vi åt kycklingwok till middag. Gott med annat än julmat. Det var lagom att julmaten räckte precis under julen. Det var gott, men nu räcker det.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Kerstin Kokk.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^